Grønnsaker

Ikke kast skall og stilk på disse grønnsakene

Det du tenker på som «uspiselig» på grønnsakene er proppfullt av helsebringene stoffer.

SKALLET PÅ POTETEN: Er næringsrikt og godt, og bør faktisk ikke kastes! Foto: majivecka - Fotolia
SKALLET PÅ POTETEN: Er næringsrikt og godt, og bør faktisk ikke kastes! Foto: majivecka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det finnes mange gode tips og triks for å kaste mindre mat, og det skal ikke så mye til før du sparer både penger og miljø. 

I tillegg til disse fordelene, er det også en rent helsemessig bonus ved å bruke hele grønnsaken. Det vi ofte skjærer av, er nemlig også fullt av næring.

LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

Mange helsefordeler

En artikkel fra AICR, Det amerikanske kreftforskningsinstituttet, oppfordrer deg til å tenke deg godt om før du skreller eller skjærer bort det «uspiselige» på grønnsakene, skriver ernæringsekspert Ann Helene Arsky på Bama.no.

Studier viser nemlig at det vi ofte kaster inneholder en rekke stoffer som forebygger kreft. Du får altså ikke bare mer smak og farge på maten, men du får også i deg flere antioksidanter, vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre aktive stoffer. 

LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett

Bruk hele grønnsaken

– Det er lurt å vaske grønnsakene godt og skjære av minst mulig av skallet. Om du ikke bruker alt med en gang så er det lurt å pakke resten inn i plast for å holde på fuktigheten, sier Toril Gulbrandsen, prosjektleder og matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer