Tamponger

Ikke bruk tamponger som ser slik ut

Rifter i pakningen kan gi rom for bakterier, som kan føre til ubehagelige underlivsinfeksjoner.

KAST DENNE: Dersom pakningen/emballasjen på tampongen din ser slik ut, bør du kaste den. Årsaken er at riften i plasten kan gjøre at bakterier fester seg i bomullen, noe som kan forårsake irritasjoner eller infeksjoner i underlivet.  Foto: Per Ervland
KAST DENNE: Dersom pakningen/emballasjen på tampongen din ser slik ut, bør du kaste den. Årsaken er at riften i plasten kan gjøre at bakterier fester seg i bomullen, noe som kan forårsake irritasjoner eller infeksjoner i underlivet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at vi kvinner har utrolig mye forskjellig i veskene våre. Og en av de kanskje vanligste gjenstandene som oppbevares der, i tillegg til lommebok, mobil og sminke, er tamponger.

For du vet aldri med sikkerhet når du vil få behov for den praktiske lille bomulls-«pinnen» som så mange av oss ikke klarer oss uten visse dager i måneden. Og dermed er det alltid kjekt å ha et eksemplar eller to liggende lett tilgjengelig.

Ifølge Folkehelseinstituttet bruker nær 70 prosent av menstruerende kvinner i USA og Vest-Europa tamponger, likevel er det nok mange av oss som ikke er klar over at tampongen kan bli den reneste bakteriebomben dersom du ikke bruker den «riktig».

LES OGSÅ: Flere spørsmål om mensen? Her får du svar!

Pass på pakningen

Det å ha tamponger liggende i vesken er vel og bra, men det du bør være obs på er kvaliteten på pakningen på tampongen.

Tamponger som har blitt liggende lenge i veska, bukselommen eller blant toalettsakene på badehylla, kan nemlig ha fått rifter i emballasjen. Ser tampongen litt «småslitt» og gammel ut bør du derfor hive den i søpla så fort som mulig, skriver helsenettstedet iVillage.com (ekstern lenke).

- Fordi tamponger egentlig bare er desinfisert bomull, er de trygge å bruke så lenge emballasjen/pakningen er i god forfatning, forklarer Howard Kurtz, lege og instruktør i gynekologi ved Mount Sinai School of Medicine i New York:

- Men hvis emballasjen/pakningen rundt tampongen er skadet på noen som helst måte, bør den kastes. Da er det nemlig sjanser for at tampongen kan ha blitt smittet med bakterier som kan forårsake vaginal irritasjon eller i verste fall en underlivsinfeksjon.

LES OGSÅ: KK.no-tester: Menskopp

Bruk «riktig» tampong

Det er imidlertid ikke bare pakningen det er viktig å være obs på før du bruker en tampong.

Ifølge Dr. Janice Rymer, professor i obstetrikk og gynekologi ved King's College London, bør du nemlig passe på at du bruker «riktig» tampong ut fra dine blødninger.

- Tamponger for maksimal absorbering brukt av personer med lette blødninger eller brukt som sikkerhetsnett «sånn i tilfelle» kan klusse med den naturlige balansen i skjeden og øke risikoen for underlivsinfeksjoner, har hun tidligere uttalt.

For å unngå dette anbefaler hun derfor å heller bruke et truseinnlegg rett før eller på slutten av menstruasjonsperioden, når du ikke blør eller blør lett.

Husk også å bytte tampongene dine ofte nok. De bør skiftes hver tredje time på dagen og hver åttende time i løpet av natten. Dette for å unngå at den vaginale bakteriebalansen kommer i ulage.

LES OGSÅ: Tamponger suger for bra

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer