Hår

- Ikke gjør dette når du vasker håret

Altfor mange gjør nemlig denne feilen, ifølge frisøren.

UNNGÅ DETTE: Ikke ha balsam eller hårkur for nær hodebunnen. Da risikerer du å få fortere fett hår.  Foto: Getty Images
UNNGÅ DETTE: Ikke ha balsam eller hårkur for nær hodebunnen. Da risikerer du å få fortere fett hår. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor ofte vasker du håret? To ganger i uka? Annenhver dag? Eller blir det så fort fett at du vasker det hver dag?

Det er nok få av oss som klarer å ta en Cecilie Skog – å gå 70 dager uten å vaske håret. Men det kan godt være at du går i dusjen unødvendig ofte.

Vanlige vaskefeil kan faktisk ha skylden for at én sjampofri dag ligner mer på en to ukers hyttetur.

SE OGSÅ: Trenger du egentlig sjampo?

Den vanligste feilen

- Den største og vanligste vaskefeilen er å bruke balsam eller kur for nær hodebunnen, sier Olimb-frisør Anette Bjørke til KK.no.

Det innerste håret får nemlig næring av hodebunnen. «Dobbelt opp» med næring gjør at du fort ender opp med fett hår, forklarer frisøren.

Med andre ord: Ikke bruk balsam eller kur i de 3-5 centimeterne av håret som ligger nærmest hodebunnen.

- Det er nok mange som ikke vet dette, og det er nok hovedgrunnen til at folk dropper balsamen eller kuren, mener Bjørke.

SE OGSÅ: Dette sier håret ditt om helsa di

Derfor er balsam og kur viktig

Men dét er ikke særlig smart...

- Det er viktig å bruke balsam, fordi den lukker skjellagene i håret. Bruker du ikke balsam, blir det gjerne tørt, matt og statisk. Har du farget håret, kan du miste fargen raskere, sier frisøren.

- Men trenger du å bruke balsam etter at du har kuret håret?

- Det varierer fra kur til kur, men som en tommelfingerregel bør du bruke begge deler, sier Bjørke, og forklarer videre:

- I en vaskeprosess er det slik at vannet åpner hårstråene, sjampoen rengjør, kuren pleier og bygger opp, mens balsamen lukker skjellagene.

SE OGSÅ: Slik fikser du dagen derpå-håret

Riktig er viktig

Andre ting som kan gjøre håret fett er: Feil produkter og feil temperatur på vannet – i tillegg til hodebunnsproblemer, som seborreisk eksem eller overproduksjon av talg i hodebunnen.

Feil produkter:
- Ofte vil billige produkter være dårligere. Det er fordi disse inneholder mye såpe og silikoner, og legger igjen et belegg på hårstrået som kan klumpe seg sammen og få håret til å se fett ut. Prøv å bytte sjampo, og da helst til et profesjonelt merke, råder Bjørke.

Feil temperatur på vannet:
- Vasker du håret i for varmt vann, vil det stimulere talgproduksjonen og gi fett hår. Det samme kan skje hvis vannet er for kaldt. Perfekt temperatur er noen grader over kroppstemperatur.

- Men et gammelt råd for blankt hår sier at du bør skylle håret i iskaldt vann…?

- Ja, det kan ha en heldig effekt å skylle håret i kaldt vann rett før du går ut av dusjen. Det får skjellagene i håret til å lukke seg enda litt mer, og håret vil se blankere ut, forklarer Bjørke.

OM SEBORREISK EKSEM

Seborroisk eksem er et vanlig forekommende utslett som flasser og av og til klør.

Seborrhea betyr talgflod, og dette eksemet er mest uttalt på områder av huden med mye talgkjertler og høy talgkjertelaktivitet.

Seborroisk eksem skyldes en sopp, Pityrosporum ovale, som finnes i huden hos alle personer fra pubertetsalder.

Flassing i hodebunnen er ofte et uttrykk for seborroisk eksem i hodebunnen.

Kilde: Helsenett.noSeborreisk eksem

Kjetil Guldbakke, hudlege på Lommelegen.no – som i likhet med KK.no eies av Aller Internett – foreslår følgende behandling ved hodebunnsproblemer som følge av seborreisk eksem:

1. Fungoral-sjampo og Fungoral-krem i første omgang. Dette kan du bruke fast over lengre tid.
2. Kortisonoppløsninger, for eksempel Daktacort eller Locoid, kan også ha gunstig effekt, men brukes kun i korte perioder.
3. Kerium, en ny sjampo som inneholder salisylsyre, skal ha gunstig effekt mot fet hodebunn.

- Jeg anbefaler at du forsøker behandlingene over i første omgang. Kommer du ikke i mål, bør kontakt fastlege, eller eventuelt hudlege, råder Guldbakke.

Denne artikkelen har vært publisert på KK.no tidligere, men vi har valgt å trekke den fram igjen til glede for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer