Grillmat

Ikke bruk samme grillkniv på kjøtt og grønnsaker

Spesielt viktig når du håndterer rått kjøtt og fisk. Unngå bakteriespredning!

BYTT KNIV: Kniven som er brukt til å dele opp koteletter eller kyllingfileter skal IKKE brukes til å kutte for eksempel grønnsaker etterpå. Det kan føre til bakteriespredning.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BYTT KNIV: Kniven som er brukt til å dele opp koteletter eller kyllingfileter skal IKKE brukes til å kutte for eksempel grønnsaker etterpå. Det kan føre til bakteriespredning. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grillsesongen er i full gang! Ingenting er som en grillmiddag, og bare lukten gjør at vi tenker sommer. Da spiller det ingen rolle om hetebølgen lar vente på seg.

Uansett om du har en fin og stor grill på terrassen eller må traske til parken med en engangsgrill - , er det lurt å sjekke disse smarte triksene som gjør grillingen vellykket.

Grillmat er veldig godt, og trenger slett ikke være så usunt. Det kommer helt an på hva du velger å grille. Kyllingfilet er bedre enn pølser, bakt potet er bedre enn potetsalat. Du finner flere råd om hvordan du gjør grillmiddagen sunn i denne artikkelen.


Prikkfri grilling

Grilling er en kunst. Den er ikke så vanskelig å lære seg, men det er veldig viktig at du vet hva du skal gjøre for at ingen skal bli dårlige av maten.

Hygienereglene som gjelder på kjøkkenet gjelder også når du lager mat utendørs. Det er det nok en del som glemmer, og det kan resultere i en ganske kjedelig avslutning av grillmiddagen (eller en kjedelig dagen derpå).

Det er fire feil mange gjør når de griller. Vi har listet dem opp under. Kjenner du deg igjen?

1. Mikse rått kjøtt og fisk med grønnsaker

Rått kjøtt og fisk skal ikke komme borti andre typer matvarer. Kjøttet skal ha en egen fjøl å ligge på, slik at eventuelle bakterier ikke kommer borti noen av grønnsakene.

Det betyr også at kniven som er brukt til å dele opp koteletter eller kyllingfileter ikke skal brukes til å kutte tomaten etterpå. Pass også på at du ikke plukker på grønnsakene med hender som har vært borti det rå kjøttet.

LES OGSÅ: Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken

2. Understeke kjøttet

En blodig biff er noe av det beste som finnes, men husk at visse kjøttyper ikke skal spises hvis de ikke er helt gjennomstekte. Det gjelder kylling, kalkun og annet fjærkre, og svin. Burgeren og andre ting laget av kjøtteig eller karbonadedeig bør også gjennomstekes.

Fisk kan fint spises uten at den er helt gjennomstekt, men den bør ha nådd en temperatur på 60 grader innvendig før den spises.

3. La kjøttet ligge i solsteiken

Kjøtt som venter på at grillen er klar, bør ikke ligge ute i varmen. Kjøtt som er ferdigstekt, bør heller ikke bli liggende lenge før det spises. La det vente på siden av grillen, så det holder seg varmt.

Kalde matvarer, for eksempel rømme, bør holdes kalde, og ikke stå og bli varme i sola. Ikke bær ut slike ting før grillmaten er ferdig. Griller du i parken, bør du ta med en kjølebag med kjøleelementer til slike matvarer mens dere venter på at maten skal bli ferdig.

Husk at det er i temperaturer mellom 4 og 60 grader at bakterieveksten er størst og raskest. Hold altså helst maten kaldere eller varmere enn dette.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe ferdigmarinert kjøtt

4. Brenne grillmaten

Svidd mat hjelper dessverre ikke på sangstemmen. Faktisk er det farlig å spise forkullet mat. Det kan nemlig dannes kreftfremkallende stoffer når du svartgriller maten. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

En fin måte å unngå svidd grilmat på, er å skaffe deg en grillkurv som du legger maten i etter at du først har stekt den direkte på grillen (så den får en fin grillskorpe). Grillkurven gjør at maten ikke er i direkte kontakt med de glovarme elementene, og dermed er det enklere å holde kontrollen og passe på at maten ikke blir brent.

HETT TIPS FRA KK'S SWEET PAUL: Stek grillmaten med sidevarme - ikke legg maten rett over grillkullet eller gassbrennerne. (Har du kullgrill fikser du dette ved å bare legge kul i den ene delen av grillen.)

LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

GØY MED GRILLING: Alt funker på grillen - men pass på at du ikke gjør grillblemmene nevnt under. Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME
GØY MED GRILLING: Alt funker på grillen - men pass på at du ikke gjør grillblemmene nevnt under. Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer