Utspørring som ender i utskjelling er ikke akseptabelt.
Utspørring som ender i utskjelling er ikke akseptabelt.
Sjalusi

Ikke finn deg i dette

Det er grenser for hvor mye kjæresten har rett til å vite om fortiden din.

Hvor mye har partneren krav på å få vite om fortiden din?

I et nylig nettmøte med vår psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs tikket dette spørsmålet fra en fortvilet kvinne inn:

Jeg har en samboer som ikke kan gi seg med å spørre meg personlige spørsmål om min fortid. Vi er begge over 30 år. Hvor mange jeg har ligget med, og hvor mange ganger vi har gjort det for eksempel på ferieturer.

 • Test deg selv: Er du over eksen?

 • Han klikker totalt når jeg ikke vil fortelle det og sier at jeg ikke vil gi han mer informasjon angående dette. Han har spurt meg ut angående størrelse på de andre, stillinger, møtesteder og hvor mange ganger jeg har fått orgasmer og forskjellige orgasmer.

  Utskjelling

  Han sa at dette kunne hjelpe han å legge fortiden min bak seg ettersom små kommentarer fra meg hadde satt i gang tanker hos han. (Første gangen vår var vi fulle og jeg sa at det ikke var noe særlig, verken fra meg eller han, men han har bitt seg fast i at det bare er han).

  Hvis han fikk vite alt så kunne han glemme det og bli ferdig med det... Nå ser det ut som dette ikke slipper tak i han selv etter ett brudd mellom oss, og at han angrer oppførselen sin. Han har skjelt meg ut og kalt meg hore, hore, hore gjentatte ganger.


 • Kveler han deg?

 • Nå mener han at jeg har løyet for han og ikke fortalt sannheten. Det har seg slik at jeg har svart på alle hans spørsmål angående det han har spurt meg om, men han har ikke hørt på meg og min forklaring om at jeg datet en del og bare ville ha en kjæreste, at jeg er sikrere på meg selv nå og har kommet videre.


  Har man krav på å få svar på alt når man spør om partnerens fortid?
  Man forteller bare det man er bekvem med at han/hun får vite.
   
  1261 (70%)
  Nei, partneren har ikke rett på noen info om det som skjedde før han/hun kom inn i bildet.
   
  287 (16%)
  Ja, man skal ikke ha noen hemmeligheter for hverandre.
   
  261 (14%)
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller Vis mer

  Beskyldninger

  Han slenger navnene til eksene mine i ansiktet på meg og spør om de var større enn han og om de har pult meg bedre om vi har hatt andre stillinger og så videre. Har jeg sagt «a» så må jeg si «b», mener han også. Det verste er at han tror jeg har løyet for han!

 • Slik avslører du løgner
 • Han skjønner ikke at han har fått svar ut fra de spørsmål han har stilt, ikke ut fra mitt ståsted. Jeg er så lei dette og har sagt til ham at han har fått de svar han vil ha, og at han ikke har hørt på meg i det hele tatt.

  Ber om unnskyldning for språkbruken her, men det er gjengitt fra hans. Jeg trenger vel bare et råd slik at jeg kan sette stopper for dette, for jeg er tross alt glad i ham, vi har det bra sammen og vil de samme tingene i livet.


  Slik svarer Peder Kjøs:

  Au, au, dette er ikke et godt tegn. Det er på en måte forståelig at han er bekymret for om han er bra nok for deg, og da er redd for å falle igjennom i en sammenligning med eksene dine, men måten han håndterer usikkerheten sin på er ikke god.

 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?

 • Du bør virkelig ta det alvorlig når han «klikker totalt» og kaller deg stygge ting, særlig når dette har gjentatt seg flere ganger.

  Fare på ferde

  Det kan absolutt være fare for at han blir kontrollerende og sjalu også i framtiden, når han er så fiksert på hva du har opplevd med andre. Jeg synes du skal si klart ifra til ham at du ikke kan godta å bli skjelt ut og plaget med historien din.

  Historien din er jo en del av deg, den har vært med på å gjøre deg til den du er. Så hvis han har problemer med den, spørs det hvor ekte kjærligheten hans egentlig er.

 • Ta testen: Er han noe å samle på?

 • Jeg synes også du skal si til ham at han må håndtere usikkerheten og sjalusien sin på en annen måte, og ta mer ansvar for sine egne følelser.

  Hvis han ikke klarer det, kan han faktisk bli veldig vanskelig for deg å være sammen med i det lange løp.undefined
  Til forsiden