Intimbarbering

Ikke barber vekk alt kjønnshåret

Håret «der nede» har nyttig og vikig funksjon.

BIKINILINJEN: Ønsker du å unngå røde nupper etter du har barbert bikinilinjen kan det blant annet vært lurt å bytte barberblad ofte.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BIKINILINJEN: Ønsker du å unngå røde nupper etter du har barbert bikinilinjen kan det blant annet vært lurt å bytte barberblad ofte. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå som sommerferien endelig er i gang og vi venter på at strandværet skal komme, er det nok mange kvinner som benytter anledningen til å «ta» bikinilinjen.

Dersom du en av dem som er klar for å friske opp håret i dette området, bør du ta noen forhåndsregler før du griper etter barberhøvelen.

LES OGSÅ: Er du mye plaget med sopp?

Viktig med litt hår

Jeanette Stigsson, farmasøyt hos Vitusapotek, forteller at det kan det være fornuftig å barbere kun bikinilinjen, ikke alt kjønnshåret. Det har nemlig en viktig beskyttelsesfunksjon.

– Det holder på fuktigheten, beskytter mot infeksjoner og reduserer friksjon. En teori er også at kjønnshår faktisk øker sexlysten fordi det sprer seksuelt stimulerende dufter som produseres av kroppen, i tillegg til at håret er et tegn på seksuell modenhet, forteller hun til KK.no.

IKKE LEGG DEN I DUSJEN: Har du barberhøvelen liggende i dusjen. Der får den både bakterier og såperester på seg.  Foto: Thinkstock
IKKE LEGG DEN I DUSJEN: Har du barberhøvelen liggende i dusjen. Der får den både bakterier og såperester på seg. Foto: Thinkstock Vis mer

Fjerner du håret nedentil?





Uansett om du har planer om å fjerne hele busken eller kun hårene rundt bikinilinjen, kan barberhøvelen skape uønskede problemer som både er ubehagelige og ikke så fine å se på.

– Huden rundt bikinilinjen er veldig følsom. Når man barberer seg nedentil kan huden og hårsekkene bli irritert, og huden blir da rød og prikkete. Små kutt, rifter og hår som vokser ned i huden kan også forårsake infeksjoner. Nøkkelen ved barbering er å irritere huden så lite som mulig, sier Stigsson.

LES OGSÅ: Ikke hopp rett i vannet etter barbering

(saken fortsetter under bildet)






Ja, jeg tar alt!
 
(63%)
Jeg stusser og tar bikinilinjen
 
(22%)
Jeg tar bare litt nå og da
 
(10%)
Nei, jeg er for en naturlig busk
 
(6%)
EKSPERTEN: Beate Keiserud, butikksjef på kondomeriet.no. Foto: Kondomeriet
EKSPERTEN: Beate Keiserud, butikksjef på kondomeriet.no. Foto: Kondomeriet Vis mer

Slik unngår du irritert hud

Ifølge Beate Keiserud, butikksjef på kondomeriet.no, er det kun noen få enkle grep som skal til for å gjøre barberingsprosessen smertefri.





– Røde nupper kommer ofte etter barberingen fordi hudens porer åpner seg etter en varm dusj, og lukker seg igjen når huden blir kald. Det er derfor viktig at huden er ren når porene lukker seg. Hvis det er bakterier, såperester eller rester etter barberprodukter vil dette bli en nupp, forteller hun til KK.no.

Keiserud kommer med følgende tips for å unngå problemet:

• Barber deg etter en varm dusj, eller legg et håndkle fuktet med varmt vann på området før du barberer.
• Bruk et nytt barberblad. Barberblader mister fort sin effekt.
• Oppbevar barberhøvelen et annet sted enn i dusjen. Ligger den i dusjen får den både såperester og bakterier som overføres til huden under barberingen, og kan skape irritasjon.
• Om du har sensitiv hud bør du bruke milde barberprodukter.
• Skyll godt med kaldt vann slik at huden er ren og uten barberkrem når porene lukkes. Kaldt vann hjelper porene til å lukke seg raskere.
• Avslutt med å tørke med et helt rent håndkle som ikke loer.

Etter du har barbert deg nedentil kan det ifølge Keiserud også være lurt å avslutte med en avkjølende etterbarberingsgelé.

– En gelé renser og lindrer huden etter barbering, og er en fantastisk redning dersom du får røde nupper eller irritert hud, sier hun.

LES OGSÅ: Bruk aloe vera gelé til barbering

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer