Ansiktskrem

Ikke bruk samme krem her

Bruker du bodylotion på kropp og ansikt? Det kan forstyrre huden din, og føre til urenheter og irritasjon.

UNNGÅ DETTE: Hudpleiere fraråder bruk av vanlig bodylotion (som er beregnet kun på kroppen) på huden i ansiktet.  Foto: Getty Images/Pixland
UNNGÅ DETTE: Hudpleiere fraråder bruk av vanlig bodylotion (som er beregnet kun på kroppen) på huden i ansiktet. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Regelmessig bruk av bodylotion (helst én gang om dagen – etter dusjing) er et enkelt triks for å unngå tørr og gusten hud i de kommende vintermånedene. I tillegg kan bruk av en god bodylotion, eller for eksempel mandelolje, forhindre at huden din mister spenst etter hvert som du eldes.

Ja, det å bruke bodylotion er både bra og i noen tilfeller essensielt for oss kvinner, og særlig for de med veldig tørr hud.

Det du imidlertid helst ikke bør gjøre med kroppskremen, er å smøre den i ansiktet.

Det høres kanskje ut som et unødvendig råd, men det er faktisk en del av oss som begår nettopp denne «feilen». Kanskje fordi vi har glemt eller ikke gidder å kjøpe ny ansiktskrem, fordi vi ikke har råd akkurat denne måneden, eller fordi vi rett og slett tenker at det ikke har så mye å si.

LES OGSÅ: Smør deg mens huden fortsatt er fuktig

Unngå bruk i ansiktet

Bruker du en vanlig bodylotion (for eksempel fra matbutikken), som ikke er beregnet på ansiktet, på huden rundt øyne, munn, hake, panne og kinn risikerer du å påføre huden stoffer og ingredienser som kan forstyrre huden.

Ifølge Anna-Karin Åndal, skoleutvikler og hudterapeut på Hudpleieakademiet (ekstern lenke), inneholder nemlig bodylotion og ansiktskrem spesielle stoffer som er beregnet på nettopp den kroppsdelen.

- Det finnes selvsagt spesielle kroppspleiekremer som også er beregnet for bruk i ansiktet, og det er helt greit. Som regel inneholder imidlertid bodylotion andre ingredienser enn ansiktskrem, sier hun til KK.no:

- Huden i ansiktet ditt krever nemlig helt andre stoffer enn det som finnes i vanlig bodylotion. Stoffene i bodylotion og i ansiktskrem har altså helt andre funksjoner, og dersom man bruker bodylotion i ansiktet kan ingrediensene i noen tilfeller forstyrre huden.

LES OGSÅ: Serumet som holder rynkene unna

Ulik hudtype

Anita Flølo, hudpleier på Oslo Hudpleieklinikk i Sentrum (ekstern lenke), anbefaler heller ikke bruk av bodylotion i ansiktet.

- Kort og greit synes jeg ikke man burde bruke bodylotion i ansiktet, fordi en ansiktskrem kontra en kroppskrem/bodylotion er bygd opp helt forskjellig. Det er mye tyngre baseemulgator og ingrediensene er for «tunge» i bodylotion – de vil tette porer og ligge utenpå huden og fettet i huden. Du kan alltids bruke det for å få en følelse av at du er smurt, men det vil ikke skje stort. Du vil ikke få en «wow»-følelse, eller kjenne at det er spesielt bra, sier hun til KK.no:

- Det er også viktig å huske på at huden i ansikt og huden på kroppen er helt forskjellig. Du kan jo bare se på forskjellen mellom porene i ansiktet og de på armene. Huden i ansiktet er også veldig varierende – den rundt øynene er sensitiv og fin – som et tynt lommetørkle, mens huden ellers i ansiktet er som et tjukt frottéhåndkle. Og så er det stor forskjell på ansiktshuden til ulike mennesker.

LES OGSÅ: Dette bør du huske til vinteren

Kan føre til kviser og urenheter

I tillegg til å forstyrre huden, kan bruk av vanlig bodylotion og solkrem som er beregnet på kroppen føre til andre irritasjoner, som for eksempel kviser og urenheter.

- Det kan føre til mer urenheter, særlig hvis du har en hud som har tendenser til å være utsatt for hudtalgproduksjon – altså for aktive talgkjertler, sier Flølo:

- Har du altså en ansiktshud som trenger noe spesielt eller som er eldre enn 16 år, fungerer det altså dårlig.

LES OGSÅ: Enkle hjemmebehandlinger for problemhud

Få veiledning

Dersom du synes det er litt styrete med egen krem for ansikt og kropp finnes det imidlertid noen kremer som er beregnet på begge områder.

Det kan imidlertid være lurt å rådføre seg med en hudterapeut, eller på en hudpleiesalong før du kjøper et slikt produkt, da det ikke passer for alle (kan variere ut i fra hudtype).

- Dersom du ønsker å kjøpe en krem som du både kan bruke i ansikt og på kropp vil jeg anbefale deg å gå et sted der du kan få litt riktig veiledning i forhold til ingrediensene og stoffene i de ulike kremene. Det finnes nemlig flere typer kremer som er beregnet på både kropp og ansikt, men det lønner seg å finne den riktige for din hud, forklarer Åndal.

LES OGSÅ: Disse kremene er helt trygge

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer