Helse - og sosialdirektoratet har gitt sin fulle støtte til et nytt behandlingsprogram for pasienter som sliter med spiseforstyrrelser. Ved avdelingen for spiseforstyrrelser ved Modum Bad tilbringer man en uke ved klinikken og tre uker hjemme.
- Denne behandlingen er som natt og dag i forhold til andre behandlingsopplegg jeg har deltatt i. Jeg fikk mulighet til å leve ved siden av, sier «Randi» (37), som har slitt med spiseforstyrrelser i 20 år.
Som mamma til ei jente på tre år, har det ikke vært så lett for «Randi» å forlate hjemmet i lange perioder for å delta i behandling. Det nye behandlingsopplegget har imidlertid gjort det enklere for 37-åringen.
- Jeg får være til behandling i en uke, for så å komme hjem i tre uker. Det gjør at jeg slipper å være lenge borte, samtidig som jeg får prøvd meg på egenhånd hjemme, sier hun.
Behandlingsopplegget er helt nytt i Norge og er spesielt tilpasset kvinner med barn. Pasientene er i midten av 30-årene, noe eldre enn den vanlige pasientgruppen. Behandlingen går over en periode på et halvt år, hvor hver fjerde uke tilbringes i en bolig med besøksmuligheter.
Psykiater Øyvind Rø, som har doktorgrad i spiseforstyrrelser, mener det nye programmet representerer en helt ny måte å tenke på. Siden oppstarten sommeren 2005, har behandlingsformen gitt ham gode erfaringer å bygge videre på.
- Vi ser at mange kvinner som sliter med spiseforstyrrelser også har omsorg for barn. Det er derfor vanskelig for dem å være borte fra hjemmet i lange perioder, sier Rø.
Kvinner med spiseforstyrrelser har gjerne et anstrengt forhold til trening. Noen overdriver eller bruker det som en unnskyldning for sitt forhold til mat og vekt. Som del av det nye behandlingsopplegget inngår et tett samarbeid med en ernæringspedag for å gi pasientene et sunt forhold til fysisk aktivitet.
- Vi legger opp til et stort egenansvar, noe som også er mer tilnærmet virkeligheten, sier Rø.
LES OGSÅ:


