Underliv

Ikke bruk penger på intimvaskprodukter

- Det er bortkastede penger, sier ekspertene.

UNDERLIVSSÅPE: Ifølge ekspertene er det helt unødvendig å bruke dyre dommer på underlivssåper. Det er akkurat like bra å bruke vann.
UNDERLIVSSÅPE: Ifølge ekspertene er det helt unødvendig å bruke dyre dommer på underlivssåper. Det er akkurat like bra å bruke vann. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som bruker dyre dommer på underlivssåper i god tro om at du gjør underlivet ditt en stor tjeneste? 

Vel, underlivssåper er kanskje mer skånsomme for området «der nede» enn vanlige kroppssåpe, men ifølge eksperten er det faktisk like effektivt å bruke rent vann. 

- Det er overhodet ikke nødvendig å bruke intimsåpe eller annen såpe når du vasker underlivet. Grunnen til at det finnes så mange underlivssåper på markedet og at det går så bra for dem, er at folk vil bedras, og kaster gladelig bort pengene sine på unødvendigheter, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo, til KK.no:

- Hverken kvinner eller menn trenger å bruke såpe når de vasker kjønnsorganene sine, for man blir faktisk akkurat like ren om man skyller seg med vann i dusjen. 

LES OGSÅ: Lukter det rart nedentil?

Ikke bra for slimhinnene

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, mener i likhet med Nesheim at det ikke er nødvendig å bruke penger på dyre underlivssåper. 

- I utgangspunktet er all såpe et kommersielt skapt produkt- altså et produkt som rett og slett er skapt for å selge. Kroppen i seg selv er skapt for å være selvrensende, så de fleste områdene trenger man egentlig kun å vaske med litt vann. 

Dette gjelder også området rundt kjønnsorganet, hvor både kvinner og menn har slimhinner som er en annen type overflate enn hud. 

- I dag har vi en tendens til å bruke mye såpe nedentil for å bli ordentlig ren og lukte godt. Og det er vel og bra det, absolutt, men det kan bli for mye av det gode, hvert fall for slimhinnene vi har i underlivet. 

- Slimhinnene er nemlig veldig sårbare og er egentlig ikke skapt for kjemiske påvirkninger. Du skal være litt forsiktig med å bruke såpe generelt på slimhinnene fordi de kan tørke ut, bli irriterte og såre – og da skaper du kun problemer for deg selv, sier hun. 

IRRITASJON: Du skal være litt forsiktig med å bruke såpe generelt på slimhinnene da de kan tørke ut, bli irriterte og såre.
IRRITASJON: Du skal være litt forsiktig med å bruke såpe generelt på slimhinnene da de kan tørke ut, bli irriterte og såre. Vis mer

LES OGSÅ: Nå kan du få detox til underlivet

Skyll deg kun med vann 

Når du skal vaske deg nedentil, anbefaler Gamnes deg altså å droppe all form for såpe og kun bruke rent vann i dusjen.

Hun forteller at det heller ikke er nødvendig å bruke en vaskeklut, da dette kan by på vonde plager. 

- Vaskekluter i seg selv pleier ofte å være veldig rue, og er du da litt sår i slimhinnene, så er ikke det noe særlig optimalt å bruke. Jeg anbefaler deg heller å bruke dusjhodet og skylle underlivet utvendig. 

- Når du skal dusje underlivet bør du skille kjønnsleppene så du får skylt deg ordentlig. Men ikke spyl deg opp i skjeden. Skjeden er et selvrengjørende organ, så det er ikke nødvendig å skylle seg innvendig, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

RENT VANN: Kroppen er selvrensende og derfor trenger du kun å vaske underlivet med vann når du dusjer.
RENT VANN: Kroppen er selvrensende og derfor trenger du kun å vaske underlivet med vann når du dusjer. Vis mer

Unngå såper med parfyme 

Om du likevel ønsker å bruke en såpe når du vasker deg nedentil, bør du ifølge Gamnes bruke en som ikke inneholder parfyme. 

- Mange såper er tilsatt parfyme, og dette kan være irriterende for slimhinnene og huden generelt. Derfor anbefaler jeg deg å velge en såpe som ikke inneholder parfyme og som er nærmest pH-nøytral så den ikke skaper ubalanse i floraen. 

- Men når det er sagt er dette litt avhengig av om du har problemer med underlivet eller ikke. Er du plaget med irritasjon eller sårhet, og ønsker å vaske deg nedentil med noe, bør du bruke babyolje som erstatning for såpe, da dette er skånsomt for underlivet, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer