Mineralsminke

- Ikke alltid bare naturlige ingredienser

Vet du forskjellen på mineralsminke og økologisk sminke?

MINERALMAKEUP ELLER ØKOLOGISK MAKEUP: Det er to ganske forskjellige ting.  Foto: Image Source
MINERALMAKEUP ELLER ØKOLOGISK MAKEUP: Det er to ganske forskjellige ting. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Mineralsminke har de siste årene blitt populært, samtidig har det også dukket opp økologisk sminke. 

Begge deler markedsføres gjerne som naturlig, men hva er egentlig forskjellen?

- Forskjellen er faktisk så stor at de ikke kan sammenlignes, sier hudterapaut Therese Mikalsen til KK.no. 

LES OGSÅ: Trener du med sminke?

Økologisk makeup

Mikalsen er utdannet hudterapeut og underviser i blant annet kosmetisk kjemi ved Imageakademiet, fagskolen som utdanner makeupartister.

ØKOLOGISK MERKING: Se etter disse merkene hvis du ønsker å kjøpe økologisk makeup. Foto: Green Sprit
ØKOLOGISK MERKING: Se etter disse merkene hvis du ønsker å kjøpe økologisk makeup. Foto: Green Sprit Vis mer

- I økologiske sminkeprodukt stilles det strenge krav til både innhold og produksjon. De ulike sertifiseringene har egne krav om innhold av mengde naturlige og økologiske ingredienser, forteller hun.

Mikalsen forteller at det også benyttes flere naturlige typer konserveringsmidler.

- Et økologisk produkt har derfor oftere kortere holdbarhet enn tradisjonell kosmetikk, sier hun. 

Green Sprit distribuerer både økologisk sminke og mineralsminke. Informasjonssjef og hudterapaut, Anne Kathrine Hansen, forstår at forbrukere lett kan misforstå forskjellen.

- Et produkt som er økologisk sertifisert har en rekke garantier. Det inneholder først og fremst økologisk dyrkede ingredienser, og er helt uten tilsetningsstoffer, forklarer hun til KK.no.

- Det er også et krav til at hverken råvarene eller det ferdige økologiske produktet, skal være testet på dyr. Økologisk sertifiserte produkter er dessuten miljøvennlig produsert, biologisk nedbrytbart og bærekraftig, legger Hansen til.

Hun forteller videre at økologisk makeup er laget ved hjelp av plantebaserte og naturlig ingredienser, som er dyrket uten giftige kjemikalier, som plantevernmidler, sprøytemidler og insektmidler. 

Hansen trekker frem mineraloljer, syntetiske fargestoffer, parabener og andre kjemikalier som eksempler på stoffer økologisk makeup ikke skal inneholde. 

- Økologisk makeup kan i tillegg til økologiske oljer og plantepigmenter også inneholde naturlige mineraler, forteller hun.

LES OGSÅ: Lei av å bruke penger på hudpleieprodukter?

TESTET PÅ DYR: Velger du økologisk makeup, skal du være garantert at det ikke er blitt testet på dyr.  Foto: NTB Scanpix
TESTET PÅ DYR: Velger du økologisk makeup, skal du være garantert at det ikke er blitt testet på dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mineralmakeup

På den andre siden er mineralmakeup laget av naturlige mineraler fra jorden, som har blitt knust i pulver.

- Men, mineralmakeup er ikke alltid kun naturlige ingredienserDet stilles ingen krav til hvor høy andel mineraler det skal være i produktet for å kalle det mineralmakeup, så her kan det skjules mange andre ingredienser også, sier Hansen. 

Hvis du er opptatt av hva sminken inneholder, anbefaler hun å lese på innholdslisten hva sminken faktisk inneholder. Det mener også Mikalsen, hun forteller at det varierer fra merke til merke hvor mye «fyllstoff» som finnes i mineralsminken. 

- De beste merkene på markedet har lite uønskede «fyllstoffer» som for eksempel talkum, som lett kan virke litt uttørrende på hudeoverflaten. På grunn av sminkens innhold av sinkoksider, har mineralsminke ofte et naturlig fysisk UV-filter, forteller Mikalsen.

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

Hva skal du velge?

Grunnen til at noen velger å bruke økologiske produkter, er ifølge Mikalsen hovedsaklig fordi de har et ønske om å ta hensyn til klimaet og mener bærekraftig produksjon er viktig

For mange betyr det også mye at økologisk sminke ikke er testet på dyr.

I boken Frisk hud,  av forfatter og hudlege Rolah Lønning, har makeupartist Camilla Fugelli i Makeup Art vært bidragsyter. Hun mener det også er viktig å kartlegge hudtype og hudens tilstand før man velger type sminke.

Ifølge henne bør forbrukere være bevisst på at det i mineralmakeup kan være så lite som 1-3 prosent mineraler.

 - Velg merker og serier som har hudhelse i fokus. Spesielt om du har høye forventninger til makeupen eller har behov for kvalitetsmakeup for din hud. Ofte er det en sammenheng mellom pris og kvalitet, men ingen regel uten unntak, sier hun til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer