Ifølge den britiske rapporten «Waste Not Want Not: Agri-Food Waste Solutions for a Hungry World» kaster vi opptil to milliarder tonn mat i året, skriver Framtiden.no.
Rapporten kommer fra Institution of Mechanical Engineers, og viser at opptil halvparten av all maten som produseres i verden, kastes.
Hjelp verden, spar penger
Man kan selvsagt bli fortvilet av å se disse tallene. Heldigvis er det ikke så vanskelig for deg å bidra til at tallene reduseres. Det vil faktisk spare deg for penger også, så å minimere matavfallet i hjemmet er uten tvil en «vinn/vinn»-situasjon.Den amerikanske matkjeden Whole Foods fokuserer på naturlig og økologisk mat, og har lagt ut en liste over ting du selv kan gjøre for å redusere matavfallet.
Nedenfor får du tipsene som gjør at du kan dra nytte av restene i kjøle- og kjøkkenskap:
1. Pass på porsjonene
Start med en liten porsjon og forskyn deg heller flere ganger. Jo mindre rester på tallerkenen, jo mindre mat i søpla.2. Gi restene nytt liv
Gi gårsdagens middag et nytt liv i en ny, spennende matrett. Bruk rester av kylling, biff, fisk eller grønnsaker på brødskiva eller i en pastasalat. Vær kreativ og søk etter oppskrifter som krever noe av det du har i restehylla i kjøleskapet.
3. Kjøp bare det du trenger
Om du kjøper bare det du trenger, blir det naturligvis mindre matavfall. Mange butikker er behjelpelige med å dele opp alt fra meloner til blomkål, men om de ikke gjør det, bør du prøve å finne produkter som gir deg bare den mengden du faktisk trenger.Handler du kjøtt, fisk og ost i ferskvaredisken, kan du alltids be dem om å dele opp det som ligger i disken så du får bare akkurat det du trenger.
En del produkter, som nøtter, kan du også finne i løsvekt.
(Saken fortsetter under bildet.)
4. Lag en plan
Før du stikker på butikken, kan det lønne seg å planlegge ukas måltider. Ta utgangspunkt i det du allerede har og supplér med bare det som mangler. Sjekk også salgsbrosjyrene, så kan du spare enda mer penger på å velge produkter som er på tilbud. Ikke bare sparer du penger på denne måten, du sparer også tid. Og du slipper å fylle skapene med matvarer du ikke trenger eller allerede har liggende.
5. Følg «først inn, først ut»-regelen
Sørg for at de varene som er nærmest «best før»-datoen sin står fremst i kjøleskapet. Hvis du er flink til å sjekke datoen og bruke opp ting før de blir dårlige, unngår du å oppdage en yoghurt som gikk ut på dato forrige måned når du skal grave fram noe du har bakerst i kjøleskapet.Samme prinsipp gjelder i kjøkkenskapet. Har du for eksempel flere pakker med mel, bør du ha den med kortest tid til utløpsdato fremst.
(Saken fortsetter under bildet.)

6. Oppbevar maten riktig
Lær deg hvor og hvordan du skal oppbevare mat for at den skal holde seg lengst mulig. Sørg for eksempel for at du ikke oppbevarer bananer og epler samme sted – da vil bananene modnes og råtne raskere. Og visste du at du ikke bør oppbevare agurken i kjøleskapet?LES OGSÅ: Få liv i slappe grønnsaker
7. Sylt, saft og preservér
Ikke la sesongfrukt og -grønnsaker gå til spille. Kjøp gjerne store mengder jordbær eller tomater når de er i sesong, og lær deg å sylte, safte, fryse og preservere dette så du enkelt kan bruke det hele året gjennom.Er du glad i friske urter, men opplever at plantene visner fort. Prøv å lage en urteolje eller rett og slett fryse ned urtene i porsjonspakker (isbitformer passer ypperlig til dette).
8. Sats på smoothien
Smoothier er en perfekt måte å bruke opp frukt og grønt. Ikke glem ting som avocado og bladgrønnsaker som spinat – de er ypperlige i smoothier.Har du overmodne bananer, kan du hive dem i fryseren og bruke dem frosne i smoothien.
LES OGSÅ: Slik modner du avocadoen raskt
9. Kan «søpla» kanskje brukes likevel?
Det vi ofte ser på som søppel kan gi det fabelaktig kraft til supper, sauser og gryter.Ta vare på gulrotskall og -tupper, selleristangendnene, bein fra kylling og fisk, skall fra skalldyr og lignende og lag kraft. Denne kan så fryses, gjerne i isbitformer. Hjemmelaget kraft er plutselig like enkelt som buljongterninger når du har den i frosne terninger.

10. Sjekk salatbaren
Om du bare trenger små mengder av grønnsaker eller frukt til en bestemt rett, kan det lønne seg å kjøpe det i salatbaren i butikken heller enn å kjøpe hele grønnsaker.(Saken fortsetter under bildet.)
11. Prøv nye oppskrifter
Søk opp nye oppskrifter på nettet eller les kokebøker for å finne nye, spennende måter å bruke opp restene dine. Har du kjøpt inn en ingrediens du ikke kjenner så godt til en bestemt oppskrift og har litt igjen, kan du finne en annen oppskrift som bruker denne ingrediensen.Ikke barerunngår du å kaste mat, men du finner kanskje en helt ny favorittrett i tillegg.
LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett