Drikke Vann

- Ikke bedre jo mer du drikker

For mye vann kan faktisk være helsefarlig, ifølge leger.

DRIKKE FOR MYE VANN: Eksperter advarer nå mot å drikke for store mengder vann per dag.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
DRIKKE FOR MYE VANN: Eksperter advarer nå mot å drikke for store mengder vann per dag. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At det å få i seg nok vann er viktig, er noe de fleste av oss vet, da kroppen må ha vann for å kunne ta opp viktige næringsstoffer og transportere disse til cellene som trenger dem. 

Dette betyr imidlertid ikke at du skal hive inn på flere liter vann om dagen, forteller Sissel Overn, som er urolog ved Overnklinikken i Hokksund.

- I dag er det er et ekstremt fokus på vanndrikking, noe som er helt ufysiologisk. Klart det er bedre å drikke vann enn saft og brus, men det er ikke slik at jo mer vann man drikker, jo bedre er det. 

- Jeg skjønner ikke hvem som har fått oss til å tro at det er sunt å drikke så mye vann. Hiver du innpå store mengder kan det faktisk være helsefarlig. 

LES OGSÅ: Er det noe vits i å drikke vitaminvann?

UHELDIG FOR BLÆRA: Eksperten forteller at det å drikke for mye vann kan gi plager som overaktiv blære og urinlekkasje.  Foto: georgerudy - Fotolia
UHELDIG FOR BLÆRA: Eksperten forteller at det å drikke for mye vann kan gi plager som overaktiv blære og urinlekkasje. Foto: georgerudy - Fotolia Vis mer

Overaktiv blære og lekkasje 

På Overnklinikken har Overn sett følgene av nordmenns til tider usunne drikkevaner. Hun har får inn pasienter i alle aldre som sliter med overaktiv blære og lekkasje. 

- Det kommer en del pasienter til meg fordi de tisser ofte, og det viser seg at en god del av disse har et altfor høyt vanninntak.

Det ikke bra for blæra å håndtere litervis. Blir den overarbeidet kan man faktisk ende opp med problemer som overaktiv blære og urinlekkasje. 

- I tillegg skyller man ut salter og andre viktige stoffer fra blodet når man drikker store mengder vann - dette kan føre til hyponatremia, en tilstand der blodet inneholder for lite sodium. 

LES OGSÅ: Er vann med kullsyre ille for tennene?

Kan i verste fall være dødelig 

Wasim Zahid, som er lege og forsker ved Oslo universitetssykehus, mener også at det kan være svært helsefarlig å drikke for mye vann. 

EKSPERTEN: Wasim Zahid.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Wasim Zahid. Foto: Privat Vis mer

- Selv om mange drikker mer enn de trenger, holder de fleste seg innenfor trygge grenser. Å drikke vann blir som regel først svært farlig når man drikker veldig store mengder på kort tid, for eksempel flere liter på noen timer. Da overgår det kroppens kapasitet til å «ta unna» inntaket. 

Det kan gi forstyrrelser i elektrolyttbalansen og gjøre at både celler og organer sveller ut.

- Hvis hjernen sveller ut (hjerneødem) vil den presse mot hodeskallen, noe som kan føre til koma og i verste fall død. 

Hva er symptomene på at man har drukket altfor for mye? 

- De vanligste symptomene er svimmelhet, kvalme, nummenhet, lammelser, nedsatt bevissthetsnivå og pustevansker, sier han. 

LES OGSÅ: Er du ofte svimmel?

Drikk når du er tørst 

SVIMMEL: Et av symptomene på at man har drukket for mye er svimmelhet, forteller legen.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
SVIMMEL: Et av symptomene på at man har drukket for mye er svimmelhet, forteller legen. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

Hvor mye vann er det greit å drikke i løpet av en dag? 

- Hvor mye du trenger å drikke om dagen avhenger av størrelsen din og aktivitetsnivået ditt. Når det er sagt vil det for de fleste være nok å drikke én til to liter. 

- Vann er viktig for en rekke av kroppens funksjoner, så det er lurt å få i seg nok. En god regel er å drikke når du er tørst. Det sikrer at du får det du trenger, sier Zahid. 

Dette er Overn enig i. 

- Mitt beste råd er å drikke vann når du er tørst, samt til alle måltider. Drikker du mye annet i løpet av dagen, som for eksempel juice, kaffe, te eller melk kan du fint redusere vanninntaket ditt, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer