VENT LITT! Det er bra at du kutter opp hvitløken, men helseeffekten av den er langt større om du gir den 10-15 minutter før du utsetter den for varme. Foto: Getty Images/iStockphoto
VENT LITT! Det er bra at du kutter opp hvitløken, men helseeffekten av den er langt større om du gir den 10-15 minutter før du utsetter den for varme. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hvitløk

Ikke hiv hvitløken rett i panna

Knus den, og la den ligge i 15 minutter først. Da blir den mye sunnere.

Hvitløk er blitt hverdagskost for nordmenn, og godt er det.

Hvitløk er bra for helsen. Den dreper bakterier og motvirker infeksjoner, som for eksempel forkjølelse.

Kvinner som spiser mye hvitløk har mindre risiko for beinskjørhet senere i livet. Annen forskning har vist at den smakfulle lille løken kan fikse alt fra dårlig hud og forkjølelse, til å dempe betennelser, senke blodtrykket og redusere eksem. Hvitløk kan til og med hjelpe mot underlivssopp.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvordan du behandler hvitløken om du vil dra nytte av helseeffektene.



Tålmodighet lønner seg

Hvitløk inneholder enzymet allinase. Når du knuser hvitløken sørger dette enzymet for dannelsen av et svovelholdig stoff kalt allicin (ekstern lenke).

Allicin gir hvitløken den karakteristiske lukten, og det er også dette stoffet som gjør hvitløken så helsebringende.

Dessverre er det slik at enzymet allinase ikke tåler høye temperaturer. Slenger du hvitløken i en varm panne straks den er kuttet eller knust vil ikke dannelsen av allicin skje. Og da er helseeffekten av løken sterkt redusert.

Lar du imidlertid den knuste hvitløken få ligge på skjærefjøla i 10-15 minutter før den går i stekepanna er allicin-prosessen i boks, og du er sikret et sunnere måltid.


GODT TIL MYE: Men måten du tilbereder den på avgjør hvor sunn den er. Foto: Colourbox
GODT TIL MYE: Men måten du tilbereder den på avgjør hvor sunn den er. Foto: Colourbox Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: