GJØR DET VERRE: Ikke bruk tannpasta på kvisene dine. Det kan nemlig gjøre urenhetene enda verre.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GJØR DET VERRE: Ikke bruk tannpasta på kvisene dine. Det kan nemlig gjøre urenhetene enda verre. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kviser

Ikke bruk tannkrem på kviser

Det gamle kjerringrådet kan faktisk gi deg flere urenheter.

Mange sliter med urenheter i huden også i voksen alder.

Dersom du er en av dem som fortsatt plages av kviser og sorte prikker i ny og ne, har du ganske garantert prøvd det meste som er av kjerringråd og kvisemidler i et forsøk på å bli kvitt de irriterende urenhetene.

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk kvisene

TØRKER UT: Tannpasta kan riktignok tørke ut huden, men fluorinnholdet og smaken kan gi flere urenheter.  Foto: Getty Images
TØRKER UT: Tannpasta kan riktignok tørke ut huden, men fluorinnholdet og smaken kan gi flere urenheter. Foto: Getty Images Vis mer

Unngå tannkrem på kvisene


- Det finnes ingen studier som støtter bruken av tannpasta på kviser, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke) til KK.no.

Tannkrem har ofte et høyt innhold av fluor og smak, og ingen av delene er særlig gunstig for huden. Fluor kan til og med føre til en økning i urenheter og kviser – særlig på haken og rundt munnen.

- Har du problemer med kviser ville jeg heller ha satset på å bruke et lag med Basiron eller Brevoxyl (disse får du på apotek), som er legemidler godkjent for kviser med en uttørkende og avskallende effekt, råde Rørdam.


LES OGSÅ: Isbittrikset som hjelper mot kviser

Riktig behandling er viktig

Det beste er imidlertid å ta tiden til hjelp når det gjelder kviser, og som hudlege Kjetil Guldbakke, som er ekspert på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) tidligere har uttalt, er valg av behandling viktig.

Valg av behandling avhenger av alder, alvorlighetsgrad, andre sykdommer og om man har tendens til arrdannelse. Hvis man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med dem.

De fleste med kviser kommer i mål med lokalbehandling med diverse kvisekremer. De med mer uttalt akne behandles i tillegg med tabletter. Det tar flere uker før man ser effekt uansett behandlingsmetode, og det er ikke uvanlig å måtte fortsette med behandling i flere år inntil man «vokser av seg» kviseplagene. Noen er imidlertid ikke så heldige.

Det er vanlig å kombinere flere behandlingsformer som angriper ulike årsaker til at man får kviser: økt talgproduksjonen, dannelse av hudormer, betennelse i huden og bakterien P.acnes.

Her er noen generelle råd fra hudlege Guldbakke:
• Unngå at håret henger ned i ansiktet.
• Ikke klem på kvisene - dette kan gi arr og mer betennelse.
• Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter igjen porene.
• Bruk foreskrevne produkter regelmessig - det tar flere uker før de har full effekt, og hvis du bruker dem regelmessig vil det også forebygge nye utbrudd.
• De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen, og det er nok du selv som ser det best. Ikke la en kvise ødelegge dagen din.

Flere tips og råd om hvordan du kan bli kvitt kvisene finner du her!

LES OGSÅ: Kan du få kviser av stress?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: