Voldtekt

- Ikke la drinken stå ubevoktet

Mange voldtektsofre mistenker at de er blitt dopet.

DOPES NED PÅ FEST: Flere voldtektsofre tror de kan ha vært dopet ned. Foto: Scanpix
DOPES NED PÅ FEST: Flere voldtektsofre tror de kan ha vært dopet ned. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Den siste tiden har det vært en del saker i mediene om jenter som blir dopet ned på byen.

I mai var det også flere voldtektssaker blant russen.

Som presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen forteller KK.no, skjer de aller fleste voldtekter på fest, og mange ofre mistenker at de også kan ha blitt dopet ned.

- Når vi går igjennom anmeldelser som kommer inn til politiet ser vi med jevne mellomrom at jenter forteller at de tror de kan ha blitt dopet ned før voldtekten, sier Nilssen.

Pass på hverandre på fest

Hun ber alle passe godt på hverandre for å unngå at slike ting skjer. Gjennom kampanjen «Kjernekar» blir spesielt gutter oppfordret til å være oppmerksom og passe på både venninner og kompiser.  
 
- 47 prosent av alle voldtektsanmeldelsene i 2014 handlet om voldtekter som hadde skjedd  i forbindelse med fest. Vi tror mange av disse voldtektene kunne vært unngått hvis venner hadde fulgt bedre med på hverandre. 

Gjennom kampanjen «Kjernekar» ber vi derfor unge på fest om å følge med på vennene sine- slik at alle får en fin kveld. Vi ønsker at særlig guttene skal ta ansvar. Pass på venninnene dine. Vær en kjernekar og følg med på at en kamerat ikke mister kontrollen og utnytter en jente som kanskje har fått for mye å drikke.

LES OGSÅ: Slik forebygger du benskjørhet

Sløver ned kroppen

Når vi snakker om «voldtektsdopen» er det gjerne GHB og rohypnol som blir nevnt. Disse vil begge sløve ned kroppen og dermed gjøre det vanskeligere å motsette seg et overgrep, har presseansvarlig på Dixi Ressurssenter mot voldtekt, Lise Arntzen, tidligere fortalt KK.no. 

Det er derfor svært viktig at du er oppmerksom på forandringer hos vennene dine eller deg selv.

LES OGSÅ: Dette skjer når du drikker

PASS PÅ HVERANDRE: Vær oppmerksom dersom venninnen din begynner å oppføre seg annerledes. Foto: Scanpix
PASS PÅ HVERANDRE: Vær oppmerksom dersom venninnen din begynner å oppføre seg annerledes. Foto: Scanpix Vis mer

Som KK.no tidligere har skrevet er symptomer du bør være oppmerksom på blant annet følgende: 

Symptomer på at man selv er dopet ned:

 • Brekninger
 • Hukommelsestap
 • Hallusinasjoner
 • Sløvhet eller motsatt - økt oppstemthet
 • Sammen med alkohol kan stoffet få en forsterket effekt

 
Symptomer på at en annen person er dopet ned:

Vær oppmerksom dersom venninnen din:

PASS PÅ: Sett aldri fra deg drinken din, og ikke ta i mot drikke fra ukjente. Foto: Scanpix
PASS PÅ: Sett aldri fra deg drinken din, og ikke ta i mot drikke fra ukjente. Foto: Scanpix Vis mer
 • Blir sløv
 • Besvimer
 • Begynner å skjelve eller brekke seg
 • Plutselig aggresjon kan også være et symptom
 • Endring i størrelse på pupillene er også vanlig 

    Har lignende virkning som alkohol

    Ifølge Fatemeh Chalabianloo, som er overlege ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland Universitetssykehus har stoffet GHB, gammahydroksybutyrat, en virkning som ligner den man får av alkohol.

    Stoffet tas raskt opp i kroppen og skilles ut i løpet av et par timer. 

    - GHB kan gi en rus hvor brukeren føler seg lykkelig. Rusen merkes gjerne i løpet av 15-30 minutter. Inntak av GHB kan også føre til svimmelhet, hodepine, oppkast, muskelsvakhet, forvirring, kritikkløshet og trøtthet. I mer alvorlige tilfeller kan det inntre vrangforestillinger, kramper, hemmet pust og bevisstløshet, forklarer hun. 

    - Karakteristisk for personer som er bevisstløse som følge av GHB inntak, er at de etter kort tid plutselig våkner opp. Dette kan forklares med at GHB skilles raskt ut fra kroppen.

    Rohypnol er et sterkt sovemiddel som skal forkorte innsovningstiden. Du kan føle deg trøtt og slapp, bli snøvlete i talen, få dårlig hukommelse, opptre impulsivt og ha lavere terskel for å bli aggressiv. Du kan også oppleve å bli likegyldig. Reaksjonsevnen vil også svekkes, og du vil kunne kjenne residualeffekter neste dag, det vil si bakrus. 

    Rohypnol hører med i legemiddelgruppen benzodiazepiner, og kan gi alvorlige konsekvenser om man får i seg mye av de, spesielt ved samtidig bruk av andre dempende stoffer som for eksempel alkohol eller GHB. 

    OPPSØK HJELP: Har du blitt voldtatt er det viktig at du oppsøker et voldtektsmottak. Her får du både medisinsk og psykisk hjelp. Foto: Scanpix
    OPPSØK HJELP: Har du blitt voldtatt er det viktig at du oppsøker et voldtektsmottak. Her får du både medisinsk og psykisk hjelp. Foto: Scanpix Vis mer

    - Symptomer ved forgiftning med benzodiazepiner er uregelmessig og nedsatt pustefrekvens, nedsatt bevissthet, blodtrykksfall, endret hjertefrekvens, nedsatt muskeltonus og nedsatt kroppstemperatur, forteller Chalabianloo. 

    LES OGSÅ: - Jeg vet hvordan det er å få telefon om at det har vært en ulykke

    Ikke gjem deg!

    For å unngå at dette skjer deg når du er ute på byen eller på fest er det selvsagt kjempeviktig at du ikke setter fra deg drinken din, og ikke tar i mot drikke av ukjente.

    Nilsen og Kripos har følgende råd som kan være med på å forhindre at voldtekter skjer på fest: 

    • Ikke ta imot drinker fra noen du ikke kjenner.
    • Be en venn passe på drinken din hvis du skal danse eller på do.  
    • Tenk deg godt om før du blir med noen du ikke kjenner hjem fra fest alene. Si ifra hvor du skal til noen du kjenner.
    • Vær en Kjernekar og følg med på at ingen forsøker å utnytte vennene dine.

     

    - Ikke la drinken stå ubevoktet

    I tillegg legger leder for avsnitt for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt Kari-Janne Lid vekt på at dine nærmeste må få vite hva som har skjedd. Ikke gjem deg fra venninnene dine om du mistenker at du er dopet. 

    - Det er viktig å passe på å ikke la drinken stå ubevoktet. Hvis en kjenner at en blir akutt dårlig eller mister kontrollen på grunn av for mye alkohol, er det viktig å søke kontakt med trygge relasjoner og ikke gå ut alene eller gjemme seg vekk, sier hun til KK.no.

    - Hvis en blir utsatt for GHB eller andre typer dop vil en veldig fort kunne bli ute av stand til å gjøre anskrik eller forsvare seg. 

    Lise Arntzen ved Dixi Ressurssenter mot voldtekt, oppfordrer alle som er blitt utsatt for voldtekt å oppsøke et overgrepsmottak, uavhengig av om du velger å anmelde voldtekten eller ikke:

    - Dette er veldig viktig fordi man kan få en helsesjekk og psykologisk oppfølging ved mottaket. Tilbudet er gratis og dersom man tar en sporsikring, kan dette bidra til oppklaring av saken dersom man anmelder, har hun tidligere fortalt KK.no. 

    LES OGSÅ: Derfor får du blackout

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer