Hurtigmat

Ikke følg mammas matråd

Du MÅ ikke spise opp alt, alltid.

Noen ganger kan det være greit å la noe ligge igjen. Foto: All Over Press
Noen ganger kan det være greit å la noe ligge igjen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste har friskt i minne den perioden som barn hvor du ble bedt om å spise opp maten du hadde på tallerkenen, og tiden ble lang der du satt og presset i deg alt. Som voksen trenger du ikke nødvendigvis å presse i deg resten av maten på tallerkenen, men allikevel gjør de fleste nettopp dette.

En undersøkelse viser at så mange som fire av fem briter innrømmer at de fortsetter å spise opp resten av maten selv om de egentlig kjenner seg mette, skriver MailOnline. Dette er til tross for at porsjonstørrelsene er blitt større opp gjennom årene.

Les også: Er du en sjokolade-junkie?

Kvinner spiser som menn

I en hverdag hvor omtrent én milliard mennesker er overvektige, burde vi kanskje revurdere å spise opp alt som ligger på tallerkenen. Hvis du er blant de litt mer fornuftige, og ikke går for de enklere løsningene kan det være ett skritt i riktig retning å la noe ligge igjen på tallerkenen.

Mer enn halvparten av kvinnene i undersøkelsen innrømmer at de legger på en porsjon som er like stor som en «mannsporsjon», og ender opp med å spise opp alt.

De fleste kjeder tilbyr billige og store menyer som kan friste mange, og tre fjerdedeler av de spurte innrømmer at de ofte bestiller de ekstra store menyene som inkluderer noe tilleggsmat vi egentlig ikke har behov for.

Hvis du skal spise ute kan det være lurt å vite hva som er de sunnere alternativene.

Les også: Ikke frykt karbohydratene


Oppvokst med at man må spise opp alt

Omkring ni av ti skylder på at overspising kommer av at de ble tvunget til å spise opp alt på tallerkenen som barn, viste studien gjort av Lighter Life.

54 prosent av kvinnene fortalte at de ofte pleide å forsyne seg selv, og barna sine, med porsjoner som er mye større enn nødvendig.

Mennene i studien skyldte ofte på at kjæresten eller kona hadde på for store porsjoner til dem, som førte til at de spiste mer enn de egentlig orket.

Les også: Gjør kjæresten din deg tjukk?

Porsjonene har doblet seg

Ernæringseksperter advarer mot at slike måltider har en negativ effekt på midjemålene til befolkningen, og tallene på overvekt enda større. De personene som har hensikter om å spise mindre og sunnere glemmer ofte dette når de blir møtt med slike supermenyer.

- Studien viser hvordan billig mat, mangel på bevissthet rundt størrelsen på måltidene og hurtigmat gjør at briter oftere spiser mye mer enn de trenger, sier psykoterapeut i Lighter Life til MailOnline.co.uk.

Ekspertene advarer mot at britene blir vant større porsjoner med mat, og spiser derfor også mer.

I 1990 var en porsjon lasagne på 250 gram, mens en porsjon i dag regnes som nesten 500 gram i butikkene. For å unngå for store porsjoner kan du for eksempel benytte deg av tallerkentrikset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer