Hår

Ikke bruk antiflass-sjampo hver dag

Da risikerer du nemlig at flasset kommer tilbake.

DROPP SJAMPO HVER DAG: Ifølge eksperter lønner det seg å ikke vaske håret med flassmotvirkende sjampo hver dag. Da risikerer du nemlig at flasset kommer tilbake.  Foto: Getty Images
DROPP SJAMPO HVER DAG: Ifølge eksperter lønner det seg å ikke vaske håret med flassmotvirkende sjampo hver dag. Da risikerer du nemlig at flasset kommer tilbake. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Flass er et svært vanlig problem, og skyldes først og fremst soppdannelse i hodebunnen.

Alle voksne over 15 år har sopp i hodebunnen, og ifølge ekspertene på Lommelegen.no fører denne soppen (pityrosporum ovale) til flass hos enkelte individer.

Flass skyldes ikke soppen i seg selv, men at huden reagerer på soppen. Dette fører til at hodebunnen skaller av og faller ned på skuldrene som små hvite korn eller flak.

Den samme soppen kan også forårsake eksem rundt nesen, i øyebrynene og der hvor øyenvippene er festet. Det kalles seborreisk eksem.

I enkelte tilfeller kan flass i hodebunnen skyldes psoriasis, men ofte vil denne sykdommen også ramme andre områder på kroppen.

LES OGSÅ: - Jobb opp skummet når du vasker håret

MEST SOLGTE: Head & Shoulders anti-dandruff shampoo er verdens mest solge sjampo. Cirka 110 flasker selges hvert eneste minutt.  Foto: Per Ervland
MEST SOLGTE: Head & Shoulders anti-dandruff shampoo er verdens mest solge sjampo. Cirka 110 flasker selges hvert eneste minutt. Foto: Per Ervland Vis mer

110 flasker selges hvert minutt

For å bli kvitt flass må rett og slett soppen i hodebunnen drepes. Og for å gjøre dette må du gå til innkjøp av spesielle sjampoer og salver.

Ekspertene på Lommelegen.no anbefaler sjampoen Fungoral (selges på apotek uten resept) for å bli kvitt flass. En av de andre sjampoene som brukes ofte er Head & Shoulders. Og utrolig nok er dette faktisk verdens mest solgte sjampo, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Cirka 110 flasker med Head & Shoulders flassbekjempende sjampo selges hvert eneste minutt, og dette tilsvarer mange titalls millioner hvert eneste år.

Spørsmålet er imidlertid om denne sjampoen, og andre antiflass-sjampoer, egentlig har noen effekt mot flass?


LES OGSÅ: Vasker du håret feil?

Ikke bruk sjampoen hver dag

- Hvis ikke flass behandles ordentlig, vil det fort komme tilbake, forklarer trikolog Tony Maleedy til Daily Mail.

Sjampoer som inneholder zink pyrition (blant annet funnet i Head & Shoulders) er noe av det vanligste å bruke mot flass.

Ifølge dr. Russell Emerson fra the Hove Skin Clinic i Brighton bør du imidlertid ikke bruke sjampoer som Head & Shoulders hver dag over en lengre periode.

Da risikerer du nemlig at flasset kommer tilbake.

- Bruk Head & Shoulders først i cirka 14 dager, og deretter kan du bruke det mellom to og tre ganger i uken for å opprettholde behandlingen, forklarer Emerson:

- Hvis du bruker sjampoen oftere enn det, vil flasset komme tilbake og muligens forverres.

LES OGSÅ: - Ikke bruk sjampo hver gang

Nyttig med antiflass-sjampo

Noen eksperter hevder at det å vaske håret med antiflass-sjampo, som Head & Shoulders, kan gjøre at du får mer flass.

Ifølge Emerson er dette en myte, så fremt du ikke bruker sjampoen hver eneste dag.

- Sjampoen har en god effekt på soppen, men det kan komme tilbake, så det lønner seg å opprettholde behandlingen et par ganger i uken. Det handler mer om å kontrollere problemet, enn å bli kvitt det, sier han.

Særlig på høsten eller vinteren, når luften blir kaldere og tørrere, er det fort gjort å få tilbake flassproblemet. Derfor bør du fortsette å bruke sjampoen av og til, selv om du ikke merker mer til flasset.

For å unngå sopp-problemet er det også viktig å være ekstra nøye med å skylle ut sjampoen, ettersom rester også kan bidra til flass.

LES OGSÅ: Derfor blir håret fett OG tørt

Gi fuktighet til hodebunn og hår

Tørr hodebunn er en av de medvirkende årsakene til flass.
Heldigvis finnes det noen hjemmebehandlinger som kan hjelpe, og mye av det du trenger finner du i kjøkkenskapet.

Som KK.no tidligere har skrevet kan en blanding av kokosolje, eggeplommer og sitronjuice være en mulig løsning.

Slik gjør du det:
Ingredienser: ¼ kopp med kokosolje (kan kjøpes i noen helsekostforretninger, eller på nettet, som for eksempel på Tidsporten.no – ekstern lenke), to egg og én spiseskje fersk sitronjuice.
• Bland kokosoljen, to eggeplommer og sitronjuicen sammen.
• Ha blandingen i hodebunnen og masser lett.
• Ta deretter på en dusjhette og la blandingen sitte i cirka 15 til 20 minutter.
• For å fjerne det fra håret bruk en sjampo som du masserer sammen med blanding, før du deretter skyller håret.
• Bruk deretter balsam på vanlig måte.

LES OGSÅ: Den fantastiske frukten sitron

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer