Meieriprodukter

Ikke alle meieriprodukter er bra for benbygningen

Derfor gjelder det å velge riktig.

VELG RIKTIG FOR SKJELETTET DITT: Hvis du ønsker å øke inntaket av meieriprodukter for å styrke benbygningen gjelder det å velge riktig. En ny studie viser at ikke alle produkter er like fordelaktige.  Foto: Thinkstock.com
VELG RIKTIG FOR SKJELETTET DITT: Hvis du ønsker å øke inntaket av meieriprodukter for å styrke benbygningen gjelder det å velge riktig. En ny studie viser at ikke alle produkter er like fordelaktige. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For enkelte er melk noe du bare ha i kjøleskapet.

Andre derimot har kanskje kuttet melk helt fra kostholdet, til tross for at helsedirektoratet advarer mot å kutte ned på meieriprodukter.

Det er nemlig ikke uten grunn at ekspertene anbefaler at man får i seg tre meieriprodukter om dagen. Studier viser at det kan ha en rekke fordeler for kroppen - og spesielt benbygningen din.

Men det gjelder å velge riktig, for det er ikke alle meieriprodukter som har like god benbygningseffekt, skriver Womenshealth.com.

LES OGSÅ: Sausen du kan spise mer av

Ikke alle meieriprodukter har samme effekt

En av årsakene til at meieriprodukter er så viktig for kroppen, kommer av innholdet av kalsium - som blant annet bidrar til å styrke skjelettet.

Dette mineralet finner du i flere meieriprodukter som hvitost, melk og yoghurt, men også i andre matvarer som brokkoli, blomkål og sardiner.

Men det er ikke dermed sagt at du kan hive innpå med både fløte, rømme, iskrem og krem med god samvittighet. En ny studie viser at det slett ikke er alle meieriprodukter som er like fordelaktige for benbygningen, så det gjelder å velge med omhu.

– Krem har et lavere innhold av næringsstoffer som er bra for benbygningen, et høyt innhold av fett og mye mindre vitamin D sammenlignet med et glass melk, forteller lederen av studien, Shivani Sahni, som er professor ved Harvard Medical School.

Dermed vil ikke rømme, fløte eller krem ha noen fordeler for beinbygningen, men kan istedenfor påvirke midjemålet.

LES OGSÅ: Maten som reduserer kolesterolet

IKKE LIKE FORDELAKTIGE: Iskrem er blant meieriproduktene som faktisk kan ha en negativ effekt på bentettheten.  Foto: colourbox.com
IKKE LIKE FORDELAKTIGE: Iskrem er blant meieriproduktene som faktisk kan ha en negativ effekt på bentettheten. Foto: colourbox.com Vis mer

Styr unna rømme, krem og fløte

I studien så forskerne nærmere på dietten til over 3000 personer, og spesielt på inntaket deres av meieriprodukter, og sammenlignet det med bentettheten og risikoen for brudd senere i livet.

Ikke fullt så overraskende, fant forskerne ut at 2,5 til 3 porsjoner med melk eller yoghurt hver dag bidro til økt bentetthet i skjelettet til deltakerne. De ble noe mer overrasket over å finne ut at inntak av meieriprodukter som krem, rømme og iskrem, hadde en negativ effekt på bentettheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ost hadde heller ingen effekt på egenhånd, men hadde en positiv effekt når det ble spist sammen med melk og yoghurt.

– Jeg vil tro at ost som inneholder mye mettet fett og salt kan ha en negativ effekt, mens andre kan være bedre, sier Sahni.

LES OGSÅ: Magre meieriprodukter er best for helsa

Dette bør du velge

Hvis du ønsker å styrke benbygningen din, er fortsatt anbefalingene til ekspertene å inkludere 2,5 til 3 porsjoner om dagen.

Men istedenfor å regne med krem, fløte eller iskrem som en av disse, er det mye bedre at du velger alternativer som lett-yoghurt, lettmelk eller oster som inneholder mindre salt - blant annet mozzerella, geitost eller sveitserost.

LES OGSÅ: Yoghurt reduserer risikoen for høyt blodtrykk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer