Karbohydrater

Ikke frykt karboene

De kan gi deg både flat mage og en metthetsfølelse som varer.

Kan du ikke tenke deg et liv uten pasta, brød og ris? Det er likevel mulig å gå ned i vekt.  Foto: All Over PressAll Over Press
Kan du ikke tenke deg et liv uten pasta, brød og ris? Det er likevel mulig å gå ned i vekt. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Myk potetmos, pasta carbonara og ferskt brød har nærmest vært bannlyst hos de som vil ha et sunt kosthold.

Ifølge flere dietteksperter legger slik mat seg på rumpa di før du rekker å si «karbohydrat».

Les også: 60 supre slanketips

Ikke gå i kakefella

Men nå er det mye som tyder på at du igjen kan nyte karbo-mat uten å få dårlig samvittighet. Ifølge Health.com kan du helt fint gå ned i vekt og fortsatt nyte maten du er glad i.

Fortsatt er det noen regler som gjelder. For eksempel vil det å spise wienerbrød til lunsj i stedet for tunfisksalat er fortsatt et usunt valg. Også når det gjelder karbohydrater gjelder det å velge rett. De gode karboydraterne er nemlig rike på stivelse, og kalles resistent stivelse.

- Et brød som øker forbrenningen

– Dette er den gode sorten karbohydrat, som gir langsom blodsukkerstigning. Bytter du ut fem prosent av melet ved brødbaking med resistent stivelse, vil du få et brød som øker forbrenningen din litt, sier den profilerte svenske ernæringsfysiologen og kostholdsskribenten Fredrik Paulún.

Resistent stivelse finnes det mye av i mat som inneholder mye kostfiber. Fiber gir en metthetsfølelse og avhjelper tarmvirksomheten gjennom å binde væske. Dette er med på å redusere risiko for forstoppelse og utposninger i tarmveggen.

Her finner du dem


Mat som er spesielt rik på de gode karbohydratene er shiratake-nudler, faste bananer, mais, poteter, yam-røtter, pasta, bønner, fullkornsbrød, havregryn, linser og brun ris. Det finnes også i hvetekli, hvetegroer og linfrø.

Les også: - Styr unna denne dietten.

Du forblir slank

En studie viser at de slankeste i testgruppa også var de som spiste mest karbohydrater. De tykkeste spiste minst. Forskerne konkluderte at dine sjanser for å bli slank og holde vekten er størst hvis du lar karbohydrater utgjøre 64 prosent av det daglige kaloriinntaket. Det vi si omlag 350 gram karbohydrater.

I en vanlig lavkarodiett bør du holde deg på under 30 prosent av det daglige kaloriinntaket.

Her er sju grunner til at du bør spise karbohydrater:

Karbohydrater gjør deg mett

Mat som er rik på resistante stivelse har den effekten at de gjør deg mett. De tar lang tid å fordøye. Derfor holder deg mett lenge, lenger enn hvis du hadde spist fett og og proteiner.

Du spiser mindre

Forskning gjort ved britiske University of Surrey viser at de som spiser resistent stivelse i løpet av dagen, spiste mindre den neste dagen. De følte seg mindre sultne, og inntok dermed 150-200 færre kalorier enn de pleide.

Velg de tyngste

For å kontrollere blodsukkerstigningen, er det ikke lurt å fråtse i de mest lettfordøyelige typene karbohydrater. Dropp den hvite ferdig-risen, velg heller god natur-ris. Spis pastaen al-dente.

Øker forbrenningen

Karbohydrater som er rike på resistent stivelse øker den naturlige forbrenningen. Når de går gjennom fordøyelsen gir de fra seg fettsyrer som øker fettforbrenningen. Dermed er det altså helt mulig å nyte seg slank

Gir deg flatere mage

Karbohydrater fra resistant stivelse skal i særlig grad øke forbrenningen av magefettet.

Bevarer musklene

Når du går ned i vekt, er gjerne humøret og brystene det første som minker. Så blir musklene mindre. Men hvis du spiser gode karbohydrater vil fettsyrene bidra til å holde muskelmassen ved like. Dermed holdes også forbrenningen oppe.

Mett og glad

Hjernen din er litt som en bil - den tenner en rød varsellampe når den merker at bensintanken holder på å gå tom. Spiser du mat som er rik på resistent stivelse, beholder du den mette og gode følelsen lenger.

- Spiser du karbohydrater mens du går ned i vekt, spiser du balanserte måltider. Du slipper også å kutte ut hele grupper av mat, og det gjør at du føler deg mer fornøyd, sier Sari Greaves ved American Dietetic Association.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer