For mens mange av oss bruker mandler, hasselnøtter og valnøtter i for eksempel frokostblandinger, bakevarer og salater, så havner pistasjnøtten kanskje på bordet på fredagskvelden, sammen med potetgullet og cashewnøttene.
LES OGSÅ: Dette er de sunneste nøttene

Viktige næringsstoffer
Du gjør imidlertid dumt i å velge bort de små grønne med skall, hvert fall om skal vi tro fersk forskning.Går du for pistasjnøtter (de uten tilsatt salt selvfølgelig) får du nemlig i deg en rekke næringsstoffer som er viktige for kroppen din - deriblant fiber, kalium, lutein, mineraler og B-vitaminer.
I likhet med andre nøtter, bør du imidlertid holde deg til en håndfull om dagen, da pistasjnøtter også gir mye energi (100 gram gir deg cirka 635 kcal og 55 g fett), selv om det i stor grad er sunt fett.
I tillegg til å ha et høyt innhold av vitaminer og mineraler, har forskning vist at disse nøttene har en rekke gunstige effekter på hjertet og blodet ditt.
LES OGSÅ: Slik kommer du i kolesterolbalanse

Senker det skadelige kolesterolet
En analyse av åtte tidligere studier - som er gjengitt i the American Journal of Lifestyle Medicine, har vist at det å spise pistasjnøtter over en periode på noen uker kunne redusere det skadelige kolesterolet i blodet med opp mot 20 prosent, og øke det gode kolesterolet med så mye som 48 prosent.En annen studie - som omhandlet menn med ereksjonsproblemer, viste også at det å øke pistasjinntaket kunne forbedre dette problemet med 51 prosent, takket være den positive effekten nøttene har på blodet.
Hemmeligheten er rett og slett plantesterolene som finnes i nøttene, skal vi tro forskerne. Plantesteroler er plantenes eget kolesterol, og finnes naturlig i matvarer som vegetabilske oljer, nøtter, korn, frukt og grønnsaker, skriver Prevention.com.
- Våre funn har vist at inntaket av disse stoffene har en gunstig innvirkning på kolesterolet. I tillegg til plantesterolene, er nøttene også en god kilde til kolesterolbegrensende vannløselig fiber, samt karotenoider, og andre stoffer som har vist seg å redusere risikoen for hjertesykdom, sier Roman Pawlak, ernæringsforsker ved East Carolina University og medforfatter av studien.
LES OGSÅ: Syv valnøtter om dagen er alt du trenger
Kjøp nøttene med skall på
Når du skal gå til innkjøp av pistasjenøtter er det - som KK.no tidligere har skrevet, best å velge de med skall på og uten tilsatt salt, da disse gjør at du får i deg mindre kalorier.En tidligere undersøkelse utført av forskere ved Eastern Illinois University viste nemlig at personer som knasket på pistasjenøtter som ikke var skrelt fra før fikk i seg 41 prosent mindre kalorier enn de som spiste pistasjenøtter som var skrelt på forhånd.
Årsaken til dette er at det lille arbeidet du legger i å skrelle dem mens du spiser gjør at det tar lenger tid å spise, som fører til at du spiser mindre.
I tillegg er det jo veldig lett å se hvor mange du har spist på skallrestene som ligger igjen i skålen.
LES OGSÅ: En håndfull nøtter kan hjelpe deg ned i vekt