Denne gryta bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet.  Foto: Colourbox
Denne gryta bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet. Foto: Colourbox Vis mer

Middag

Ikke gjør dette med middagsrestene

Slenger du gryta i kjøleskapet straks du er mett leker du med helsa.

Publisert
Matforgiftning er ikke særlig stas. Bakteriene får ofte gode kår når mye mat blir stående lenge i romtemperatur og når mat og matrester bæres ut og inn av kjøleskapet flere ganger,

Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier, melder Mattilsynet.

LES OGSÅ: Går du i bakteriefella

Slik avkjøler du maten

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

  • For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av for eksempel kjøtt, fisk og melk.
  • Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling.
  • Del gjerne opp maten i mindre porsjoner ved nedkjølingen.
  • Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling. Dette vil hindre fjerning av overskuddsvarme.

  • For å oppnå god holdbarhet bør kjøleskapet ifølge Mattilsynet holde en temperatur på 4 ºC eller lavere.

  • Plasser et termometer inne i skapet og hold nøye kontroll med temperaturen. I kjøleskapet må du i tillegg holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen.
  • Pakk de kalde matvarene inn eller legg dem i en ren boks med lokk, slik at de ikke forurenses, tar smak eller tørker ut.
  • Unngå å sette varme gjenstander inn i skapet.

  • LES OGSÅ: Her er de 7 skitneste matvarene

    Gjenbruk med måte

    Ikke varm opp maten for mange ganger. Én og to ganger går som regel greit, men fordi matbakteriene trives i lunken mat bør du unngå å varme opp maten mange ganger.

    Dette er særlig viktig å huske på når du varmer opp mat i mikrobølgeovn. Hele porsjonen må bli tilstrekkelig varm.

    Varmmat skal først varmes opp til 75 grader og så holdes varm på minst 60 grader. Kort sagt skal varm være varm, og kald mat skal kald.

    Temperatur som kan oppfattes som lunken, er årsak til rask bakterievekst. Ved svært gode forhold kan antall bakterier fordobles hvert femtende minutt.

    Det er viktig at maten ikke står for tett, da blir den fortere dårlig. Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap hvor temperaturen skal være fire grader eller lavere.

    LES OGSÅ: Du blir lurt i butikken

    Ikke stable maten for tett

    En tabbe ser ut til å være stadig aktuell for de fleste av oss, ifølge Paul Dawson, som er prisbelønt og profilert professor i ernæring og matvitenskap ved Clemson universitet i USA.

    Vi stabler maten for tett i kjøleskapet. For at matvarene skal bli tilstrekkelig avkjølt må det være rom for luft mellom produktene, sier Dawson.

    En annen feil vi gjør er å oppbevare restemat i for høye beholdere. Laget av middagsrester i gryta bør ifølge Dawson ikke være høyere enn 7,5 centimeter. Da avkjøles maten sakte og ujevnt, hvilket gir økt bakterievekst

    Dersom det blir trangt i kjøleskapet kan du flytte ut varer som hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker.

    LES OGSÅ: Hva er egentlig E.coli?

    Slik holder du kjøleskapet rent

    At kjøleskapet er rent har også mye å si for hvor godt maten holder seg. Et team av mattrygghetsforskere ved universitetet i Virginia har laget et sett regler du kan dra nytte av:
  • Fjern søl i kjøleskapet umiddelbart.
  • Vask overflatene grudig med varmt såpevann en gang i måneden og skyll etterpå. (Bruk effektive, men parfymesvake vaskemidler, så slipper du at det lukter såpe av maten etterpå).
  • Husk å vaske gummilistene i døra. En undersøkelse utført ved universitetet i Arizona viste at den gjennomsnittlige kjøleskapslist hos 83 prosent av befolkningen inneholder en rekke muggtyper.
  • Ha en ukentlig opprydning der du kaster mat som ikke lenger kan spises.
  • Restemat holder seg sjelden lenger enn fire dager.
  • Oppbevar en åpnet boks med natron i kjøleskapet, det fjerner dårlig lukt.
  • Utsiden av kjøleskapet bør rengjøres jevnlig med oppvaskmiddel.
  • Frontgrillen bør holdes ren for støv, slik at luft kan komme inn til kondensoren.
  • Kondensor-coilen bør renses flere ganger i året med en børste eller med støvsugeren.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer