Grønnsaker

Ikke kast skall og stilk på disse grønnsakene

Det du tenker på som «uspiselig» på grønnsakene er proppfullt av helsebringene stoffer.

SKALLET PÅ POTETEN: Er næringsrikt og godt, og bør faktisk ikke kastes! Foto: majivecka - Fotolia
SKALLET PÅ POTETEN: Er næringsrikt og godt, og bør faktisk ikke kastes! Foto: majivecka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det finnes mange gode tips og triks for å kaste mindre mat, og det skal ikke så mye til før du sparer både penger og miljø. 

I tillegg til disse fordelene, er det også en rent helsemessig bonus ved å bruke hele grønnsaken. Det vi ofte skjærer av, er nemlig også fullt av næring.

LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

Mange helsefordeler

En artikkel fra AICR, Det amerikanske kreftforskningsinstituttet, oppfordrer deg til å tenke deg godt om før du skreller eller skjærer bort det «uspiselige» på grønnsakene, skriver ernæringsekspert Ann Helene Arsky på Bama.no.

Studier viser nemlig at det vi ofte kaster inneholder en rekke stoffer som forebygger kreft. Du får altså ikke bare mer smak og farge på maten, men du får også i deg flere antioksidanter, vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre aktive stoffer. 

LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett

Bruk hele grønnsaken

– Det er lurt å vaske grønnsakene godt og skjære av minst mulig av skallet. Om du ikke bruker alt med en gang så er det lurt å pakke resten inn i plast for å holde på fuktigheten, sier Toril Gulbrandsen, prosjektleder og matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Hun sier det meste på grønnsaken faktisk er spiselig, også brokkolistilken og blomkålbladene.

– Vær obs på hva du har i kjøleskapet til enhver tid og bruk varer du har til overs i en wok, suppe eller gryte, foreslår hun.

LES OGSÅ: Ikke kast dette

BUNT: Kjøp rødbeter og gulrøtter i bunt, så får du med en ekstra grønnsak på kjøpet. Gresset og bladene kan nemlig fint brukes i maten, og det er både sunt og godt. Foto: istetiana - Fotolia
BUNT: Kjøp rødbeter og gulrøtter i bunt, så får du med en ekstra grønnsak på kjøpet. Gresset og bladene kan nemlig fint brukes i maten, og det er både sunt og godt. Foto: istetiana - Fotolia Vis mer

Slik bruker du resten

Blader, harde kjerner, skrell og skal kan stort sett brukes – det gjelder bare å vite hvordan.

– Frisk gress på gulrotbunt og små fine blader på rødbetebunten er supre å bruke til for eksempel suppe, sier Gulbrandsen.

Om du opplever at grønnsakene begynner å bli litt slappe eller se inntørket ut, kan du med fordel legge dem i en bolle med kaldt vann for å friske dem opp.

Hun understreker at grønnsakene bør vaskes godt og gjerne skrubbes fri for skitt og støv før de skrelles. Da kan du nemlig fint bruke det du vanligvis kaster til noe ekstra smakfullt.

– Skrell fra gulrot og løk, den harde kjernen i blomkålen og andre lignende rester er fint å bruke i en grønnsakkraft. Slik kraft kan fryses og brukes ved passende anledninger.

Hjemmelaget kraft er ypperlig å bruke i alt fra supper til sauser. Frys gjerne krafta i isbitformer, så har du dem alltid tilgjengelig til å gi pastasausen, risottoen, gryteretten eller blomkålsuppa en ekstra piff. 

LES OGSÅ: Øk holdbarheten på maten

IKKE KAST DETTE: Den beste grønnsakskraften lager du selv. Bruk skrell, skall og stilker som du vanligvis ville kastes, så kan du fryse ned hjemmelaget kraft og alltid ha den klar til supper, sauser og gryter. Bedre blir det ikke. Foto: Natalia Mylova - Fotolia
IKKE KAST DETTE: Den beste grønnsakskraften lager du selv. Bruk skrell, skall og stilker som du vanligvis ville kastes, så kan du fryse ned hjemmelaget kraft og alltid ha den klar til supper, sauser og gryter. Bedre blir det ikke. Foto: Natalia Mylova - Fotolia Vis mer

Gress, skrell og stilker

På Bama.no gir Arsky følgende eksempler på hvordan du kan få brukt hele grønnsaken i matlagingen din. 

Gulrotgress: Akkurat som gulrøttene selv, er gresset på gulrøttene rikt på betakaroten, kjent for å bekjempe en rekke former for kreft.

Arsky anbefaler å bruke gresset akkurat som du bruke bladpersille – i suppekraft, lynstekt eller rå i salaten. Du kan også lage gulrotgresspesto med litt basilikum, pinjekjerner, olivenolje og sitron.  

LES OGSÅ: Lag tomatpesto på fem minutter

Brokkolistilker: Det er slettes ingen grunn til å kutte vekk stilken på brokkolibunten. Mange synes faktisk at stilken smaker bedre enn blomsterenden på denne supergrønnsaken, og sunn er den også. Brokkoli er rik på C-vitamin og kostfiber, to kreftforebyggende stoffer du sannsynligvis bør få i deg mer av.

Skrell eller skjær av det tykke laget ytterst på stilken før du kutter den i skiver eller strimler. Du kan også grovraspe brokkolistilken, som egner seg perfekt i salater, wok, supper eller som snacks sammen med en god dip.  

LES OGSÅ: Så mye brokkoli bør du spise

BLOMKÅLRIS: Rasp eller finhakk blomkålen og bruk den som ris. Kan dampes lett og spises som den er eller brukes til å lage en blomkålrisotto.
BLOMKÅLRIS: Rasp eller finhakk blomkålen og bruk den som ris. Kan dampes lett og spises som den er eller brukes til å lage en blomkålrisotto. Vis mer

Blomkålstilker: Også på blomkålen er stilken, altså den harde kjernen, like næringsrik som resten av grønnsaken. Og den er full av kreftforebyggende svovelholdige stoffer som sulforafan og tiocyanat, skriver Arsky. 

Prøv å kutte hele blomkålhodet i tykke skiver som krydres og stekes eller grilles for en såkalt blomkålbiff. Eller du kan raspe hele blomkålhodet og lage blomkålris. Eller hva med en blomkålrisotto? Lager du puré eller suppe av blomkålen, bør du selvsagt også bruke stilken. 

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å finsnitte kålen

Potetskrell: Du vet nok allerede at du med fordel bør koke potetene med skallet på for at de skal beholde flest mulig av næringsstoffene. Men potetskallet er også næringsrikt i seg selv, skriver Arsky. Her finner du både kostfiber, vitaminer og mineraler. 

I tillegg gir skallet deg ekstra tekstur i maten. Prøv for eksempel å mose skallet på poteten inn i potetmosen. 

LES OGSÅ: Trikset som gjør poteten sunnere

BLAD OG BETE: Begge deler er nydelig i salaten, så her er det ingen grunn til å kaste bladene på rødbetebunten. Foto: evgenyb - Fotolia
BLAD OG BETE: Begge deler er nydelig i salaten, så her er det ingen grunn til å kaste bladene på rødbetebunten. Foto: evgenyb - Fotolia Vis mer

Beteblader: Kjøper du beter (røde eller andre typer), bør du absolutt benytte deg av de grønne bladene du får med på kjøpet. Bladene er nemlig fulle av C-vitamin og betakaroten, som begge forebygger kreft. 

Du kan bruke både stilkene og bladene, så kutt stilken akkurat der de festes i beten. Kutt dem i passe store biter og fres dem i litt olje i en stekepanne. Krydre med hvitløk, salt og pepper for en sunn og god siderett.

Eller bruk bladene i supper og salater. 

LES OGSÅ: Derfor er rødbeter så genialt for kvinner

Men noe bør faktisk kastes

Selv om det aller meste av grønnsakene kan brukes, forutsetter dette at de ikke har blitt for gamle. 

– Produkter som har begynt å råtne eller mugne er ikke egnet til å spise eller ha i en kraft, så det må du dessverre kaste, sier Gulbrandsen.

– Prøv å bruk varene før de kommer så langt, råder hun.

LES OGSÅ: Bør du kaste eller beholde denne maten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer