Trening

Ikke glem kondisen

Det vil aldri bli feil å trene kondisjonstrening.

Ikke vær flau over en liten lekkasje. 1 av 4 opplever det. Foto: Thinkstock
Ikke vær flau over en liten lekkasje. 1 av 4 opplever det. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatertJill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.

I mylderet av nye treningsformer som tilbys kan det nok være lett å tro at dette gode, gamle begrepet er på vei ut, men neida. Kondisjonstrening eller utholdenhetstrening, som det heter på fint, er grunnleggende når treningen skal hjelpe deg med form, helse, utseende, overskudd og alt det andre som trening gjør. Men man kan gjøre det på veldig mange måter.
LES OGSÅ:
 • I joggeform på seks uker

 • Oppskriften på en god kondis-økt er rørende enkel. Det handler BARE om intensitet. Du kan gjerne benytte pulsklokke, da får du virkelig kontrollert at du ligger på riktig nivå. Eller du kan trene deg opp til å kjenne kroppens signaler selv. Kondisjonstrening betyr at de store musklene (oftest i bena) må jobbe gjentagende såpass hardt at de krever mer blodforsyning. Da må hjertet slå hurtigere for å levere blodet, og der ligger treningseffekten på hjertet og resten av kroppen.

  Ta en titt på skalaen under fra 1-5, der 1 er veldig lett og 5 er så hardt at du bare kan holde på i 10-15 sekunder. Det er nivåene 3 og 4 som er interessante, det er der du skal ligge når du trener de to hovedformene jevn kondisjonstrening og intervalltrening. Nivå 3 passer til jevn kondisjonstrening mens veksling mellom nivå 4 og 3/2 passer til intervalltrening. Om du trener korte intervaller på under ett minutt passer det godt med nivå 5 også.
  LES OGSÅ:
 • Kom igang med jogging

 • Om du må løpe? Neida, men jogging er også en fin treningsform, og den er lett å kontrollere når du kan veksle mellom jogging og gange. Du kan velge mellom en rekke ulike aktiviteter, du må bare passe på at du finner din intensitet. Fordelen med jogging er at det nærmest er umulig å jukse fordi du må lette og lande med hele kroppsvekten for hvert eneste steg. Ingen mulighet til å gjøre det lettere.  INTENSITETSSKALA
  (kilde: S.A.T.S.)
  Til motsetning kan vi se for eksempel se på bruk av en trappemaskin på et treningssenter. Det er lett å stå på maskinen og trippe med bitte små trinn samtidig som du lener mye av kroppsvekten på armene. Da kan du sikkert stå der i evigheter, men du kommer ikke opp på rett nivå pulsmessig. Om du gjør stegene lengre og unngår å lene deg på armene vil du straks oppleve at intensiteten øker.

  Det samme kan sies om sykling på ergometersykkel. Om du ikke er bevisst på riktig treningsnivå er det lett å sitte og tråkke på et behagelig nivå litt under de anbefalte treningsnivåene.

  Hvilken form liker du best? Spinning med en karismatisk instruktør eller sykling på bratte skogsstier? Jogging i skogen eller kontrollert intervall-løping på tredemølle? Rollerblades med staver eller kanskje en drivende aerobictime? Det er det samme hva du velger bare du tenker intensitet. Og det finnes ikke noe slikt som den aller beste formen for kondisjon. Den beste er antagelig den du selv liker aller mest - for da er muligheten store for at du orker og gidder å gi litt ekstra.
  LES OGSÅ:
 • Få med kroppen ut

 • Det handler altså ikke om den perfekte treningsformen, men om din innsats og tilstedeværelse. Ikke stol på at aerobicinstruktøren skal trene deg. Hun bare tilrettelegger, mens innsatsen ligger hos deg - du bestemmer om treningen virker.

  LES OGSÅ:
 • Styrk deg slank
 • Bli en morgenfugl
 • I joggeform på seks uker
 • Ikke glem kondisen
  NIVÅBETEGNELSE% AV MAKSPULSDU KLARER Å HOLDE DETTE TEMPOET ...
  5MAKSIMALT- musklene blir tunge av melkesyre. Pusten går maksimalt og du kan ikke snakke sammenhengende setninger.95 - 100 %30 sekunder
  4SVÆRT ANSTRENGENDE - du jobber hardt og kan bare snakke i korte setninger. Melkesyre etter noen minutter.80 - 95 %10 - 45 minutter
  3ANSTRENGENDE - pusten øker mer, men du kan fremdeles snakke i hele setninger.70 - 80 %45 minutter - 1,5 timer
  2LITT ANSTRENGENDE - pusten øker litt, du kjenner at du jobber, men i et behagelig tempo60 - 70 %Over 1 time
  1LETT - du blir litt varm, men uten å føle deg sliten< 60 % Lenge, flere timer
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer