Gresskar regnes som selve symbolet på Halloween-tradisjonen, og skal du feire dagen og har gått til innkjøp av et gresskar?
Da bør du ikke kaste innmaten.
Gresskar er nemlig en svært allsidig grønnsak.
LES OGSÅ: Sunn stappe helt uten potet
Gresskarsuppe

Gresskar er kanskje mest kjent for å bli brukt i den amerikanske paien pumpkin pie, men kan brukes til mye mer.
- Jeg sparer alltid på innmaten, når jeg huller ut gresskar til Halloween. Min favoritt er å lage suppe av det, forteller ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Suppen forteller hun at ofte blir laget med en asiatisk vri, med rikelig mengder koriander.
- Jeg freser løk og hvitløk i litt olje, har i litt koriander og chili, gresskar kuttet i biter og vann og buljong, forklarer Sundfør.
Ernæringsfysiologen lar suppen koke til gresskarbitene er møre, før hun stavmikser den og topper med koriander. Enkelt, sunt og godt!
Gresskar smaker best når den er varmebehandlet og du kan i tillegg til å lage suppe av den, også steke, bake og dampe den.
LES OGSÅ: Slik sparer du kalorier på middagen
Bakt gresskar
Gresskar er store og tunge, og kan veie helt opp mot 30-40 kilo.
På grunn av vekten, skal du være litt varsom når du kutter til lykten og tar ut fruktkjøttet, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gresskar inneholder en rekker sunne næringsstoffer, og er spesielt rik på betakaroten, antioksidanten som kan bidra til bekjempe alvorlig sykdom, i tillegg til at det tilfører vitamin A til kroppen.
I tillegg inneholder gresskar en del fiber og kalium.

- Gresskar er sunt. Det er kalorifattig og inneholder kun rundt 20 kcal per 100 gram, sier Sundfør som også har prøvd å bake de aller minste gresskarene.
- Da vasker jeg gresskarene godt, før jeg deler dem i to og baker i ovnen på cirka 200 grader i rundt 30 minutter, litt avhengig av hvor stor de er, forklarer hun.
De bakte gresskarene passer godt som middagstilbehør, og kan serveres og spises som bakt potet.
LES OGSÅ: Disse vitaminene trenger du
Spis frøene også

Det er imidlertid ikke bare fruktkjøttet du kan spise, frøene er også supre å bruke i maten. Plukk dem ut, skyll dem, tørk og spis dem rå eller stek dem litt i en panne med litt olje, tipser Bama.
Du kan også tørrsteke dem, slik du gjør med for eksempel pinjekjerner.
Strø frøene over suppen, frokostblandingen, baksten – eller spise dem som snacks eller som et lite mellommåltid.
- Frøene er rike på de sunne fettsyrene, og inneholder også noe E-vitamin, i tillegg til flere mineraler, forteller Sundfør.
Frøene er dessuten rike på protein og fiber, noe som gjør at de metter godt.
- Men husk at hvorvidt gresskar er sunt eller ikke, også kommer an på hvordan du bruker det, sier Sundfør og legger til:
- I en suppe er det supersunt, men i en kake med masse smør og sukker, er det selvfølgelig ikke så sunt.