Tenk deg om to ganger dersom du kaster deg over dip-bollen. Les den udelikate sannheten om dippen her.
Tenk deg om to ganger dersom du kaster deg over dip-bollen. Les den udelikate sannheten om dippen her. Vis mer

The New York

Ikke dypp to ganger!

Er du en av dem som kaster deg over dip-bollen på fest? Da kan du like gjerne kysse alle i rommet.

Rett før USAs årlige Super Bowl går av stabelen kommer en studie som kaster nytt lys over den berømte dip-bollen. Skal man dippe en eller to ganger? Det er spørsmålet, skriver The New York Times.

 • Den ultimate flørteguiden

 • Inspirert av «Seinfeld»

  Studien, som blir publisert senere i år, i tidsskriftet Food Safety, er den eneste i sitt slag som hevder å være inspirert av TV-serien «Seinfeld». Bakgrunnen for dette var å få studenter ved Clemson University til å bli interessert i vitenskapelig forskning.

  Matmikrobiolog og professor Paul L. Dawson fikk ideen etter å ha sett en episode av programmet fra 1993 der George Costanza blir konfrontert i en begravelse av sin svoger Timmy, som dipper den samme potetgullbiten to ganger.

  - Dyppet du nettopp to ganger? Det er som å legge hele munnen din i bollen, sier Timmy, hvorpå George gir ham svar på tiltale:

  - Du dypper som du vil, jeg som jeg vil, sier han, mens han grådig strekker seg etter nok et potetgullflak, og vips - så er slåsskampen i gang.

  Peter Mehlman, en av veteranene bak manuset til serien fikk selv ideen etter å ha opplevd scenariet i virkeligheten.

  Overrasket over resultatet

  Da professor Dawson begynte studiene hadde han ikke regnet med å finne noe særlig av interesse, slik at vi kanskje fikk sympati med den nonchalante George. Men resultatet overrasket ham.

  Ni av studentene hans ba frivillige dyppere om å prøve å dyppe kjeks en eller to ganger i ulike test-dipper. Bakterienivået ble målt både ved førstegangsdypping og etter å ha dyppet kjeksen flere ganger i dip-bollen.

  Det viste seg at etter å ha dobbeldyppet tre-seks ganger i en bolle, ble 10 000 ekstra bakterier tilført dippen.

  En kjeks med en teskje dipp bringer 50-100 bakterier fra munnen til dippen, men det viste seg også at det var forskjeller mellom de ulike dip-typene. Jo høyere surhetsgrad, jo færre bakterier og jo tykkere konsistens på dippen, jo mer satt bakteriene fast på kjeksen og færre havnet i bollen.

  - Før du dypper på en fest, se deg rundt og spør deg selv: Vil jeg kysse alle som er her?, sie professor Dawson til The New York Times.


  LES OGSÅ:
 • Gjør favorittrettene dine sunnere
 • Slik blir du kvitt kuppelhuet
 • Ille med promille
 • Ikke gå i søppelfella
 • Her er den evigkalde ølen
 • Ingen fest uten kvinner
 • Kunsten å mingle
 • Puse-fri får ham på gli

 • Dersom du kaster deg over dip-bollen kan du like gjerne kysse alle på festen. Foto: All over press
  Dersom du kaster deg over dip-bollen kan du like gjerne kysse alle på festen. Foto: All over press Vis mer

  Sjekk KKs store årshoroskop!