Julevask

Ikke bruk penger på dyre vaskemidler

Du kan droppe de dyre spesialproduktene, mener ekspert.

BRUK EDDIK TIL RENGJØRINGEN: Det enkle er ofte det beste, og eddik slår knockout på mange av de dyre spesialproduktene, mener ekspert. Foto: All Over Press
BRUK EDDIK TIL RENGJØRINGEN: Det enkle er ofte det beste, og eddik slår knockout på mange av de dyre spesialproduktene, mener ekspert. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At eddik er genialt å bruke til rengjøring, er noe mange mødre vet og noe alle bestemødre vet.

For det er ikke noe nytt og oppsiktsvekkende ved å bruke eddik til annet enn mat, det er bare det at mange av dagens unge kvinner ikke vet det.

Slik var det også for forbrukerjournalist Elisabeth Høye. Da hun skjønte at hun hadde store hull i husvaskkunnskapene, fordypet hun seg i gamle husmorbøker. Der fant hun gull.

LES MER: Slik får du kjøkkenet til å skinne

GAMLE TRIKS: Elisabeth Høye har  børstet støv av gamle husmorbøker og gjort gamle råd til nye. Foto: All Over Press Norway
GAMLE TRIKS: Elisabeth Høye har børstet støv av gamle husmorbøker og gjort gamle råd til nye. Foto: All Over Press Norway Vis mer

God, gammel kunnskap

– Vi tenker ikke lenger at vask og hushold er en profesjon. Men jeg har alltid likt å lese om små og store triks som løser hverdagsproblemer. Og nå fant jeg så mange av dem, forteller Høye.

Det startet med en klassisk husmorbok i mammas bokhylle. Deretter fortsatte det med andre husmorbøker funnet på loppemarked og på biblioteket. Nå har hun selv skrevet bok om temaet, «Ren glede».

Det ble utgitt mange bøker i denne kategorien på 1930-, 40- og 50-tallet, de var en typisk bryllupsgave til en nybakt frue. Som kone var nemlig jobben din å stelle hjemme og ta deg godt ut for mannen din. Et fokus som har bleknet med tiden.

– Den store interessen vi har for hjemmelaget mat, baking, hus, hage og strikking i dag har ikke forflyttet seg over på de mer «kjedelige» aspektene av husholdningen som rengjøring og klesvask, fastslår Louise Byg Kongsholm, administrerende direktør i det skandinaviske trendinstituttet Pej gruppen i Danmark.

LES MER: Slik vasker du badet

VASKEGLEDE: Alle tips og triks i denne artikkelen er hentet fra Elisabeth Høyes bok «Ren Glede», Kagge forlag. Foto: All Over Press
VASKEGLEDE: Alle tips og triks i denne artikkelen er hentet fra Elisabeth Høyes bok «Ren Glede», Kagge forlag. Foto: All Over Press Vis mer

Høy musikk og klut til alle

Okei, så du blir ikke trendy av å vaske huset ditt selv. Men det må jo gjøres på et vis!

Og da velger Elisabeth Høye enkleste vis: Høy musikk og en klut til hvert familiemedlem.

– Jeg har skjønt at vi ikke trenger så mye kjemikalier. Veldig mange vaskemidler og andre rengjøringsprodukter er både overflødige og potensielt skadelige både for miljøet og oss som bruker dem.

- Mine favoritter er Zalo, helt vanlig eddik og mikrofiberklut. Med det kan jeg rengjøre stort sett alle overflatene i hele huset. Vil jeg ha den gode grønnsåpelukta til jul, heller jeg litt i et eggeglass og setter under sofaen, forteller hun.

Også det et gammelt triks.

EDDIK: Kan også brukes på vanskelig flekker!
EDDIK: Kan også brukes på vanskelig flekker! Vis mer

Vasking er kjemi. Høye trodde i utgangspunktet at Zalo var sterkt, men den er ph-nøytral – og alt som tåler vann, tåler Zalo. Grønnsåpe derimot, som hun tenkte på som naturlig og mildt, har høy ph-verdi og kan slite på gulvlakken om man overdoserer. Dessuten etterlater grønnsåpe et fettlag på gulvet hvor støv og smuss kan feste seg.

LES MER: Er det mulig å bli slank av husvask? 

Gode, gamle triks

Elisabeths deler gjerne sine husmortriks til jul:

  • Prioriter! Du trenger ikke å tømme boden og vaske på loftet, konsentrer deg om rommene som møter gjestene.
  •  Gangen: Står for førsteinntrykket når du får gjester. Rydd plass på knagger og hyller, støvsug og vask.
  •  Kjøkkenet: Her er vi mye i jula. Rydd gjerne ut av skapene og tørk over med en tørr mikrofiberklut. Vask benk, vask og kjøleskap med zalo-vann og mikrofiberklut. Litt eddik i vaskevannet fjerner lukt i kjøkken- og kjøleskap.
  • Kjøkkenviften bør vaskes jevnlig. Legg filteret i oppvaskmaskinen eller i bløt med Zalo eller salmiakk.
  • Stua: Tørk støv, begynn øverst på bokhyller og lister. Vask dørhåndtak, lysbrytere og fjernkontroller med en fuktig mikrofiberklut.
  • Badet: Her er jevnlig vask nødvendig. Du trenger noe surt, altså eddik, til å fjerne irr, rust og kalk, og noe basisk, for eksempel zalo, til å fjerne såperester og hudfett. Vann med Zalo og eddik bør dekke det meste.
  • Dusjkabinettet: Lag en blanding av én del eddik og to deler Zalo som du smører på glassveggen. La det virke en 15-30 minutter. Tørk over med en fuktig mikrofiberklut og gni på vanskelige flekker. Spyl bort rengjøringsmidlene og gni det blankt med et håndkle eller en klut som ikke loer.
  • Vask alltid det minst skitne først, og dropp bøtta! Væt heller kluten, og brett den i åtte. Da har du åtte overflater å vaske med før du bytter klut.
  • Legger du et par-tre nellikspiker i støvsugerposen, spres juleduft i rommet når du støvsuger!

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i KK45.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer