Trening

Ikke akkurat sprellvåken?

Årsaken kan finnes på denne lista.

Jernmangel er en vanlig årsak til at mange kvinner kan føle seg trette i perioder. Foto: colourbox.com
Jernmangel er en vanlig årsak til at mange kvinner kan føle seg trette i perioder. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Denne listen dekker de vanligste medisinske årsakene til trøtthet og utmattelse, ifølge WebMD.com. Obs! Husk at også mangel på frisk luft, lys, væske eller for mye trening også kan gjøre deg trøtt, men dersom du sover nok, spiser sunt og regelmessig og holder deg normalt aktiv, men likevel føler deg konstant trøtt og sliten, da kan årsaken være en av dem nevnt under.
  • Sover du mindre enn 8 timer
  • Slik får du tilbake energien
  • Gode råd for trøtte tryner
  • 1. Søvnmangel

    Vi kommer ikke utenom dette punktet. Det sier seg selv, men ifølge The National Institutes of Health er det likevel 70 millioner amerikanere som lider av kronisk søvnmangel. Gode råd: Sov i syv-åtte timer hver natt, eller så mange timer som du kjenner at kroppen din trenger for å fungere optimalt.

    2. Søvnapné

    Rundt 100.000 nordmen lider av såkalt søvnapné, hvilket vil si at de har kortere eller lengre opphold i åndedrettet mens de sover, ofte i kombinasjon med kraftig snorking og for hvert slikt opphold våkner kroppen. Etter åtte timer i senga kan man derfor fremdeles være trøtt, og oppleve å få hodepine, konsentrasjonsvansker, føle seg nedstemt, oppleve relasjonsproblemer eller impotens. Gode råd: Dersom du er overvektig, prøv å gå ned i vekt, stump røyken og sov med en maske eller nesepute, som via en slange og en kompressor skaper et lett lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne.

    3. Næringsfattig kosthold

    Dersom du spiser for lite eller feil mat kan du også bli trøtt og uopplagt. Starter du dagen med loff, kaker eller kjeks vil blodsukkeret stige fort og mye, og høyt blodsukker gjør deg trøtt. Gode råd: Start alltid dagen med en god frokost. Prøv å få i deg både proteiner og komplekse karbohydrater, som egg og fullkornsbrød for å holde blodsukkeret stabilt.

    4. Blodmangel

    Blodmangel eller anemi er en av de vanligste årsakene til trøtthet og slapphet blant kvinner. Dette vil si at kroppen har for lite hemoglobin i blodet, et protein som finnes i de røde blodcellene og som transporterer surstoff rundt i kroppen. Dette kan merkes som raskere puls, hodepine, svimmelhet og noen ganger øresus. Gode råd: Har du mistanke om blodmangel, sjekk blodprosenten hos legen din. Blodmangel behandles ulikt avhengig av årsaken, men dersom jernmangel er grunnen gjelder det å ta jerntilskudd og spise mat med høyt jerninnhold (rødt kjøtt, lever, skalldyr, bønner og næringsrik frokostblanding.)

    5. Depresjon

    En depresjon gir ikke bare mentale symptomer, men også flere fysiske som tretthet, hodepine og liten eller ingen matlyst. Gode råd: Hvil ut og senk kravene til deg selv. Kontakt legen din, han kan vurdere om du trenger medikamentell – og eller samtalebehandling for å komme deg ovenpå igjen.

    6. Lavt stoffskifte

    Hypotyreose eller lavt stofffskifte vil si at skjoldbruskkjertelen ikke skiller ut like mye stoffskiftehormoner som den pleier og det kan ta tid før symptomene begynner å vise seg i form av depresjoner, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet og økt søvnbehov, for å nevne noe.Gode råd: Kontakt legen din, dette kan behandles ved at du inntar tyroksin i tablettform (Levaxin).

    7. Overdose koffein

    Selv om koffein har fått rykte på seg for å virke oppkvikkende og skjerpe konsentrasjonen i moderate doser, så kan koffein gjøre deg trøtt om du overdriver inntaket. Gode råd: Unngå koffein i den grad det er mulig, som kaffe, te, sjokolade, brus etc. Må du på død og liv ha én kopp, drik den i lunsjen.

    8. Urinveisinfeksjon

    En urinveisinfeksjon (UVI) er en infeksjon i urinblæren og er alltid forårsaket av bakterier, men er ikke alltid lett å merke. Noen ganger er trøtthet det eneste tegnet. Gode råd: Antibiotika tar knekken på urinveisinfeksjoner, og trøttheten gir seg da gjerne etter en uke.

    9. Diabetes

    Sukkersyke eller diabetes kan ofte vise seg ved tretthet. Andre symptomer er at man ofte er svært tørst og tisser mye. Gode råd: Diabetes skal diagnostiseres og behandles. Få legen til å ta en blodprøve og få ham til å tilpasse behandlingen slik at endringene i livet ditt blir så små som mulig.

    10. Hjertesykdommer

    Dersom trøttheten setter inn når du vasker huset eller måker snø da kan det være et tegn på at hjertet ditt ikke holder tritt med deg. Oppsøk lege. Gode råd: Livsstilsendringer sammen med riktige medisiner kan holde hjertesykdommen i sjakk og øke energinivået ditt.

    11. Matallergi

    Enkelte matallergier kan i noen tilfeller forårsake trøtthet, mener leger. Dersom du føler deg søvnig konsekvent etter at du har spist kan du ha en intoleranse mot noe du spiser.Gode råd: Prøv å ta vekk én matsort av gangen for å se om det har noen virkning og test deg hos legen din.

    12. Kronisk tretthetssyndrom

    Dersom trøttheten varer i mer enn et halvt år og er så plagsom at den hindrer deg i å gjøre dine daglige aktiviteter da kan det være at du er rammet av et såkalt kronisk tretthetssyndrom. Gode råd: Det er dessverre ingen kjapp løsning på dette problemet, men mange som rammes av dette kan ha god effekt av å endre livsstil og søvnvaner samt begynne å trene. Trening er også det fremste rådet for alle som sliter med trøtthet dersom årsaken ikke er medisinsk. En 20 minuttes jogge – eller sykkeltur tre ganger i uka kan være nok til å bekjempe trøttheten.

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer