The New York

Ikke dypp to ganger!

Er du en av dem som kaster deg over dip-bollen på fest? Da kan du like gjerne kysse alle i rommet.

Tenk deg om to ganger dersom du kaster deg over dip-bollen. Les den udelikate sannheten om dippen her.
Tenk deg om to ganger dersom du kaster deg over dip-bollen. Les den udelikate sannheten om dippen her. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rett før USAs årlige Super Bowl går av stabelen kommer en studie som kaster nytt lys over den berømte dip-bollen. Skal man dippe en eller to ganger? Det er spørsmålet, skriver The New York Times.
 • Den ultimate flørteguiden
 • Inspirert av «Seinfeld»

  Studien, som blir publisert senere i år, i tidsskriftet Food Safety, er den eneste i sitt slag som hevder å være inspirert av TV-serien «Seinfeld». Bakgrunnen for dette var å få studenter ved Clemson University til å bli interessert i vitenskapelig forskning. Matmikrobiolog og professor Paul L. Dawson fikk ideen etter å ha sett en episode av programmet fra 1993 der George Costanza blir konfrontert i en begravelse av sin svoger Timmy, som dipper den samme potetgullbiten to ganger. - Dyppet du nettopp to ganger? Det er som å legge hele munnen din i bollen, sier Timmy, hvorpå George gir ham svar på tiltale: - Du dypper som du vil, jeg som jeg vil, sier han, mens han grådig strekker seg etter nok et potetgullflak, og vips - så er slåsskampen i gang. Peter Mehlman, en av veteranene bak manuset til serien fikk selv ideen etter å ha opplevd scenariet i virkeligheten.

  Overrasket over resultatet

  Da professor Dawson begynte studiene hadde han ikke regnet med å finne noe særlig av interesse, slik at vi kanskje fikk sympati med den nonchalante George. Men resultatet overrasket ham. Ni av studentene hans ba frivillige dyppere om å prøve å dyppe kjeks en eller to ganger i ulike test-dipper. Bakterienivået ble målt både ved førstegangsdypping og etter å ha dyppet kjeksen flere ganger i dip-bollen. Det viste seg at etter å ha dobbeldyppet tre-seks ganger i en bolle, ble 10 000 ekstra bakterier tilført dippen. En kjeks med en teskje dipp bringer 50-100 bakterier fra munnen til dippen, men det viste seg også at det var forskjeller mellom de ulike dip-typene. Jo høyere surhetsgrad, jo færre bakterier og jo tykkere konsistens på dippen, jo mer satt bakteriene fast på kjeksen og færre havnet i bollen. - Før du dypper på en fest, se deg rundt og spør deg selv: Vil jeg kysse alle som er her?, sie professor Dawson til The New York Times. LES OGSÅ:
 • Gjør favorittrettene dine sunnere
 • Slik blir du kvitt kuppelhuet
 • Ille med promille
 • Ikke gå i søppelfella
 • Her er den evigkalde ølen
 • Ingen fest uten kvinner
 • Kunsten å mingle
 • Puse-fri får ham på gli
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.