Løk

Ikke kast gammel løk

Sjekk hvordan du kan bruke opp restene i kjøleskapet.

LANG HOLDBARHET: Løk er en svært lagringsdyktig grønnsak som kan holde seg fin i ukesvis i kjøleskapet. Ja, selv når løken har begynt å bli litt vassen og småslapp er det faktisk ikke sikkert du trenger å slenge den i søpla.  Foto: Image Source/All Over Press
LANG HOLDBARHET: Løk er en svært lagringsdyktig grønnsak som kan holde seg fin i ukesvis i kjøleskapet. Ja, selv når løken har begynt å bli litt vassen og småslapp er det faktisk ikke sikkert du trenger å slenge den i søpla. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Løk er som poteten, den kan brukes til alt. Ikke bare er den rik på smak, men den er også kalorifattig og proppfull av sunne næringsstoffer.

Regelmessig inntak av løk kan blant annet forebygge hjerte- og karsykdommer, beskytte mot flere former for kreft, og redusere kolesterolnivået i blodet og blodtrykket.

Det er altså ingen grunn til å unngå løk i måltidene dine, og noen anbefaler faktisk at du spiser denne grønnsaken hver eneste dag.  

I tillegg er løken faktisk den mest robuste og lagringsdyktige grønnsaken vi har. Og dersom du oppbevarer den riktig kan den holde seg fin i flere måneder. Dette betyr altså at du ikke behøver å kaste løken selv om den har ligget noen uker i kjøleskapet.

Ja, selv når løken har begynt å bli litt vassen og småslapp er det faktisk ikke sikkert du trenger å slenge den i søpla. Men da gjelder det å få brukt den opp så fort som mulig.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig kutte løken

ROBUST GRØNNSAK: Løken trives best i tørr luft, og dersom du oppbevarer den riktig kan den holde seg fin i flere måneder. Foto: REX/Ann Pickford/All Over Press
ROBUST GRØNNSAK: Løken trives best i tørr luft, og dersom du oppbevarer den riktig kan den holde seg fin i flere måneder. Foto: REX/Ann Pickford/All Over Press Vis mer

Lang holdbarhetstid

– Så lenge løken ser bra ut og lukter godt, er det ikke noe i veien med å spise den, selv flere uker etter innkjøp, sier Gunn Helene Arsky, som er utdannet ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo og ernæringsrådgiver for BAMA, til KK.no.

Løken trives best i tørr luft, og den beste måten å oppbevare den på er å henge den et mørkt og tørt sted i et tynt strømpebukseben, med en knute mellom hver løk. Da får nemlig løken henge i fred uten fare for trykkskader, og vil da holde seg fin i mange måneder. Men den kan selvsagt også oppbevares i kjøleskapet.

– Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret. Men dersom kjøleskapet er det minste fuktig, er kjøkkenbenken et bedre sted. Løk må oppbevares for seg selv da den kan sette smak på andre produkter den oppbevares sammen med, forklarer hun.

Løk slår aldri feil

Likevel er ikke løk en grønnsak vi burde ha særlig problemer med å få spist opp. Ifølge BAMA er løk nemlig den viktigste smakssetteren av samtlige grønnsaker, og har et stort bruksområde.

SKRELL: Dersom løken har blitt myk eller fått mørke flekker på grunn av trykkskader kan du enkelt skrelle vekk de dårlige lagene, og bruke resten i matlagingen. Foto: Boris Bulychev - Fotolia
SKRELL: Dersom løken har blitt myk eller fått mørke flekker på grunn av trykkskader kan du enkelt skrelle vekk de dårlige lagene, og bruke resten i matlagingen. Foto: Boris Bulychev - Fotolia Vis mer

– Løk passer til omtrent alt! Den kan spises rå i ringer eller hakket, den kan stekes, bakes, kokes, glaseres, friteres og tørkes. Og den passer i de fleste kulinariske retninger, fra det franske og indiske, til det mexicanske og norske.

– Jeg pleier alltid å ha gul løk, rød løk, hvitløk, vårløk og purre i huset, og så dukker sjalottløk, sølvløk og mild løk opp når det passer. Da bruker jeg gjerne rå løk i grønn salat, pastasalat, bulgursalat, på fiskeburgeren og i guacamole. Kokt løk i løksuppe og andre supper, gryteretter og raguer. Blanket i risotto, frest i indisk baltisaus og til fisk og kjøtt. Ovnsbakt til hverdagens fisk og helgens stek. Glasert med sopp og i kompott med tranebær. Nam!

Arsky mener også at indisk mat er helt utenkelig uten løk, og deler mer enn gjerne en av sine oppskrifter.

– Dette er en oppskrift fra den nyeste boken min, Maten barna elsker å hate (Gyldendal 2012). Dette er en sunn, deilig rett som veldig godt kan erstatte annet kvelsdsnacks i helgen!

LES OGSÅ: Bruk løk til å rense grillen

INDISK: Prøv deg på Gunn Helene Arskys Løkbhaji fra India. Foto: Gyldendal, Maten barna elsker å hate
INDISK: Prøv deg på Gunn Helene Arskys Løkbhaji fra India. Foto: Gyldendal, Maten barna elsker å hate Vis mer

Løkbhaji fra India

Oppskrift fra: Boken «Maten barna elsker å hate»
4 porsjoner
Til bhaji:
2 store løk, kuttet i store biter
3 ss kikertmel eller hvetemel
1 ts garam masala (indisk malt krydderblanding)*
En klype chilipulver
1 ss mangochutney (Se i Asiahyllen i matbutikken)
Olje til steking
 
Til dipp:
4 ss yoghurt naturell
2 ts myntesaus eller –gelé
 
Fres løken til den er myk, la den avkjøles litt. Bland inn mel, krydder, chili og chutney i løken til du har en tykk røre. Varm oljen i en stekepanne og slipp valnøttstore baller av røre ned i pannen. Stek bhajiene et minutt eller to på hver side. Server sammen med en frisk dipp av yoghurt og myntesaus.

– Har løken spiret mye så kaster jeg den, men dersom det bare er en liten spire så kan du enkelt ta den ut og bruke resten av løken, sier Westlie. Foto: Klaus Eppele - Fotolia
– Har løken spiret mye så kaster jeg den, men dersom det bare er en liten spire så kan du enkelt ta den ut og bruke resten av løken, sier Westlie. Foto: Klaus Eppele - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dritt lei kviser? Spis mer løk

Skrell av dårlige lag

Marit Røttingsnes Westlie som driver matbloggen Fru Timian, er helt enig i at løk er en basisvare som kan brukes i de aller fleste middagsretter. Og selv er hun veldig glad i å bruke løk som ingrediens i sine retter.

– Jeg bruker den som smakstilsetter i sauser og supper, eller deler den i store biter og bruker den som grønnsak til middager som stekes i langpanne. Her har du veldig mange muligheter, sier hun til KK.no.

En løk av god kvalitet skal riktignok kjennes fast i hånden, og ikke være myk eller ha spirer og mørke flekker. Skulle du likevel ha en løk som synger på siste verset mener Westlie at det slett ikke behøver å være helt krise.

– Har løken spiret mye så kaster jeg den, men dersom det bare er en liten spire så kan du enkelt ta den ut og bruke resten av løken. Og dersom løken har blitt myk eller fått mørke flekker pleier jeg bare å skrelle vekk de dårlige lagene til jeg kommer ned til et lag som ser frisk og fint ut. Det kan fint brukes, forklarer hun.

Og dersom du først har kjøleskapet fullt av løk som bør brukes så hvorfor ikke prøve deg på en deilig fransk løksuppe?

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter utgått dato

LØK TIL KOK: Løk kan brukes til så mangt, men hvorfor ikke la løken være hovedingrediensen? Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no
LØK TIL KOK: Løk kan brukes til så mangt, men hvorfor ikke la løken være hovedingrediensen? Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no Vis mer

Fransk løksuppe

Oppskrift fra: Fru Timian
4 porsjoner
120 g bacon
1 ss olivenolje
1 ss smør
10 middels store løk
2 fedd hvitløk
½ ts sukker
1 l kjøttkraft eller god buljong
1 ss hvetemel
3 ss vann
3 laurbærblad
salt
pepper
4 bagettskiver
50 g kraftig hvitost

Del baconet i småbiter og ha det i en kasserolle sammen med olje og smør. Stek det på litt over medium varme til baconet har blitt gyllenbrunt. I mellomtiden skjærer du løken i tynne skiver og finhakker hvitløkfeddene. Ha det i kasserollen og la det surre på svak varme i 10 minutter til alt er blankt, men ikke har tatt farge. Ha i sukkeret og la det surre videre i 1 minutt.

LØKSUPPE: En klassisk fransk løksuppe smaker himmelsk, og er slett ikke så vanskelig å lage. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian
LØKSUPPE: En klassisk fransk løksuppe smaker himmelsk, og er slett ikke så vanskelig å lage. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian Vis mer

Bruk kraft, buljong eller fond og vann, hell det over løken og kok opp. Rør ut melet i vannet til det blir klumpfritt og tilsett laurbærbladene. Kok opp og la suppa koke under lokk i 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Husk at dersom du bruker buljong, er den ofte ganske salt i seg selv. Sett på grillelementet på stekeovnen. Fordel suppa i 4 skåler og legg en bagettskive i hver skål. Riv osten og fordel over bagetten. Gratiner suppen i ovnen til osten har smeltet.

LES OGSÅ: Spis mer grønnsaker til frokost

Karamellisert løk

Oppskrift fra: Trines Matblogg
Løk trenger ikke bare brukes som smakstilsetning eller som en grønnsak, det kan også brukes til å lage et spennende tilbehør til tradisjonelle middagsretter. Det beviser bloggeren Trine Sandberg som driver Trines Matblogg. Prøv hennes herlige oppskrift på karamellisert løk og server den sammen med for eksempel ovnsbakt torsk og mandelpoteter.

TILBEHØR: Neste gang du har torsk til middag kan du kanskje prøve deg på Trines oppskrift på karamellisert løk som tilbehør. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg
TILBEHØR: Neste gang du har torsk til middag kan du kanskje prøve deg på Trines oppskrift på karamellisert løk som tilbehør. Foto: Trine Sandberg, Trines Matblogg Vis mer

2 rødløk, i båter
1-2 ss smør
1,5-2 ss sukker
1,5-2 dl rødvin
½ dl balsamicoeddik
2 plater gelatin, bløtlagt
2 ss grov sennep, skylt
1 ss smør
salt og pepper

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamico, rør godt sammen og gi det hele et oppkok.

Klem vannet ut av gelatinplatene, tilsett i løkblandingen og rør godt sammen. Skru ned varmen og la løkblandingen stå og trekke litt til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha sennepen i et dørslag og skyll den i rennende, kaldt vann til du bare har sennepskornene igjen. Tilsett sennepskornene i løkblandingen og smak til med smør, salt og pepper.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer