Ansikt

Ikke kast klærne!

Solkrem beskytter for dårlig.

Ikke kast klærne!
Publisert
Sist oppdatert
Endelig er våren her. Lykkelige soltilbedere strekker hals mot himmelen, og lar plaggene falle i takt med temperaturstigningen. Men er nå det så lurt? Fersk forskning fra Sveits viser at det beste er å beholde skjorta på. Hudleger ved Triemli Hospital i Zürich har sammenlignet ulike måter å beskytte seg mot sola på verden over, og konklusjonen er at solkremer ikke gir god nok effekt mot de farlige UV-strålene.
 • Alt du trenger å vite om UV-stråler og solkrem
 • Det beste er, ifølge forskernes rapport, å la være å kle av seg i sola framfor å gni seg inn med solkrem. Nå kan dette rådet være tungt å svelge for vår soldyrkende nasjon, og forskerne tar heller ikke for gitt at folk flest vil følge anbefalingen. De understreker imidlertid at solkrem ikke må misbrukes, ved at vi forlenger tiden vi oppholder oss under åpen himmel. Solkrem beskytter mot akutte hudskader og forbrenning, men reduserer ikke kreftfaren tilstrekkelig i det lange løp.Hudlegene ser helst at du beholder klærne på i sola. Det er heller ikke uvesentlig hvilke stoffer plaggene er laget av. Stoffer med høy tetthet, som dongeri og polyester, fungerer bra. Våte stoffer, blekede stoffer og stretch-stoffer slipper igjennom langt flere solstråler. Huden i ansiktet bør beskyttes ved hjelp av en hatt.Er det usannsynlig at du klarer å følge forskernes anbefalinger bør du i alle fall bruke solkremen riktig. Velg en med høy faktor, bruk rikelige mengder på huden, og påfør den en halvtime før du går ut i sola. LES OGSÅ:
 • Slik unngår du solkrise
 • 50 uimotståelige solbriller
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer