Vekt

Ikke hig etter å bli for tynn - det kan skade skjelettet ditt

For lav vekt og ensidig kosthold kan gi svakere benbygning og større fare for benbrudd.

VÆR FØRE VAR: Du kan gjøre mye for benbygningen din før du fyller 30 år. Ensidig kosthold og for lav vekt er bare noen av risikofaktorene for å utvikle skjør benbygning. Foto: Getty Images/iStockphoto
VÆR FØRE VAR: Du kan gjøre mye for benbygningen din før du fyller 30 år. Ensidig kosthold og for lav vekt er bare noen av risikofaktorene for å utvikle skjør benbygning. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Brukne ben i kroppen er lite velkomment, og allerede nå bør du tenke over hva du kan gjøre for å beskytte skjelettet for resten av livet.

Prevention.com har mange tips for deg som vil ha et helt og sunt skjelett.

Lav vekt - en av årsaken

Osteoporose er nemlig en av våre største folkesykdommer og rammer særlig kvinner over 50 år. Sykdommen oppdages sjelden før det oppstår et brudd. De hyppigste bruddene skjer i rygg, hofte, overarm og håndledd.

Dette betyr ikke at du som er mye yngre, ikke bør tenke på hva du gjør nå. Norge ligger nemlig på verdenstoppen når det gjelder osteoporose.

– Årsaken er ukjent, men det er en rekke disponerende faktorer som kan gi osteoporose: arv, lav vekt, røyking, lite fysisk aktivitet og ensidig kosthold, i følge professor Jan E. Falch.

Verdens helseorgansisajon (WHO) klassifiserer benskjørhet som en av de ti mest alvorlige sykdommmene.

Men du kan faktisk gjøre noe med det - allerede nå!


1. Ikke hig etter å bli tynn

– Å være for tynn, eller å lide av en spiseforstyrrelse, kan være et problem for skjelettet, fordi det kan hende du frarøver skjelettet proteiner. Da blir bena svakere, og du utsetter deg i større grad for osteoporose, sier doktor Ethel Siris, direktør ved Toni Stabile Center for Osteoporosis ved Columbia Presbyterian Medical Center i New York.

2. Få i deg nok kalsium og D-vitamin

En gradvis reduksjon i benmassen er en del av aldringsprosessen. Benmassen reduseres med 0,5-3 prosent per år allerede fra 30-årsalderen. Etter overgangsalderen reduseres benmassen enda hurtigere. Dette øker risikoen for brudd.

Et sunt kosthold med tilstrekkelig kalsium og vitamin D er gunstig for benmassen. For eldre kvinner, er det ofte nødvendig med vitamin D og kalsiumtabletter i tillegg. Vitamin D er avhengig av sollys for å dannes. Få i deg tran, laks og tunfisk også.

Kvinner trenger kalsium. De beste kildene er yoghurt, melk og ost. Men også bladgrønnsaker som spinat, og sardiner har mye kalsium.

LES OGSÅ: Maten som styrker skjelettet

3. Drikk mindre kaffe

– Studier har linket høye doser koffein med økt risiko for hoftebrudd hos eldre kvinner, sier Keri M. Gans, forfatter av The Small Change Diet. Hvor mye som er for mye er ikke sikkert, men husk at det ikke bare er kaffekoppen som inneholder koffein.

4. Drikk litt rødt

Og så var det det helsebringende vinglasset. Hold på det. En undersøkelse viser nemlig at et regelmessig, moderat inntak av alkohol etter overgangsalderen beskytter kvinner mot å utvikle benskjørhet.

5. Begynn med yoga

Yoga er bra for sjel og sinn - og skjelettet. Ifølge en pilotstudie i Topics in Geriatric Rehabilitation, økte pasienter med osteoporose bentettheten i hofter og rygg, når de hadde trent 10 minutter yoga i hver dag i to år. Gruppen som ikke trente yoga hadde et bentap som fortsatte. I tillegg hjelper yoga på balansen - og da faller du ikke like lett.

6. Vær forsiktig

De fleste ulykker skjer i hjemmet. Bare husk på det.
Selv om du er ung, bør du tenke over sikkerheten i hjemmet. Er det noe rot du kan snuble i? Rydd det opp. Skru på lyset hvis du må opp om natten. Lekebiler i trappa kan forekomme.

7. Sjekk medisinen

Mange vanlige medisiner kan påvirke benmassen, som foreksempel kortison. Spør legen din om dine medisiner har noen bivirkninger i forhold til skjelettet, og be ham eller henne om å sette opp en plan for hvordan du kan motvirke effekten.

LES OGSÅ: Styrketrening for skjelettet

8. Spis som en greker

Omega 3 og enumettet fett er bra for hjertet, men kan det hende de også styrker ryggraden? Forskere fra Athen så på sietten til 220 greske kvinner, og fant ut at de som fulgte middelhavskosten som vi kjenner den - med masse fisk, olivenolje og minimalt med rødt kjøtt - de hadde størst bentetthet.

9. Stump røyken

Igjen gode grunner for å knekke sigaretten før du tenner den. Nikotin og frie radikaler kan skade kroppens benskapende celler - osteoblaster, ifølge forskere ved Royal Melbourne Hospital i Australia. De gode nyhetene er at det aldri er for sent å slutte. Det tok ett år for kvinner som var ferdige med overgangsalderen å få sterkere benbygning, sammenlignet med kvinner som fortsatte å røyke, ifølge Journal of Women's Health.

10. Tren mer

Aktivitet og trening stimulerer muskulaturen og koordinasjonen. Risiko for fall med påfølgende brudd kan derfor reduseres. Gjør treningsøvelser som utfordrer kroppens bærekraft, altså øvelser hvor du står oppreist. Gange, dans og hagearbeid er gode eksempler, og du bør holde på i 30 minutter hver dag. Ikke ta så tunge løft at du overanstrenger leddene dine.

Men ikke nok med det: En studie utført av American Society for Bone and Mineral Research viste at atleter, spesielt innen vektløfting, turn og fotball, hadde 13 prosent høyere bentetthet enn de som ikke utførte noen idrett. Musklene er de viktigste støttespillerne for skjelettet ditt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer