Kviser

Ikke klem på kvisen - selv om den er gul

Det er faktisk det verste du kan gjøre - her er tipsene som hjelper deg med kvise-krisen!

HOLD FINGRENE AV FATET: Å klemme på kvisene er det verste du kan gjøre, ifølge ekspertene. Foto: PantherMedia
HOLD FINGRENE AV FATET: Å klemme på kvisene er det verste du kan gjøre, ifølge ekspertene. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du er en av dem som har opplevd at en enorm, illrød kvise med gul tupp plutselig popper opp midt i fleisen, så vet du nøyaktig hvor fristende det er å ty til fingrene og klemme løs.

Men - du vet kanskje også at ekspertene fraråder dette på det sterkeste.

NEI NEI NEI: Selv om kvisen er gul/hvit sånn som denne på bildet - bør du IKKE klemme. Hold fingrene av fatet og smør heller med Basiron, er blant ekspertenes råd. Foto: panthermedia
NEI NEI NEI: Selv om kvisen er gul/hvit sånn som denne på bildet - bør du IKKE klemme. Hold fingrene av fatet og smør heller med Basiron, er blant ekspertenes råd. Foto: panthermedia Vis mer

Ikke klem på kvisen - uansett!

Ja, det er fristende å gyve løs på den irriterende røde bulken i huden, men det å klemme og plukke på kvisen - selv når den er såpass moden at den har fått en gul-hvit tupp, det vil kun føre vondt med seg.

Ifølge Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos AS Tekon og har faglig ansvar for hudpleieseriene Dermalogica og Clean Start, er klemming noe som - i verste fall, kan resultere i stygge arr som varer livet ut.

- Plukker og klemmer du på kviser og sorte prikker, så gjør dette bare problemene verre og kan dessverre lage arr for livet. I tillegg kan du få utvidede blodkar, permanent store og skadede porer, rødhet og pigmentering, sier hun til KK.no:

– Du bør heller gå til en kvisekrise-behandling hos en hudterapeut, eller bruke et lokalt behandlende spesialprodukt som viker antibakterielt og lindrer irritasjon.

LES OGSÅ: Dette kan gi flere kviser

– Det verste man kan gjøre

Også hudlege Ole Martin Rørdam - som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no), fraråder klemming og plukking på det sterkeste.

- Det verste man kan gjøre er å klemme og klore hvis det ikke kommer ut noe. Da gjør man det bare verre, sier han til KK.no:

– Det blir mer synlig, og man kan lage arr og merker for livet, hvis du er for ivrig med å prøve å klemme ut.

LES OGSÅ: Slik sminker du bort kvisen mest effektivt

KAN FUNKE: Basiron er blant kremene som anbefales å bruke på kviser. Dette fåes reseptfritt på apotek for rundt 150 kroner. Foto: Produsenten
KAN FUNKE: Basiron er blant kremene som anbefales å bruke på kviser. Dette fåes reseptfritt på apotek for rundt 150 kroner. Foto: Produsenten Vis mer

Smør med Basiron


I likhet med Stokke, råder han deg til å bruke et antibakterielt middel å smøre på i stedet for å klemme.

– Den beste måten å bli kvitt kvisen på, er ikke å klemme, men å smøre på for eksempel Basiron, eller eventuelt Dalacin (sistnevnte er reseptbelagt). Er det veldig akutt kan du også smøre på kortisonkrem (hydrokortison) i en dag, som vil roe ned rødhet. Men dette er ikke egnet for langtidsbehandling - det er maks én dag, forklarer han.

Og dersom du vurderer å prøve gamle kjerringråd som tannpasta eller alkohol, bør du tenke deg om én gang til.

– Alkohol og tannpasta har ingen dokumentert effekt, men man kan kanskje prøve å tørke ut kvisen med Listerine munnvann, fordi studier har vist at virkestoffet i Listerine - thymol, kan drepe bakterien som medvirker til acne (p. acnes). Det er imidlertid ikke dokumentert sikkert at det fungerer, så jeg ville holdt meg til Basiron, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Soler du deg kvisete?

Klarer du ikke la være? Husk dette!

Ok, så ekspertene mener at du virkelig ikke bør klemme på den kvisen, selv om den irriterer deg til vannvidd.

Men - det er nå av og til slik - og ja, de fleste av oss har opplevd dette, at man ikke klarer å la være å klemme. Det er som om hendene automatisk dras mot det lille «fjellet» som står ut av ansiktet og vil mose det tilbake inn dit det kom fra.

Klarer du ikke la være, bør du i hvert fall følge disse rådene fra hudpleier og akupunktør Stephanie Bergsland-Haslum - rett og slett for å minimere skaden:
 • Vent til kvisen er moden, altså til den har fått et gult hode.
 • Vask hender og rens ansiktshuden før du begynner.
 • Legg en fuktig og varm klut på området for å åpne porene.
 • Kok en tynn synål du kan bruke til å stikke hull på kvisen. Kokingen gjør den steril.
 • Stikk et lite hull, og klem forsiktig til kvisen er tømt. Du skal IKKE bruke kraft når du klemmer. Kommer det ingenting, er ikke kvisen moden. Da er det bare å vente.
 • Ikke pill på kvisen etterpå, la den være i fred. Du kan eventuelt smøre på en kvisekrem eller kvisestift.

 • LES OGSÅ: Kan du få kviser av stress?

  Vær tålmodig med klemmingen

  – Hvis du klemmer for tidlig, får du en enda større kvise der. Det er fristende å begynne å klemme når du kjenner at det kommer en underjordisk kvise, men det er dumt, har Bergsland-Haslum tidligere uttalt til KK.no:

  – Du risikerer at du sprenger den under huden, og at bakteriene sprer seg til neste pore.

  Kjenner du at det kommer noe, kan du gjerne bruke forskjellige kvisekremer.

  Prøv gjerne isbittrikset også, så får du roet ned hevelsen.

  LES OGSÅ: iPhone gir deg lettere kviser

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer