Matlaging

Ikke bruk varmt springvann til matlaging

Du sparer kanskje litt tid, men det kan føre til sykdom.

SKUMMEL SNARVEI: Å bruke varmt vann fra svingen for  å få et raskere oppkok er ikke lurt. Foto: AltoPress / Maxppp
SKUMMEL SNARVEI: Å bruke varmt vann fra svingen for å få et raskere oppkok er ikke lurt. Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tar du snarveier på kjøkkenet? Som for eksempel å helle varmtvann i tekokeren eller kjelen for at det skal koke fortere?

Det er ikke lurt, ifølge Videnskab.dk (ekstern lenke).

De fikk spørmålet fra en leser, og stilte det videre til Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet.

- Nei, jeg vil ikke umiddelbart anbefale det, fordi man risikerer å bøi syk. Det er en liten risiko, men hvis vi alle sammen gjorde det, ville en del av oss bli veldig syke av det.Varmtvannsberederen kan forurense vannet

Det virker merkelig, for når du koker opp vannet drepes jo alle bakterier? Jo, men i varmtvannsbeholdere kan det finnes ekstra skumle bakterier som gjør oss alvorlig syke, eller som produserer giftstoffer som gjør oss syke.

- Giftstoffene bakteriene lager fjernes ikke nødvendigvis selv om du koker vannet, sier Pravsgaard Christensen til Vitenskap.dk..

Hvis varmtvannsberederen ikke holder høy nok temperatur, eller den ikke er blitt skikkelig vedlikeholdt, er sjansen større for at det har kommet uønskede bakterier i vannet.

Gjør posesuppa sunn på 1-2-3!

Kan gi høyere metallinnhold

I tillegg kan det varme vannet fra varmtvannsberederen innholde metaller det ikke er lurt å få i seg. Norske vannrør inneholder som egel kobber, og bruker du varmt vann fra springen er sjansen større for å få et høyere kobberinnhold i vannet enn om du bruker kaldt. Likevel er det sjelden noen blir forgiftet av kobberforurenset vann, skal vi tro Lommelegen.no (ekstern lenke), som likevel anbefaler å bruke kaldt vann fra springen til matlagingen.

Ikke tid til matlaging? Dette skal du se etter når du velger ferdigrett

Det beste er altså å bruke kaldt vann fra springen. Dette kommer direkte fra vannforsyningsanlegget, og er renset allerede. Det har sikkert gått bra de gangene du har tatt snarveien og brukt varmt vann fra springen, men HVIS det finnes uønskede giftstoffer eller høyt metallinnhold i vannet kan du bli VELDIG syk. SÅ kanskje greit å ikke ta sjansen?

SMART KOKK: Det tar ikke SÅ mange minuttene ekstra å koke opp kaldt vann. Foto: Colourbox
SMART KOKK: Det tar ikke SÅ mange minuttene ekstra å koke opp kaldt vann. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer