Alkohol

Ikke kutt ut ALL alkohol i januar

En hvit måned er ikke bra for deg, mener kjendislegen Christian Jessen.

HVIT MÅNED? Det er ikke noe poeng i det - i hvert fall hvis planen er å leve som før med fyllekuler måneden etterpå, advarer TV-lege Christian Jessen. Foto: PantherMedia / Dmitriy Shironosov
HVIT MÅNED? Det er ikke noe poeng i det - i hvert fall hvis planen er å leve som før med fyllekuler måneden etterpå, advarer TV-lege Christian Jessen. Foto: PantherMedia / Dmitriy Shironosov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant dem som vurderer eller har en hvit måned?

Det er det ikke mye vits i, skal vi tro TV-legen fra «pinlige sykdommer», Christian Jessen.

Å droppe all alkohol på grunn av julens utskeielser kan gjøre mer vondt enn godt, mener han.

– Å kutte ut all alkohol i januar har blitt til en konkurranse. Det er ikke nok å holde seg unna de sterke sakene, men du må i tillegg fortelle alle at du gjør det, skriver TV-legen på Dailymail.

For tiden pågår det flere slike store kampanjer i England, hvor målet er å skaffe sponsorer for å være tørrlagt frem til 1. februar. Det er med andre ord mye mas om dette på sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook.

LES OGSÅ: Kvinner drikker raskere enn menn

– Bortkastet

– Rent helsemessig er en tørr januar fullstendig bortkastet. I verste fall er det faktisk farlig for deg. Hvorfor? Fordi konseptet er uholdbart. I stedet for å være et tegn på dydig atferd, vil det mest sannsynlig føre til et bredere problem. De fleste gir opp alkohol i januar slik at de kan belønne seg selv med større fyllekuler i februar, begrunner Jessen.

Han er også bekymret for at 1. februar faller på en fredag i år.

– Det er menneskelig å ønske seg en «quick fix». De fleste av oss ville ha elsket å spise en vitaminpille i stedet for en tallerken med brokkoli. En tørrlagt januar har samme appell, forklarer TV-legen.

LES OGSÅ: Velg riktig drikke - spar på kaloriene

BLIR 1. FEBRUAR SLIK? Da er det ikke noe vits med hvit måned. Foto: PantherMedia / Dmitriy Shironosov
BLIR 1. FEBRUAR SLIK? Da er det ikke noe vits med hvit måned. Foto: PantherMedia / Dmitriy Shironosov Vis mer

Bedre med små endringer

Jessen mistenker at de har en hvit måned allerede bekymrer seg over at de drikker for mye - og at det helt sikkert stemmer. Han har mer tro på små endringer og at det er tryggere å drikke litt hver dag enn å gå på en fyllekule i uka.

– Sett fra et helseperspektiv er det mye bedre for deg å ha en fast avtale med deg selv om at du skal holde deg unna alkohol to ganger i uka, påpeker han.

LES OGSÅ: Ja, litt øl kan være sunt

– Drikk moderat

TV-legen viser til «The British Liver Trust», som ikke er for hvite måneder. I stedet råder organisasjonen folk til å ha fornuftige drikkevaner hele året, noe Jessen også støtter.

Det er nemlig ikke bare ulemper ved å drikke alkohol - da forsking viser at et moderat alkoholkonsum kan være bra for hjertet.

Jessen legger også til at det å nekte seg selv et glass vin ikke vil gjøre deg noen tjenester. Snarere tvert imot.

– Start et nytt regime hvor du bare drikker annenhver dag. Hvis du kan drikke moderat tre eller fire dager i uka, vil du sette grunnlaget for et virkelig sunt 2013, avslutter han.

EKSPERTEN: Christian Jessen, TV-legen fra «pinlige sykdommer», ønsker økt fokus på et moderat alkoholkonsum. Foto: All Over Press
EKSPERTEN: Christian Jessen, TV-legen fra «pinlige sykdommer», ønsker økt fokus på et moderat alkoholkonsum. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer