Urinveisinfeksjon

Ikke hold deg for lenge

Å vente med å gå på do kan føre til infeksjoner og ødelegge blæren.

URINVEISINFEKSJON: Det kan bli en av konsekvensene av å holde seg for lenge og for ofte.  Foto: Thinkstock
URINVEISINFEKSJON: Det kan bli en av konsekvensene av å holde seg for lenge og for ofte. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du tenkt over hvor mange ganger i løpet av en dag du utsetter å gå på do, selv om du egentlig må? Kanskje er du så vant til å holde deg at du ikke engang tenker over det lenger?Enten du utsetter det i fem minutter, ti minutter eller mye lenger, så kan det være svært skadelig. – Holder man seg regelmessig eller i lang tid av gangen, kan det ikke bare føre til skader på blæren, men også på nyrene, forteller Ulla Geertsen, sjefsoverlege ved Urologisk avdeling på Odense Universitetssykehus i Danmark til nettstedet Videnskab.dk.LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Urinveisinfeksjon og blodforgiftning

Urinblæren er en muskel som gjennom urinen skiller ut væske og avfallsstoffer. Hos en voksen person kan urinblæren holde på mellom 350 til 450 milliliter urin, og det er når innholdet i blæren nærmer seg dette nivået at signaler sendes til hjernen om at du må tisse.Den vanligste kompikasjonen som kan oppstå om du ikke lytter til disse signalene, er urinveisinfeksjon - en infeksjon som oppstår når det kommer bakterier i urinrøret. En urinveisinfeksjon er som regel ufarlig, men som KK.no tidligere har skrevet kan det utvikle seg til nyrebekkenbetennelse, noe som i sjeldne tilfeller kan gi blodforgiftning. For å unngå infeksjon er det viktig å gå på do jevnlig, slik at man får tømt blæren.– Man bør tømme blæren hver tredje til fjerde time, sier sjefsoverlegen ved sykehuset i Odense. LES OGSÅ: Ikke gå med vått badetøy!

Ødelagt for alltid

Dersom man ofte lar være å lytte til signalene om at man må på do, så kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser - spesielt for nyrene. Sjefsoverlege Ulla Geertsen forteller at dersom blæren regelmessig fylles til bristepunktet, gjør det at nyrene tvinges til å jobbe mot et høyt trykk når de må skille ut vann i blæren.Det kan også lett føre til en ond sirkel, for når urinen endelig blir tømt, fortsetter nyrene å jobbe under høyt trykk, noe som gjør at urinblæren fylles opp raskere igjen enn det burde.Mindre skader av denne typen kan «trenes» opp igjen, ved at du tvinger deg selv til å gå på do hver tredje til fjerde time. - Det er bare mindre skader i urinblæren som kan rettes opp på denne måten. Har blæren først fått store skader, må du regne med å måtte urinere gjennom kateter resten av livet, forklarer Geertsen.LES OGSÅ: Hjelper egentlig kjærringrådene?

Kan føre til hemorider

Det er ikke bare tissetrangen det er viktig å lytte nøye til. Går du ikke «ordentlig» på toalettet når du må, kan det faktisk føre til hemorider. Og selv om det er en uskyldig lidelse, kan det være svært plagsomt. Det er flest menn som får hemorider, men en del kvinner opplever å få det like før eller like etter fødsel.Som lege Siri Helene Hauge tidligere har fortalt til KK.no, er hemoroider en blodåre nær endetarmsåpningen som er forstørret - en slags åreknute. Den kan både ligge rett innenfor endetarmsåpningen og rett utenfor. Heldigvis finnes det både gode medisiner å få kjøpt reseptfritt på apotek, men også flere ting du kan gjøre for å forebygge - i tillegg til å gå ofte på do. Spis mat som inneholder mye fiber og vær i bevegelse, begge deler virker positivt på fornøydelsen. I tillegg bør du ikke sitte lenger enn 30 til 60 sekunder på toalettet.Grunnen til at du ikke skal sitte lenger på do av gangen, er fordi endetarmsåpningen strekkes når du setter deg ned på toalettet - og da skapes det en blodansamling i tarmen, som til slutt kan utvikle seg til hemoroider. LES OGSÅ: Har dere lite sex?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer