Drikke

Ikke drikk grønn te til maten

Det kan hindre opptaket av et viktig mineral.

DROPP KOPPEN MED GRØNN TE VED SIDEN AV FROKOST: Selv om drikken har uendelig med helseeffekter har den også noen ulemper - eb av dem er at den kan hindre opptaket av jern fra måltidet.  Foto: Fotolia
DROPP KOPPEN MED GRØNN TE VED SIDEN AV FROKOST: Selv om drikken har uendelig med helseeffekter har den også noen ulemper - eb av dem er at den kan hindre opptaket av jern fra måltidet. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen tvil om at det ikke bare er matvarer som kan være bra for helsen.

For eksempel viser studier at vannmelomjuice etter en hard treningsøkt kan forebygge stølhet, og kokekaffe kan redusere risikoen for brystkreft hos kvinner.

I tillegg skal du heller ikke undervurdere de gode egenskapene ved en kopp te.

Blant annet kan tre kopper om dagen være bra for hjertet og blodtrykket. Undersøkelser viser imidlertid at du ikke bør overdrive inntaket, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Restene du ikke bør varme opp igjen

Mange grunner til å drikke grønn te

Det er mange grunner til å bytte ut kaffekoppen med grønn te - faktisk er det hevdet å være tidenes superdrikk!

Forskere oppdager stadig nye helseeffekter ved grønn te, og de nyeste resultatene viser at drikken kan redusere risikoen for hjerneslag.

Tidligere studier har også avdekket at te kan holde kolesterolet i sjakk. Grønn te inneholder et stoff som heter katekin, en type antioksidant. Dette stoffet hjelper til med å senke nivåene av det dårlige kolesterolet i kroppen. Dette skjer allerede når den grønne teen havner i magen, hvor stoffet er med på å redusere mengden kolesterol som tas opp i kroppen.

Grønn te har dessuten evnen til å forebygge hjerte- og karsykdom. Tre kopper om dagen er det som skal til for at de høye nivåene av flavanoider i teen gjør at årene blir mer fleksible, og hjelper også til slik at fettavleiringer i årene brytes ned.

Det er også kjent at grønn te inneholder mye antioksidanter, som bidrar til å forebygge en rekke kreftformer, deriblant hudkreft, lymfekreft, blodkreft og prostatakreft.

Sist men ikke minst, de høye nivåene av antioksidanter redusererfrie radikaler som ødelegger kroppens celler. Dermed kan grønn te holde deg ung og sprek lenger.

LES OGSÅ: Restene du ikke bør varme opp igjen

TO TIL TRE KOPPER ER BRA: Så sant du ikke er gravid, og ikke drikker te til maten, er to til tre kopper om dagen den perfekte mengden for at den skal være bra for helsen.  Foto: Thinkstock.com
TO TIL TRE KOPPER ER BRA: Så sant du ikke er gravid, og ikke drikker te til maten, er to til tre kopper om dagen den perfekte mengden for at den skal være bra for helsen. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Derfor bør du ikke overdrive inntaket

Til tross for at grønn te har uendelig med gode egenskaper for helsen din, er det dessverre slik at drikken også har noen ulemper.

Forskere har funnet ut at grønn te kan forstyrre absorbasjonen av jern. Det er derfor anbefalt at du ikke drikker grønn te ved siden av mat, men heller begrenser inntaket til mellom måltider.

Drikker du en kopp te ved siden av rundstykkene med leverpostei, kan det nemlig være at kroppen ikke tar opp jernet i pålegget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Et annet viktig poeng er at både grønn og sort te inneholder tanniner, en syre som reduserer hvor mye folat kroppen tar opp. Folat er et viktig vitamin som bidrar til å redusere fødselsskader.

Hvis du er gravid, eller prøver å bli det, burde du helst redusere inntaket til to kopper om dagen - eller droppe det helt.

LES OGSÅ: Disse salatbladene bør du velge

Så mye bør du drikke

Hvis du ikke er gravid derimot - eller prøver å bli det, og drikker en kopp eller to i løpet av dagen, gjør du noe helt riktig.

Dr. Zuo Feng Zhang, en forsker innen kreftepidemiologi ved UCLA og Det Medisinske Universitetet i Maryland, anbefaler mellom to og tre kopper i løpet av dagen for at teen skal ha en effekt på helsen din.

Drikker du opp mot fem kopper om dagen, har forskere funnet ut at det kan redusere risikoen for magekreft.

LES OGSÅ: Dårlig tannpuss kan føre til kreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer