På en fersk brokkoli er knoppene lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging. Den skal være fast i konsistensen og ha en frisk grønnfarge. Foto: Spicestock / Image Source
På en fersk brokkoli er knoppene lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging. Den skal være fast i konsistensen og ha en frisk grønnfarge. Foto: Spicestock / Image Source Vis mer

Legger

Ikke gå i kjøpefella

Disse vanlige matvarene holder ofte for lav kvalitet.

Frukt og grønnsaker er butikkenes problemprodukter når det gjelder kvalitet, skriver Matportalen.no.

Derfor bør du sjekke dem ekstra nøye før du legger dem i handlekorga.

Her får du vite hva du skal se etter.

  • Du blir lurt i butikken
  • 4 grunner til å gå for grønt
  • Flott og frisk med frukt


  • Agurk

    Den skal ha en mørk grønnfarge og være fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurken skal være velformet og ikke veldig bøyd. Prikker og bløte flekker skal ikke forekomme.


    Appelsin

    Skallet skal ha en jevn farge og løsne lett. Fruktkjøttet er fast uten tegn til bløte flekker og inneholder få steiner. Appelsiner skal være saftige og velsmakende.


    Banan

    Bananer importeres fra utlandet, men modnes i Norge. De kan derfor ha ulik modningsgrad, som også er en smakssak fra kunde til kunde. Bananen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller andre skader i skallet.


    Blomkål

    Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen enten hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Pass på å behandle blomkålen forsiktig, da den lett får mørke flekker.


    Brokkoli

    Den skal være fast i konsistensen og ha en frisk grønnfarge. Stilken og bladene skal være sprøe og saftige. På en fersk brokkoli er knoppene lukket, uten synlige gule blomster eller misfarging.


    Druer

    Druene skal være saftig og sitte godt fast på stilken. De er hele, faste og rene. Ikke velg druer med støtskade eller sprekker.


    Eple

    Et ferskt eple har en fast konsistens. Det skal være helt blankt, ha stilken på og være uten tegn til innskrumpning, mørke flekker eller støtskader. Farge og fasong skal være typisk for sorten.


    Pære

    Pærer skal ha en fast konsistens, være hele, ha stilken på, og ikke vise tegn på innskrumpning, mørke flekker eller støtskader. Kvaliteten kan variere noe i forhold til sort og dyrkingssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten.


    Salat

    Salatbladene skal være saftspente og sprø. Tegn på råte, mugg, kuldeskader eller insektangrep skal ikke forekomme. Salathoder skal være hele og kuttet like nedenfor bladfestet.


    Tomat

    Friske tomater er rene og frie for fremmed lukt eller smak. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Styr unna tomater med bløte flekker eller «grønne skuldre» (grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover tomaten).

    LES OGSÅ:
  • Maten som lurer deg
  • Light-mat gjør deg feit
  • Her er maten du bør styre unna
  • Den store epleguiden
  • Bli en mett og glad veggis
  • Stilken du blir smart av
  • Superfrisk med supermat
  • Helsefrikenes nye favoritt
  • Ekstra sunt med øko-frukt
  • Spis deg til topps

  • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?
  • Ta testen: Er du en sukkerslave?
  • Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?
  • Ta testen: Avslører du helsemytene?
  • Ta testen: Hva vet du om forbrenning?



  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: