KK.NO: Det finnes mange gode tips og triks for å kaste mindre mat, og det skal ikke så mye til før du sparer både penger og miljø.
I tillegg til disse fordelene, er det også en rent helsemessig bonus ved å bruke hele grønnsaken. Det vi ofte skjærer av, er nemlig også fullt av næring.
LES OGSÅ: Kaster du mye mat?
Mange helsefordeler
En artikkel fra AICR, Det amerikanske kreftforskningsinstituttet, oppfordrer deg til å tenke deg godt om før du skreller eller skjærer bort det «uspiselige» på grønnsakene, skriver ernæringsekspert Ann Helene Arsky på Bama.no.
Studier viser nemlig at det vi ofte kaster inneholder en rekke stoffer som forebygger kreft. Du får altså ikke bare mer smak og farge på maten, men du får også i deg flere antioksidanter, vitaminer, mineraler, sporstoffer og andre aktive stoffer.
LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett
Bruk hele grønnsaken
– Det er lurt å vaske grønnsakene godt og skjære av minst mulig av skallet. Om du ikke bruker alt med en gang så er det lurt å pakke resten inn i plast for å holde på fuktigheten, sier Toril Gulbrandsen, prosjektleder og matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hun sier det meste på grønnsaken faktisk er spiselig, også brokkolistilken og blomkålbladene.
– Vær obs på hva du har i kjøleskapet til enhver tid og bruk varer du har til overs i en wok, suppe eller gryte, foreslår hun.
LES OGSÅ: Ikke kast dette

Slik bruker du resten
Blader, harde kjerner, skrell og skal kan stort sett brukes – det gjelder bare å vite hvordan.
– Frisk gress på gulrotbunt og små fine blader på rødbetebunten er supre å bruke til for eksempel suppe, sier Gulbrandsen.
Om du opplever at grønnsakene begynner å bli litt slappe eller se inntørket ut, kan du med fordel legge dem i en bolle med kaldt vann for å friske dem opp.
Hun understreker at grønnsakene bør vaskes godt og gjerne skrubbes fri for skitt og støv før de skrelles. Da kan du nemlig fint bruke det du vanligvis kaster til noe ekstra smakfullt.
– Skrell fra gulrot og løk, den harde kjernen i blomkålen og andre lignende rester er fint å bruke i en grønnsakkraft. Slik kraft kan fryses og brukes ved passende anledninger.
Hjemmelaget kraft er ypperlig å bruke i alt fra supper til sauser. Frys gjerne krafta i isbitformer, så har du dem alltid tilgjengelig til å gi pastasausen, risottoen, gryteretten eller blomkålsuppa en ekstra piff.
LES OGSÅ: Øk holdbarheten på maten

Gress, skrell og stilker
På Bama.no gir Arsky følgende eksempler på hvordan du kan få brukt hele grønnsaken i matlagingen din.
Gulrotgress: Akkurat som gulrøttene selv, er gresset på gulrøttene rikt på betakaroten, kjent for å bekjempe en rekke former for kreft.
Arsky anbefaler å bruke gresset akkurat som du bruke bladpersille – i suppekraft, lynstekt eller rå i salaten. Du kan også lage gulrotgresspesto med litt basilikum, pinjekjerner, olivenolje og sitron.
LES OGSÅ: Lag tomatpesto på fem minutter
Brokkolistilker: Det er slettes ingen grunn til å kutte vekk stilken på brokkolibunten. Mange synes faktisk at stilken smaker bedre enn blomsterenden på denne supergrønnsaken, og sunn er den også. Brokkoli er rik på C-vitamin og kostfiber, to kreftforebyggende stoffer du sannsynligvis bør få i deg mer av.
Skrell eller skjær av det tykke laget ytterst på stilken før du kutter den i skiver eller strimler. Du kan også grovraspe brokkolistilken, som egner seg perfekt i salater, wok, supper eller som snacks sammen med en god dip.
LES OGSÅ: Så mye brokkoli bør du spise

Blomkålstilker: Også på blomkålen er stilken, altså den harde kjernen, like næringsrik som resten av grønnsaken. Og den er full av kreftforebyggende svovelholdige stoffer som sulforafan og tiocyanat, skriver Arsky.
Prøv å kutte hele blomkålhodet i tykke skiver som krydres og stekes eller grilles for en såkalt blomkålbiff. Eller du kan raspe hele blomkålhodet og lage blomkålris. Eller hva med en blomkålrisotto? Lager du puré eller suppe av blomkålen, bør du selvsagt også bruke stilken.
LES OGSÅ: Derfor er det lurt å finsnitte kålen
Potetskrell: Du vet nok allerede at du med fordel bør koke potetene med skallet på for at de skal beholde flest mulig av næringsstoffene. Men potetskallet er også næringsrikt i seg selv, skriver Arsky. Her finner du både kostfiber, vitaminer og mineraler.
I tillegg gir skallet deg ekstra tekstur i maten. Prøv for eksempel å mose skallet på poteten inn i potetmosen.
LES OGSÅ: Trikset som gjør poteten sunnere

Beteblader: Kjøper du beter (røde eller andre typer), bør du absolutt benytte deg av de grønne bladene du får med på kjøpet. Bladene er nemlig fulle av C-vitamin og betakaroten, som begge forebygger kreft.
Du kan bruke både stilkene og bladene, så kutt stilken akkurat der de festes i beten. Kutt dem i passe store biter og fres dem i litt olje i en stekepanne. Krydre med hvitløk, salt og pepper for en sunn og god siderett.
Eller bruk bladene i supper og salater.
LES OGSÅ: Derfor er rødbeter så genialt for kvinner
Men noe bør faktisk kastes
Selv om det aller meste av grønnsakene kan brukes, forutsetter dette at de ikke har blitt for gamle.
– Produkter som har begynt å råtne eller mugne er ikke egnet til å spise eller ha i en kraft, så det må du dessverre kaste, sier Gulbrandsen.
– Prøv å bruk varene før de kommer så langt, råder hun.
LES OGSÅ: Bør du kaste eller beholde denne maten?