Alkohol

Ikke bruk allergimedisin mot fyllesyke

Kan forsterke alkoholrusen og gjøre deg enda dårligere.

INGEN BEVIST EFFEKT: Det å ta allergimedisiner, som Zyrtec, for å motvirke fyllesyke har ingen bevist effekt. Ifølge ekspertene på Lommelegen.no kan det å blande alkohol og den typen medisiner også gjøre deg syk.  Foto: Getty Images/Hemera
INGEN BEVIST EFFEKT: Det å ta allergimedisiner, som Zyrtec, for å motvirke fyllesyke har ingen bevist effekt. Ifølge ekspertene på Lommelegen.no kan det å blande alkohol og den typen medisiner også gjøre deg syk. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å være fyllesyk er definitvit ikke særlig trivelig – og for oss kvinner er det faktisk ekstra ille. Studier har nemlig vist at vi blir betraktelig mer fyllesyke enn gutta, blant annet fordi vi har ulik forbrenning når det gjelder alkohol.

Urettferdig? Ja, det er det liten tvil om.

Likevel er påsken snart i gang og siden du antagelig kommer til å ta deg et par glass flere enn du pleier, er det bare å stålsette seg for den nærmest uunngåelige hodepinen, kvalmen, samt de frynsete nervene som følger med «dagen derpå».

LES OGSÅ: Maten som «kurerer» fyllesyke

Dropp allergimedisin mot fyllesyke

Som de fleste av oss vet finnes det nemlig ingen «mirakelkur» mot fyllesyke – bortsett fra å unngå å drikke større mengder alkohol.

Og dersom du er en av dem som tar allergimedisin, som for eksempel Zyrtec (allergimedisin som brukes enten forebyggende eller mot allergiske utbrudd), i håp om at det skal dempe symptomene dagen etter, ja, da kan det ha vært helt bortkastet. I verste fall kan det til og med være skadelig.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no bør man nemlig være forsiktig med å kombinere medisiner (uansett hva slags medisiner) med alkoholinntak – og da særlig et høyt alkoholinntak.

LES OGSÅ: Derfor bør du slutte etter 3-4 glass

Bivirkningene forsterkes

Først og fremst er det ikke gjort noe forskning som viser at det har noen effekt på å kurere fyllesyke. I tillegg er det ofte slik at bivirkningene av medisinene forsterkes når du kombinerer de med alkohol. Og i noen tilfeller kan det føre til at du blir enda dårligere dagen derpå.

Bruk av alkohol og allergimedisiner/medisiner kan også øke risikoen for at alkoholrusen blir forsterket, og i verste fall kan det føret til at du blir alvorlig syk (oppkast, hodepine etc.)

Også UBC Pharma - produsenten av Zyrtec, som er en av de mest populære allergimedisinene å bruke til nettopp dette, har tidligere advart mot å bruke pillene som bakrusmedisin.

- Vi har ikke forsket på det, og kommer heller ikke til å gjøre det – fordi det trekker oppmerksomheten bort fra tablettenes egentlige funksjon. Antihistaminer hjelper ved allergi. Så dersom man får allergiske reaksjoner etter inntak av alkohol, kan det tenkes at Zyrtec hjelper, har de tidligere uttalt til Aftenposten.no (ekstern lenke):

- Vi vil advare folk mot å ta Zyrtec mot fyllesyke. Dessverre er det blitt sånn at folk eksperimenterer selv med legemidler. Nå brukes preparatet til andre ting enn det det er ment til, og man har ingen kontroll over doseringen.

LES OGSÅ:Du blir fortere full i sola

Gode råd for dagen derpå

Det er lite du kan gjøre med selve bakrusen, men du kan behandle symptomene og skape større velvære.

Her er noen tips:

Kom deg ut av senga. Ikke bli liggende med dårlig ånde, mascara på kinnet og leppestift på haka, selv om det føles fristende.
Ta en lang dusj. Frem med alle godsakene; peeling, dusjoljer, skrubbebørster. Vask håret godt, bruk shampo to ganger hvis håret ditt lukter røyk. Bruk lette hudkremer og ta på deg noe behagelig etterpå. Bruk minimalt med sminke.
Drikk vann. Vann bør du også drikke kvelden før, men det frisker opp også når skaden er skjedd.
Vær i aktivitet. En lang tur i friskt nyttårsvær klarner hodet og får fart på blodomløpet. Føler du deg elendig, kan du trøste deg med at du ikke trenger å gå så fort.
Spis frisk, god mat. Selv om trangen til fet mat kan være stor, er fet mat mer nyttig før du drikker enn dagen derpå. Fett forsinker opptaket av alkohol i kroppen, slik at du kanskje får noe mindre alkohol i systemet.
• Har du hodepine som ikke går over etter at du har spist, drukket og fått frisk luft, kan du forsøke lette smertestillende.

LES OGSÅ: Kurerer fyllesyke og gir ferskenhud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer