Vask

Ikke bruk for sterke såper når du vasker underlivet

Det kan blant annet skape ubalanse - som kan gi infeksjoner.

IKKE BRUK FOR STERK SÅPE TIL INTIMVASKEN: Selv om det ikke lenger er så mange som får allergiske reaksjoner, kan det forstyrre pH-verdien.  Foto: Thinkstock.com
IKKE BRUK FOR STERK SÅPE TIL INTIMVASKEN: Selv om det ikke lenger er så mange som får allergiske reaksjoner, kan det forstyrre pH-verdien. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kan til tider virke som om de aller fleste er litt over gjennomsnittet opptatt av underlivet sitt.

Ja, du leste riktig.

Ikke bare skal det vokses, barberes eller pyntes opp med en såkalt «vajazzle», men det er faktisk flere og flere kvinner som lar seg operere «der nede».

Det er imidlertid viktig at du ikke glemmer det grunnleggende - nemlig intimvasken.

LES OGSÅ: Fem ting som ikke bør stå på badehylla

– Intimsåpe er helt unødvendig

Peer Høvik, gynekolog og ekspert på Lommelegen.no har tidligere gitt en ganske overraskende beskjed til KK.no - han mener nemlig at du bare kan droppe intimsåpen når du vasker deg der nede.

– Det er absolutt ikke behov for å bruke spesielle intimvaskprodukter når du vasker deg i underlivet.

– Jeg kan ikke se at det er noen direkte ulemper med det, og det er få som reagerer på det, men spør du meg så er det rett og slett unødvendig.

Ifølge gynekologen har skjeden et eget selvrensende system, som (dersom du er frisk, dvs. ikke plaget av sopp, urinveisinfeksjon, store mengder utflod eller andre symptomer) skal holde underlivet rent og i riktig PH-balanse.

Bruker du for sterk såpe, eller vasker deg for ofte, kan det derfor forstyrre PH-balansen i underlivet. Ubalanse i underlivet er blant annet koblet til en tilstand kalt bakteriell vaginose.

Høviks beste tips til rengjøring av underlivet er derfor kun bruk av varmt vann, og eventuelt litt skånsom såpe utvendig.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du drikker for mye

Bytt ut intimsåpen med olivenolje

Gynekologen har også et annet alternativ til hva du kan bruke - og faktisk finner du det i kjøkkenskapet ditt.

– Det beste er rett og slett varmt vann, og så kan du bruke litt såpe til å vaske utvendig. Jeg vil også anbefale å bruke olivenolje til å stryke på huden etter vask, forteller han.

– Dette gjør huden myk, lindrer og viser seg å være bra. Jeg har hørt at mange har hatt gode opplevelser med det.

Når det gjelder hva slags olivenlje du skal bruke, trenger det absolutt ikke å være noe veldig kostbart. Det kan for eksempel være en variant fra matbutikken.

– Men pass på at du ikke får det opp i skjeden. Det skal kun smøres på huden utenpå, sier Høvik.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om orgasme

Sørg for at det blir helt tørt

Hvis du imidlertid opplever at det lukter rart «der nede», kan det skyldes at du ikke har rengjort deg fullt så godt som du burde.

I lysken har vi mange svettekjertler, og det er fort gjort å bli klam og svett hvis vi har på oss tettsittende klær. Opplever du vond lukt kan det derfor være lurt å vaske seg nedentil to ganger om dagen - morgen og kveld.

Det kan det også hende at du trenger en mild såpe. Da er det imidlertid enda viktigere å huske på at det bare er de ytre delene som skal vaskes.

I tillegg er det veldig viktig at du tørker godt.

– Du bør sørge for at området blir ordentlig tørt etterpå. Unngå lokalirriterende midler som parfymerte såper og intimspray. Bruk bomullsundertøy og ikke tettsittende undertøy. Vask undertøyet på høy temperatur, har lege Mirza Jusufovic tidligere skrevet på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Slik vil gutta at det skal se ut «der nede»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer