Helse

Ikke glem å stille klokka til helgen

Natt til søndag skal tiden skrus en time tilbake . Slik kan det påvirke helsen din!

HUSK Å STILLE KLOKKEN: På søndag får du en ekstra time på puta, men det betyr også mørkere kvelder fremover.  Foto: Fotolia
HUSK Å STILLE KLOKKEN: På søndag får du en ekstra time på puta, men det betyr også mørkere kvelder fremover. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For den yngre garde innebærer det kanskje en ekstra time på byen, mens det for andre betyr en sterkt ønsket ekstra time på puta.

I helgen er det nemlig på tide å stille klokken igjen.

Selv om enkelte kanskje vil hevde at en ekstra time ikke er verdt enda mørkere tider fremover, er vi altså pålagt å stille klokken.

Men hvorfor må vi egentlig det, og hvordan påvirker det helsen din?

Innført for å spare energi

Hvert år stilles klokken en time frem siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober. Dermed skal klokken stilles tilbake med en time klokken 03.00, søndag 27. oktober.

Det er gjennom EØS-avtalen vi er pålagt å stille klokken frem og tilbake.

– Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lengre på kveldene om sommeren. Slik kunne man spare litt energi. Energisparingen er ikke så viktig lenger i våre dager, men vi liker lange lyse kvelder, sier ansvarlig statsråd for Justervesenet, samt nærings- og tidsminister, Monica Mæland (H) i en pressemelding.

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Nå som vi skal tilbake til «normaltid», innebærer det imidlertid litt mørkere kvelder fremover - som i utgangspunktet kan være ganske trått på vinteren.

Det har derfor vært mye diskutert om det egentlig burde droppes.

LES OGSÅ: Ser du drålig i mørket?

– Helsefarlig å stille klokken

Selv om det ikke er det samme behovet for å spare energi i dag, har altså kravet om å stille klokken bestått - noe enkelte er uenig i.

Faktisk hevdes det at det kan være direkte helseskadelig - spesielt på våren.

– Flere studier viser at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokken stilles en time fram om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter. Vi burde virkelig avvikle hele konseptet, har Ståle Pallesen tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Han er professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Ifølge NRK er det likevel på vinteren de aller fleste syns det er tøffest å stille klokken, som ifølge Pallesen har en svært naturlig forklaring.

– Hvis man observerer en person i et rom med stabil belysning og ikke gir ham noen holdepunkter for om det er dag eller natt, vil han naturlig tilpasse seg en omtrentlig 25-timers døgnrytme. Kroppens døgnrytme er fra naturens side litt lenger enn 24 timer.

Derfor er det mye lettere for kroppen å forlenge døgnet enn å forkorte det.

LES OGSÅ: Advarer mot livsfarlig slankemiddel

Slik unngår du klokke-kaos

Selv om det skal gjøres hvert eneste år, er det likevel mange som glemmer å stille klokken når den tid kommer.

En annen utfordring er også at de fleste tekniske duppedittene vi omringer oss med hjemme, stiller seg selv.

Hvis du mot formodning skulle våkne opp svært forvirret på søndag, kan du sjekke klokken på klokka.no - da er du sikret.

Til senere har også Justervesenet følgende huskeregel til som surrer:

«På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer