Kostholdstips

- Ikke hopp over frokosten

Dagens første måltid er noe ALLE kostholdsekspertene sverger til.

START DAGEN MED FROKOST: Er et tips alle de fire kostholdsekspertene KK.no har snakket med anbefaler deg å følge.  Foto: gmeviphoto - Fotolia
START DAGEN MED FROKOST: Er et tips alle de fire kostholdsekspertene KK.no har snakket med anbefaler deg å følge. Foto: gmeviphoto - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Har du noen gang lurt på hva kostholdsekspertenes beste tips innen kosthold er? Det har vi også. 

Derfor har vi spurt et knippe av dem om nettopp dette!

LES OGSÅ: Så mye sunt fett kan du spise hver dag

Ikke hopp over frokosten 

En av ekspertene vi har snakket med er Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på BraMat.no. Hun har et godt tips til deg som ikke har matlyst om morgenen. 

- Mitt beste tips vil jeg gi til andre gretne B-mennesker med dårlig matlyst om morgenen. Det er å drikke frokosten din i stedet for å droppe den.  

- Lag deg heller en smakfull smoothie eller drikk noen glass syrnet melk tilsatt vitamin D - gjerne med litt olje dersom du trenger den ekstra energien. Og ta gjerne én skje tran i tillegg, sier hun. 

Som du sikkert vet, er det viktig å få i seg frokost da kroppen har et sterkt behov for påfyll av energi etter en god natts søvn. 

Dersom du er en av dem som aldri har matlyst om morgenen kan du sjekke ut smoothie oppskriftene i denne saken!

DRIKK FROKOSTEN DIN: Dersom du aldri har matlyst om morgenen anbefaler von Krogh deg å drikke en smoothie til frokost.  Foto: Syda Productions - Fotolia
DRIKK FROKOSTEN DIN: Dersom du aldri har matlyst om morgenen anbefaler von Krogh deg å drikke en smoothie til frokost. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Drikker du smoothie til frokost?

Spis nok frukt og grønt 

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog, anbefaler deg å spise frukt og grønt hver eneste dag

- Optimaliser helsen din! Ingen av oss har like forutsetninger for å få perfekt helse. Vi har de genene vi har, og vi har en forhistorie med sykdom og belastning opp gjennom livet. Men alle har muligheten til å optimalisere situasjonen sin – å nå den beste helsen som er mulig med dine forutsetninger!

- Og for å få til dette, er det viktig med alle de aktive stoffene i frukt, grønnsaker og bær – også kjent som fytostoffer. Mange av disse er antioksidanter, og de aller viktigste er de som også er næringsstoffer, som for eksempel vitamin C, vitamin E, betakaroten og selen. 

Videre forteller hun at det per i dag er rundt 100 000 kjente aktive stoffer i frukt og grønt som ikke er vitaminer og mineraler – og forskerne blir stadig klar over flere. 

- Det som ser ut til å bli tydelig, er at det er kombinasjonen i den hele råvaren som er sunn for oss, ikke ett enkeltstoff eller noen få ekstrakter. Så spis hele matvarer fremfor piller. Dine fem om dagen er den billigste, mest smakfulle og fargerike helseforsikringen du noen sinne kan få, sier hun. 

I tillegg mener hun i likhet med von Krogh at det er viktig å få i seg frokost om morgenen. 

- Jeg synes det er veldig viktig å spise noe når man står opp, da det gir energi og overskudd frem til lunsj. I tillegg viser studier at de som spiser frokost har lavere BMI. 

SPIS NOK FRUKT OG GRØNT: Arsky anbefaler deg å spise frukt og grønt hver dag.  Foto: Boggy - Fotolia
SPIS NOK FRUKT OG GRØNT: Arsky anbefaler deg å spise frukt og grønt hver dag. Foto: Boggy - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker er sunnere enn ferske?

Unngå småspising 

En annen som har et godt tips er Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS.

- Mitt beste kostholdstips er å starte dagen med frokost og fylle på jevnlig utover dagen. Det gir energi til å gjennomføre dagens oppgaver, samtidig som det gjør det lettere å unngå småspising og overspising – noe som igjen gjør det lettere å kontrollere vekten. 

- Det er også viktig å drikke nok vann, bevege seg når man har muligheten og gjøre noe aktivt hver eneste dag. 

I tillegg anbefaler hun alle å ha god matkunnskap. 

- Det er viktig at du vet hva maten du spiser gir deg og gjør med deg. Da er det mye lettere å ta aktive og bevisste valg, sier eksperten. 

UNNGÅ SMÅSPISING: Eksperten anbefaler deg å spise jevnt gjennom dagen. Da unngår du småspising.  Foto: Thinkstock
UNNGÅ SMÅSPISING: Eksperten anbefaler deg å spise jevnt gjennom dagen. Da unngår du småspising. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Spis nok og riktig mat - så orker du å trene mer

Velg en livsstil du kan leve med 

Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, samt driver firmaet Forever Fit, sitt beste kostholdstips er å ikke ta seg vann over hodet når det gjelder valg av livsstil. 

- Det er viktig å leve en livsstil som du kan være fortrolig med. Synes du for eksempel at det er kjipt å ha et lavkarbokosthold, da du savner frukt og brødskiver, så er kanskje ikke lavkarbo det rette valget for deg.

- Finn et kosthold du kan leve med og som samtidig er sunt, og som gir rom for variasjon og utskeielser en gang i blant. 

Videre forteller Rosvoll at hun synes det også er viktig å spise frokost. 

- Hvis ikke jeg spiser om morgenen blir jeg kjempesulten og veldig ukonsentrert. Mange spiser en litt senere frokost, altså ikke rett etter de har stått opp, men én til to timer etterpå.

- Det er likefult en frokost selv om man ikke spiser den i løpet av minutter etter man har stått opp, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer