Rett før USAs årlige Super Bowl går av stabelen kommer en studie som kaster nytt lys over den berømte dip-bollen. Skal man dippe en eller to ganger? Det er spørsmålet, skriver The New York Times.
Inspirert av «Seinfeld»
Studien, som blir publisert senere i år, i tidsskriftet Food Safety, er den eneste i sitt slag som hevder å være inspirert av TV-serien «Seinfeld». Bakgrunnen for dette var å få studenter ved Clemson University til å bli interessert i vitenskapelig forskning.Matmikrobiolog og professor Paul L. Dawson fikk ideen etter å ha sett en episode av programmet fra 1993 der George Costanza blir konfrontert i en begravelse av sin svoger Timmy, som dipper den samme potetgullbiten to ganger.
- Dyppet du nettopp to ganger? Det er som å legge hele munnen din i bollen, sier Timmy, hvorpå George gir ham svar på tiltale:
- Du dypper som du vil, jeg som jeg vil, sier han, mens han grådig strekker seg etter nok et potetgullflak, og vips - så er slåsskampen i gang.
Peter Mehlman, en av veteranene bak manuset til serien fikk selv ideen etter å ha opplevd scenariet i virkeligheten.
Overrasket over resultatet
Da professor Dawson begynte studiene hadde han ikke regnet med å finne noe særlig av interesse, slik at vi kanskje fikk sympati med den nonchalante George. Men resultatet overrasket ham.Ni av studentene hans ba frivillige dyppere om å prøve å dyppe kjeks en eller to ganger i ulike test-dipper. Bakterienivået ble målt både ved førstegangsdypping og etter å ha dyppet kjeksen flere ganger i dip-bollen.
Det viste seg at etter å ha dobbeldyppet tre-seks ganger i en bolle, ble 10 000 ekstra bakterier tilført dippen.
En kjeks med en teskje dipp bringer 50-100 bakterier fra munnen til dippen, men det viste seg også at det var forskjeller mellom de ulike dip-typene. Jo høyere surhetsgrad, jo færre bakterier og jo tykkere konsistens på dippen, jo mer satt bakteriene fast på kjeksen og færre havnet i bollen.
- Før du dypper på en fest, se deg rundt og spør deg selv: Vil jeg kysse alle som er her?, sie professor Dawson til The New York Times.
LES OGSÅ:
