Forspill

Ikke hopp over forspillet

Det kan ha flere veldig positive effekter på sexlivet deres.

FORSPILL: Mange par som har vært sammen en stund hopper over forspillet og går rett på sak. Det er dumt, for et pirrende forspill kan nemlig øke gleden og forventningene deres.  Foto: apops - Fotolia
FORSPILL: Mange par som har vært sammen en stund hopper over forspillet og går rett på sak. Det er dumt, for et pirrende forspill kan nemlig øke gleden og forventningene deres. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dessverre er den bitre sannheten slik at når et forhold har gått seg til, blir ofte innsatsen på forspillfronten dårligere og i noen tilfeller også ikke-eksisterende.

Er du en av dem som savner de sensuelle fotmassasjene, den underliggende flørten i samtalene deres og den ivrige partneren som ville gjøre hva som helst for å vise at han visste akkurat hva du ville ha?

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forklarer at det er ganske vanlig at forspillet dabber av med tiden.

- Det er nok mange par som hopper over forspillet og går rett på sak, særlig når de har vært sammen en stund og sexlivet har blitt rutinepreget. Når man er trøtt og sliten orker man kanskje ikke å engasjere seg like mye og bruke mye tid - og derfor blir det gjerne kjapp sex uten noe særlig forspill, forklarer han.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

Kvinner er mer avhengig av forspill

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat Vis mer

Ifølge Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, er forspill en viktig del av samleiet og alle mennesker, uavhengig av kjønn, trenger dette for å sette hjernen i sexmodus.

- Undersøkelser viser at både kvinner og menn vil ha mer forspill, så hvorfor utelate denne hyggelige one-on-one tiden med din kjære.

- En kvinne kan sjelden få for mye oppmerksomhet før selve sexakten. Hun er et emosjonelt vesen, noe som er en av de viktigste grunnene til at hun både liker, nyter og trenger en innledende appetittvekker.

I motsetning til menn, trenger vi kvinner ofte hjelp til å få vekket lysten og bli våte nedentil. Dette styres igjen ofte av følelsene - vi har et behov for å føle nærhet og gjensidig respekt med partneren for å føle tenning.

- Alt dette kan oppnås gjennom forspillet, som også kan bidra til at kvinnen føler enda sterkere lidenskap overfor partneren. Prøver du å hoppe rett på uten å ta deg tid til henne først, føler hun seg lett som en maskin designet for å gi mannen raskest mulig utløsning, sier Ebbestad.

LES OGSÅ: De hotteste sextrendene i 2014

TRENGER FORSPILL: Vi kvinner er emosjonelle vesen som ofte trenger litt forspill for å oppnå orgasme under samlei.  Foto: PantherMedia
TRENGER FORSPILL: Vi kvinner er emosjonelle vesen som ofte trenger litt forspill for å oppnå orgasme under samlei. Foto: PantherMedia Vis mer

Kraftigere orgasme for menn

Selv om kvinner ofte er mer avhengig av forspill for å oppnå orgasme, mener Kjøs det også kan gi menn en bedre opplevelse.  

- Det tar vanligvis lengre tid å bli ordentlig våt enn å få ereksjon, så særlig kvinner har mye å vinne på et ordentlig forspill. Men også menn får en hardere, mer varig og mer følsom reisning hvis de bruker litt tid, og da blir også orgasmen mye kraftigere.

Problemet er ofte at menn kan komme til å få orgasme for raskt - derfor vil de gjerne gjøre forspillet kortere.

- Løsningen er å gjøre forspillet slik at det blir mest mulig stimulerende for henne, og ikke fullt så mye for ham. Da varer akten lengre, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik vet du at hun har fått orgasme

Gir det lille ekstra

Det er helt klart at man kan ta en kjapp en her og der uten noen oppvarming først, men et pirrende forspill vil alltid øke gleden og forventingene deres, ifølge Ebbestad.

- De fleste mennesker trenger nemlig «det lille ekstra» seksuelt sett etter hvert som de blir eldre. Gutta trenger gjerne mer enn fem sekunder på å få ereksjon og jentene trenger litt «tenketid» så de rekker å bli skikkelig våte.

- Trikset er å vente med penetreringen til begge er så oppspilte at det er vanskelig å kontrollere lysten. «Må ha det, bare må ha det», sier hun.  

Kjøs mener i likhet med Ebbestad at det å ha forspill før selve samleiet kan ha mange positive effekter.

- Det som er så bra med å ha forspill er at hele seansen varer mye lenger og blir mer romantisk, og at begge får kraftigere orgasme. Veldig mange kvinner får ikke orgasme i det hele tatt uten ganske mye forspill, forklarer han.

LES OGSÅ: Får 11 orgasmer om dagen

ROMANTISK: Det å ha forspill gjør at seansen varer lengre og blir mer romantisk. I tillegg kan det gi dere begge kraftigere orgasme. Foto: vgstudio - Fotolia
ROMANTISK: Det å ha forspill gjør at seansen varer lengre og blir mer romantisk. I tillegg kan det gi dere begge kraftigere orgasme. Foto: vgstudio - Fotolia Vis mer

Forspill kan være så mangt

Ebbestad forteller at det er ingenting som heter «det ultimate forspill», og at det heller ikke er om å gjøre å kun trykke på de riktige knappene i riktig rekkefølge.

- Forspill handler om å vite hva som tenner partneren din, at du byr på deg selv og leverer de sakene som gir opplevelsene deres intens glede. Alle er forskjellige. Noen kommer nesten av å bli kysset med lett berørende lepper i nakken, mens andre foretrekker mer direkte kontakt.

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Det finnes mange erotiske strenger å spille på, men en ting er i hvert fall sikkert; alt begynner inne i hodet vårt. Fortell hvor vakker partneren din er og hvor mye du setter pris på den deilige kroppen hans eller hennes. Når du gir komplimenter for hvordan hun eller han ser ut, gir det større selvtillit og partneren din blir mer selvsikker også i sengen, sier hun.

Kjøs forteller at det er viktig å huske at forspillet ikke egentlig begynner når dere er nakne – det begynner mye før med både oppmerksomhet, romantisk prat og ikke minst klining.

- Jeg har inntrykk av at en del voksne par undervurderer klining veldig. De sitter ikke lenger i sofaen og kliner, tar på hverandre og hisser hverandre opp – i stedet går de ganske raskt på soverommet, gjerne via badet og en runde med tannbørsten.

- Jeg vil anbefale dere å være litt mer spontane og romantiske selv om dere har kjent hverandre lenge og tenker praktisk rundt det at dere skal opp tidlig i morgen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer