Solkrem

Ikke bruk solkremen fra i fjor

Den vil gi mye dårligere beskyttelse når den er åpnet.

GIR MYE DÅRLIGERE BESKYTTELSE: Solkremen bør helst være uåpnet og oppbevares i et mørkt og kjølig rom for at den skal holde i flere år. Foto: olourbox.com
GIR MYE DÅRLIGERE BESKYTTELSE: Solkremen bør helst være uåpnet og oppbevares i et mørkt og kjølig rom for at den skal holde i flere år. Foto: olourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter en lang vinter er det ekstra viktig å beskytte den vinterbleke huden som har skjult seg under kåper og skjerf, og spesielt hvis du skal tilbringe påsken i solveggen eller i skiløypene.

På fjellet kan i tillegg strålingen bli 30–50 prosent sterkere enn i lavlandet, og når snøen reflekterer lyset, har du mindre kontroll over hvor mye du tåler før du blir brent.

Til og med leppene må ha godt med beskyttelse for at du skal unngå tørre og sprukne lepper.

Nå som påskeferien er her og de fleste ønsker et glimt av solen, er det derfor god grunn til å bruke solkrem igjen, men solkremen fra i fjor bør du la ligge.


Gir dårligere beskyttelse hvis den er åpnet

En årsak til at Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft i forhold til antall innbyggere, skyldes den lyse nordiske huden kombinert med ufornuftige solingsvaner.

Og når du skal beskytte huden mot solen holder det ikke å bare tenke på hvilken faktor du bør bruke, men også holdbarheten til solkremen.

Hudlegen Kjetil Guldbakke fra Lommelegen.no har tidligere uttalt til KK.no at du bør kvitte deg med solkremen fra fra påsken i fjor enten du skal på fjellet eller på strandferie. Ikke ta noen sjanser.

Kremer som er uåpnet vil gi samme beskyttelse i opptil tre år, men er den åpnet vil den beskytte dårligere. Helst bør kremen oppbevares lukket, mørkt og kjølig, for at du skal kunne bruke den igjen.

Så mye solkrem bør du bruke

Når du er helt sikker på at solkremen din faktisk gir den beskyttelsen den skal, bør du også være nøye med hvor mye du bruker.

Selv om mange flere er blitt flinkere til å bruke solkrem - og da særlig kvinner som er bekymret for rynker - er det fortsatt mange som slurver med nettopp mengden.

Ifølge Kreftforeningen smører de fleste seg med altfor lite solkrem, og dette gjør faktisk at beskyttelsen tilsvarer en langt lavere faktor enn det man tror.

For at du skal få den beste beskyttelsen gjelder det å smøre ut kremen jevnt, og bruke mellom én håndfull til én hel kopp med krem. Husk at også hender, føtter, nakke og øreflipper må smøres. Det samme gjelder for ansikt, som er kroppsdelen som er mest utsatt for sol.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer