Olje

Ikke kjøp Vita-margarin før 2012

Først da er den helse- og miljøskadelige oljen fjernet.

JA, DET ER SMØRKRISE: Men det er lurt å vente til over nyttår med å kjøpe dette margarinet. Foto: Mills
JA, DET ER SMØRKRISE: Men det er lurt å vente til over nyttår med å kjøpe dette margarinet. Foto: Mills Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Plantefett anbefales ofte foran animalsk fett. Palmeolje er imidlertid verstingen blant matoljene. Den finnes i 1 av 10 matvarer, blant annet i kjeks, kaker, potetgull og friterte produkter. Sjekk hvilken potetgulltype som er minst usunn.Denne oljen er ikke bra verken for helsa eller miljøet. Flere matprodusenter har tatt konsekvensen av dette, og bruker ikke lenger palmeolje i sine produkter. Mills, som lager Vita hjertego'-produktene, følger nå etter. Fra januar 2012 er palmeolje ikke lenger noe de benytter seg av når de tilvirker margarin.«Vi har forbedret fettsyresammensetningen i Vita hjertego'-margarinene våre ytterligere, og erstatter nå palmeolje med andre vegetabilske oljer. Dette er et prosjekt vi har jobbet med over lengre tid», melder Mills i en e-post til KK.no

Du spiser 3 kg palmeolje i året - uten å vite det

Mills har alltid framhevet at Vita hjertego'-margarinen inneholder gunstig fett, så du trodde kanskje ikke at det var palmeolje i denne maten? Jo da. Vita hjertego' margarin og lettmargarin inneholder mellom 5-10 prosent palmeolje, ifølge produsentens egne nettsider. Resten er hovedsakelig av raps- og solsikkeolje.Mills har brukt cirka 7000 tonn palmeolje hvert år, ifølge et FBI-program på Nrk i 2009.Selv spiser du hele 3 kilo palmeolje i året. (ekstern lenke)

Negativ effekt over hele linja

Som vi tidligere har skrevet her på KK.no har palmeolje har vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljer og har en fettsyresammensetning som ligner meierismør.Vår kostholds- og treningsekspert i KK.no, Ina Garthe, har tidligere sagt at hun ønsker at bruken av palmeolje i maten forsvinner helt (ekstern lenke).Videre ødelegges enorme regnskogsområder hvert år for å gi plass til oljepalmeplantasjer. Regnskogen hogges og brennes for å fjerne all opprinnelig vegetasjon. Dette bidrar til at dyr og planter utryddes, og at mennesker som lever i og av regnskogen mister leveområdene sine. Når et produkt har såpass sterke negative aspekter ved seg er det naturlig å ville styre unna det. Dette er imidlertid ikke så enkelt.STOR GUIDE: Slik velger du riktig matolje

Merkes bare med «vegetabilsk olje»

Om du gransker ingredienslisten på et produkt du mistenker inneholder palmeolje vil du ofte bare finne betegnelsen «vegetabilsk olje».Ifølge Helsedirektoratet og Mattilsynet kan produsentene selv velge om de vil merke produktene med «palmeolje». De kan også velge å merke produktet med samlebetegnelsen «vegetabilsk olje». Begge deler er lovlig i følge merkeregler som gjelder i både Norge og EU.Ogaå nøkkelhullmerkede produkter kan inneholde palmeolje.Så - hva gjør du?TA TESTEN: Hva vet du om fett?

Dette gjør du

Mattilsynet sier på Matportalen.no at de har inntrykk av at mange produsenter merker produktene sine med oljetypen dersom de bruker andre typer olje enn palmeolje. Står det for eksempel maisolje, solsikkeolje eller rapsolje på ingredienslisten er det en indikasjon på at det altså ikke er palmeolje i produktet.Hvis du vil være skråsikker på å unngå palmeolje i maten, mener Mattilsynet at bør du ta direkte kontakt med produsenten for spørre hvilken oljetype som er brukt dersom produktet er merket med vegetabilsk olje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer