Neglelakk

Ikke kast den gamle neglelakken

Det er slett ikke umulig at den kan reddes.

SKILT: Selv om du ser at neglelakken skiller seg og ligger i ulike lag i flasken, er det ingen grunn til bekymring. Tenk på lakken som maling – den må bare ristes og blandes sammen igjen før den kan brukes som før-  Foto: Aina Kristiansen
SKILT: Selv om du ser at neglelakken skiller seg og ligger i ulike lag i flasken, er det ingen grunn til bekymring. Tenk på lakken som maling – den må bare ristes og blandes sammen igjen før den kan brukes som før- Foto: Aina Kristiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om favorittfargen i neglelakksamlingen din har skilt seg og ser mer ut som et gammelt malingsspann enn en lekker neglelakkflaske, kan du ta det helt med ro.

Neglelakk er på ingen måte dårlig bare fordi den har skilt seg.

LES OGSÅ: Få lakken til å tørke fortere

Pigmenter og vekt

Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen, daglig leder av Tone Lise Akademiet og skaperen av Tone Lise-lakkene, forklarer hvorfor lakkene skiller seg.

– Tenk på det som maling. Du rører jo i malingen før du maler veggen. Når fargen har sittet noen dager, vil pigmentene synke, og du må røre i malingen, sier hun.

Det handler litt om hvilken base som er brukt, men mest om hva slags pigmenter man har i. Noen pigmenter er lettere enn andre, og de tyngre pigmentene vil naturligvis synke til bunnen etterhvert som lakken står.

– Hvis du for eksempel lager pastellfarge, så må du bruke mye hvite pigmenter, og de er tunge. Derfor har lyse eller mer hvite farger lettere for å skille seg, sier Tone Lise.

LES OGSÅ: Trenger ikke å tørke mellom lagene

TYKTFLYTENDE: Selv om lakken har skilt seg, er den helt i orden. Det er først når den begynner å bli tjukk og vanskelig å legge at du bør gjøre noe med den.  Foto: Artem Gorohov - Fotolia
TYKTFLYTENDE: Selv om lakken har skilt seg, er den helt i orden. Det er først når den begynner å bli tjukk og vanskelig å legge at du bør gjøre noe med den. Foto: Artem Gorohov - Fotolia Vis mer

Skilt, ikke dårlig

– Når de skiller seg, er det bare å riste dem, sier eksperten.

Akkurat som med maling, er det altså bare snakk om å blande sammen basen og fargepigmentene igjen, så blir lakken god som ny. Og den holder seg lenge også, om du bare tar vare på den.

Om du opplever å få bobler i neglelakken av å riste dem, kan du fint bare vente noen minutter før du påfører lakken. Da vil ikke boblene være et problem.

Tone Lise sier at lakkene hennes fint kan ristes – hun opplever ikke bobler selv om hun gjør dette.

Selv om Tone Lise-lakkene har en offisiell holdbarhet på fem år, forklarer gründeren at hun selv har lagt ti år gamle lakker med stort hell.

LES OGSÅ: Får du bobler i lakken?

OPPBEVAR RIKTIG: Neglelakk bør oppbevares i romtemperatur, men ikke for varmt og ikke i direkte sollys.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
OPPBEVAR RIKTIG: Neglelakk bør oppbevares i romtemperatur, men ikke for varmt og ikke i direkte sollys. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

Bruk en lakktynner

Så når vet du egentlig når lakken er dårlig og bør kastes?

– Når lakken blir tjukk og uregjerlig å legge, det er da du har en dårlig lakk, sier Tone Lise.

Heldigvis er det ikke nødvendigvis sånn at du må kaste lakken når dette skjer. Du kan nemlig redde den, i alle fall for en stund.

– Da kan du tynne den ut med en lakktynner.

Hun anbefaler absolutt at du bruker en fra det samme merket som neglelakken er fra. Først da kan du være sikker på at resultatet blir bra.

LES OGSÅ: Slik fikser du favorittlakken din

SØLETE: Sørger du for å fjerne sølet på flaskehalsen etter hver bruk, vil neglelakken din holde seg god å bruke mye lenger.  Foto: Mckee - Fotolia
SØLETE: Sørger du for å fjerne sølet på flaskehalsen etter hver bruk, vil neglelakken din holde seg god å bruke mye lenger. Foto: Mckee - Fotolia Vis mer

Tørk av lakkflaska

For å få lakken til å holde seg god å legge så lenge som mulig, er det særlig én ting du bør passe på hver gang du bruker den.

– Når du lakker neglene, blir det fort mye lakksøl rundt flaska. Dette gjør at lakken tjukner og forringes fortere, forklarer Tone Lise.

For å fjerne sølet rundt flaskeåpningen, bør du ta litt neglelakkfjerner på en bomullsdott og tørke godt av rundt kanten før du skrur på lokket igjen. Da bevarer du lakken best mulig.

– Og ikke oppbevar den i kjøleskapet! Neglelakk bør ikke stå i direkte sollys, og rommet den står i bør ikke være for varmt.

LES OGSÅ: Fem ting som ikke bør stå på badehylla

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer