Helse & Livsstil

- Ikke drikk vannet

Folk i store deler av Oslo blir bedt om umiddelbart å koke drikkevannet på grunn av funn av parasitter.

Velg drikkevann fra flaske, eller kok vannet i tre minutter, er myndighetenes råd.
Velg drikkevann fra flaske, eller kok vannet i tre minutter, er myndighetenes råd. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tirsdag fant Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune parasitter av typen giardia og cryptosporidium i drikkevannet på tre steder i Storo-området. Disse får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg.– Vi vet foreløpig ikke om de parasittene som er påvist er farlige, for det finnes flere typer, og det er bare noen som er sykdomsfremkallende hos mennesker, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til NTB.
 • Les mer om giardia hos Lommelegen.
 • Tre minutter

  Helsemyndighetene ber likevel innbyggerne i store deler av hovedstaden om umiddelbart å begynne koke vannet sitt som et føre var-tiltak. Ifølge anbefalingen skal alt vann som skal brukes til drikke, matlagingen eller tannpuss fosskoke i tre minutter. Det betyr at koking i vannkoker, eller trakting i kaffetrakter ikke vil være tilstrekkelig.

  Magesmerter

  Mattilsynet, kommuneoverlegen og smittevernoverlegen sendte ut vannalarmen i 06-tiden onsdag morgen, etter å ha fått påvist parasittene i vannet tirsdag kveld. På spørsmål om det ikke var lenge å vente helt til morgenen etter med å slå alarm, svarer Rytter at avgjørelsen satt langt inne.– Vi har jobbet gjennom natten med å analysere situasjonen, for vi var veldig usikre på hvordan dette skulle fortolkes, sier Rytter til NTB.

  Søk legehjelp

  Helsemyndighetene kjenner foreløpig ikke til at noen har blitt syke av parasittene, men anbefaler folk å ta kontakt med lege dersom man får sterke smerter i mage og tarm, kombinert med diaré og/eller brekninger.– Men det er ingen grunn til å løpe til legen med en gang hvis man får moderate plager, understreker Rytter.Folk med alvorlig immunsvikt vil være mer utsatt dersom de får parasittene i kroppen. Under giardia-utbruddet i Bergen for noen år tilbake så man at det var mange unge som trente mye som ble hardest rammet, fordi de drakk mye vann.

  Gjelder ikke alle

  Vann- og avløpsetaten var onsdag morgen i gang med omfattende prøvetaking av drikkevannet i Oslo, og de kunne ikke si hvor lenge folk må belage seg på å koke drikkevannet.Mattilsynet anbefaler samtidig at all virksomhet som lager eller omsetter næringsmidler sørger for tilstrekkelig varmebehandling av vann som brukes i matvarer.Oslo-folk som får drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg er ikke omfattet av anbefalingen om å koke vannet. Skullerud vannrenseanlegg forsyner de sørøstre bydelene Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune. (©NTB)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer