Brune Bananer

Ikke kast de brune bananene

Dette kan du bruke brune bananer til. Se matbloggernes beste tips!

OVERMODNE BANANER: Bananer med giraffmønster er store bruksområder, skal vi tror matbloggere. Foto: Fotolia
OVERMODNE BANANER: Bananer med giraffmønster er store bruksområder, skal vi tror matbloggere. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kaster du bananene så fort de blir brune? Da bør du lese dette!

– Det er en veldig dårlig idé å kaste bananene hvis de er blitt brune, da er de jo perfekte til baking! Det er dumt å kaste mat, særlig når du kan lage så mye godt med dem, sier matblogger Lene Gunvaldsen til KK.no. 

Gunvaldsen står bak bloggen House of Treats, som hun har hatt siden 2012. 

– Jeg forsøker alltid å bruke brune bananer til noe hvis de er blitt for modne til å spises, og man kan egentlig putte dem i nesten hva som helst! Det kanskje mest kjente er bananbrød. Det er veldig raskt og enkelt, og trenger ingen heving, påpeker Gunvaldsen. 

LES OGSÅ: Banan er naturens egen fastfood

Derfor er overmodne bananer så bra

Det er flere fordeler med å bruke brune bananer i maten. 

– Overmodne bananer passer så bra i baking fordi de blir veldig myke og dermed moses lett inn i deigen eller røren. I tillegg dannes det mer sukker i dem jo mer modne de blir. Dermed kan du ofte droppe sukker helt fra oppskriften, og det vil likevel smake godt, opplyser Gunvaldsen.  

LES OGSÅ: Slik unngår du at bananene blir brune 

SUNT BANANBRØD: Bruk brune bananer til bananbrød, oppfordrer House of Treats-blogger Lene Gunvaldsen. – Det er dumt å kaste mat, særlig når du kan lage så mye godt med dem, sier hun. Foto: Houseoftreats.org
SUNT BANANBRØD: Bruk brune bananer til bananbrød, oppfordrer House of Treats-blogger Lene Gunvaldsen. – Det er dumt å kaste mat, særlig når du kan lage så mye godt med dem, sier hun. Foto: Houseoftreats.org Vis mer

Bananbrød-oppskrift

Her er oppskriften på House of Treats' bananbrød med blåbær:

 • 330 gram fullkornsmel, 100 prosent grovt
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron
 • 1/2 ts salt
 • 60 gram smør
 • 1/2 dl sukker
 • 2 store egg
 • 1 dl buttermilk
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 3 modne bananer
 • 1/2 boks blåbær


Slik gjør du det:

1. Begynn ved å sette ovnen på 180 grader, så den er god og varm innen du er ferdig med å lage røren. Kle en brødform med bakepapir. Ha litt smør i bunnen, så henger papiret bedre fast. Sett til side.

2. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, og sett til side. Du kan gjerne sile dem, det gjør at røren får færre klumper og blir luftigere.

3. Ha smør og sukker ei en kjøkkenmaskin og rør hvitt. Du må skrape ned sidene av bollen med en slikkepott et par ganger, så du får rørt det godt sammen.

4. Ha i egg, buttermilk og vaniljeekstrakt og rør. Det vil se litt klumpete ut, men det er bare buttermilken som gjør det.

5. Ha i melet og rør godt. Skrap ned fra sidene og rør mer, så du er sikker på at du får med deg alt.

6. Ha i bananene, mos dem gjerne litt før du har dem oppi. Rør godt.

7. Ta bollen ut av maskinen og rør inn en håndfull blåbær med slikkepotten. Det er viktig at du er forsiktig, så du ikke ødelegger bærene.

8. Hell røren i brødformen. Strø blåbær over toppen og press dem litt ned.

9. Stek midt i ovnen i cirka 50 minutter. Steketiden varierer alltid fra ovn til ovn, så følg med. Bruk en kakepinne for å se om den er ferdig. Pinnen skal komme ut ren når du stikker den inn midt i kaken.

10. La kaken kjøle seg ned 20 minutter i formen, før du tar den ut og setter den på en rist.

LES OGSÅ: Gitte Witts fantastiske bananbrød

Kjøper bare brune bananer

Mari Hult fra Stavanger står bak vegetarbloggen.no. Hun sverger til brune bananer.  

SOFTIS AV BANAN: Frosne brune bananer kan det bli "softis" av, ifølge Mari Hult. v Foto: Vegetarbloggen.no
SOFTIS AV BANAN: Frosne brune bananer kan det bli "softis" av, ifølge Mari Hult. v Foto: Vegetarbloggen.no Vis mer

– Jeg bruker nesten bare de brune bananene, jeg. Det er de jeg ser etter i butikken og jeg bruker dem til mye, sier Hult til KK.no. 

Hun har vært veganer i fire-fem år nå og synes de brune bananene fungerer godt som en erstatning for egg. 

– Jeg bruker brune bananer mye i kaker, siden jeg ikke bruker egg. Bananene er søte, gir god smak og binder kakene som egg gjør i sukkerbunn og muffins, forklarer matbloggeren. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grønne bananer

Har bananene i frysen

Hult synes de grønne og gule bananene er for harde til å kunne brukes i maten, og at det ikke er så mye man får gjort med dem - annet enn å spises «rå». 

– Alle veganere har bananer i frysen til enhver tid. Mitt aller beste veganertriks er å lage softis av banan. Da skjærer jeg opp en banan eller to og legger dem i fryseren. Når de er frosne tar jeg dem ut og putter i en blender med litt soyamelk, melis, kakaopulver eller bringebær, sier Hult. 

Resultatet blir akkurat som softis, betrygger hun.

– Folk som er allergiske mot melk får stjerner i øynene når jeg forteller dem om denne «softis»-oppskriften, forteller matbloggeren. 

RASK DESSERT: Vegetarbloggen.no anbefaler quesadillas av brune bananer. Kjapt og veldig enkelt å lage. Foto: Vegetarbloggen.no
RASK DESSERT: Vegetarbloggen.no anbefaler quesadillas av brune bananer. Kjapt og veldig enkelt å lage. Foto: Vegetarbloggen.no Vis mer

LES OGSÅ: Spis én banan om dagen

Dessertquesadillas med brun banan

En ny favoritt hos veganerbloggeren er å lage quesadillas av brune bananer. 

– Etter en tacomiddag har man ofte rester av hvetetortillas. Ta en tortillas, kutt opp bananskiver og tilsett sjokolade. Brett tortillasen i to og stek den i stekepanna i fem minutt, sier Hult. 

Helt himmelsk, ifølge Hult. 

House of Treats-bloggeren har også flere gode tips til hva du kan bruke brune bananer til:

– Det funker utmerket i for eksempel grove pannekaker, vafler eller muffins. Bruker du fullkornsmel og reduserer mengden sukker, kan det være et både sunt og godt alternativ til frokost eller lunsj, råder Gunvaldsen (sjekk ut flere av oppskriftene hennes på bloggen!)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer