Solbeskyttelse

Ikke glem å smøre bryst og hals

Det er nemlig her du blir gammel først.

SPESIELT VIKTIG FOR KVINNER: Fordi vi eksponerer hudområdet på bryst og hals mer enn menn, bør vi også være flinkere til å smøre solbeskyttelse her, minner hudlegen om. Foto: Thinkstock
SPESIELT VIKTIG FOR KVINNER: Fordi vi eksponerer hudområdet på bryst og hals mer enn menn, bør vi også være flinkere til å smøre solbeskyttelse her, minner hudlegen om. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vil du unngå «kalkunhals» og kløft av bølgepapp i tidlig alder? Da bør du ikke droppe halsen og brystpartiet når du tar på deg dagkrem eller solkrem. Det er nemlig hudområdene her som ofte eldes først. I tillegg er de svært utsatt for solskader - og dermed også hudkreft, ifølge hudlegen.SE OGSÅ: Har du fått «solbart»?

Spesielt viktig for kvinner

– Hos kvinner er disse områdene særlig utsatt for solskader, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo i en tidligere KK.no-artikkel.– Kvinner eksponerer disse områdene i større grad enn menn. I tillegg har de en anatomisk høyere vinkel på brystet.Det er derfor spesielt viktig med solkrem på hals og bryst for kvinner. Disse partiene er kanskje lette å glemme, men viktige å beskytte.– Både av kosmetiske og medisinske årsaker, understreker Langeland.(Artikkelen fortsetter under.)

Stem her!

Husker du å smøre hals/bryst?

Kan se tydelig forskjell

For som du sikkert vet - solskader kan ikke bare føre til tidlig aldring av huden, det kan også forårsake hudkreft.– Ser vi nærmere på huden til kvinner over 40 år, vil det som regel være stor forskjell når vi sammenligner hudområdet i halsutringingen med huden lenger ute på siden, som vanligvis er dekket av klær, sier Langeland.– I halsutringingen har huden ofte ujevn pigmentering og fregner. Den har et litt mer «svampete» preg med furer på grunn av skadet bindevev og mer blodkar. I tillegg ser vi også hyppigere forstadier til hudkreft.

Med UVA – uten mineralolje

Du har altså alt å vinne på å huske solkrem på hals og bryst så tidlig som mulig: Det beskytter både mot kreft og rynker. Det kan derfor være smart alltid å ha en solkrem i vesken.Husk å velge en med minst solfaktor 15, som beskytter mot både UVB- og UVA-stråler.Det er nemlig UVA-strålene som skader hudens støttefibre, kollagen og elastin, og som fører til tap av spenst og rynker. Og UVA-strålene er til stede hele året, selv når solen er gjemt bak skyer. Husk derfor å smøre deg selv om påskeværet ikke skulle være det beste. Får du lett uren hud? Sjekk at solkremen ikke inneholder mineralolje. Det kan nemlig stoppe til porene og øke risikoen for kviser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer