Nøtter

- Ikke la nøtteskålen stå fremme

De gode egenskapene slutter når du har fått i deg en bestemt dose.

BEGRENS INNTAKET: Selv om nøtter er kjempesunt, så inneholder de også mye kalorier. Derfor lønner det seg å begrense inntaket til den anbefalte håndfullen per dag. Foto: Getty Images
BEGRENS INNTAKET: Selv om nøtter er kjempesunt, så inneholder de også mye kalorier. Derfor lønner det seg å begrense inntaket til den anbefalte håndfullen per dag. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nøtter er noe av det sunnere du kan spise.

I tillegg til å være rike på både proteiner, fiber og sunne fettstoffer, så kan 50 gram (én håndfull) om dagen være med på å senke risikoen for hjerteproblemer, diabetes, samt en rekke andre sykdommer.

Bør begrense inntaket

Å spise litt nøtter hver dag er altså bra for deg, så fremt du klarer å kontrollere inntaket.

Nøtter er nemlig meget kaloririkt, og selv om de inneholder sunne fettstoffer, så vil for mye – uavhengig av om de er saltet eller ei, legge seg rett på hoftene dine.

Mange av oss begår ofte tabben med å la nøtteskålen bli stående på kjøkkenbenken, tv-bordet, eller arbeidspulten hele dagen, og da er det fort gjort å få i seg en langt større dose enn den håndfullen som egentlig anbefales.

- De sunne egenskapene til nøttene slutter på en måte når du har fått i deg mer enn den ene håndfullen du trenger per dag, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Snudfør til KK.no:

- Etter det så blir det bare ekstra kalorier kroppen din ikke trenger.

LES OGSÅ: Nøtter er den nye slankematen

SPIS NØTTENE MED FROKOSTEN: Istedetfor å ha en nøtteskål stående fremme hele tiden, anbefaler klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør at man har litt nøtter i frokosten - som i frokostblandingen eller brødet ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto
SPIS NØTTENE MED FROKOSTEN: Istedetfor å ha en nøtteskål stående fremme hele tiden, anbefaler klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør at man har litt nøtter i frokosten - som i frokostblandingen eller brødet ditt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Spis med frokosten

Et godt tips til deg som sliter med å begrense nøtteinntaket er derfor å gjøre nøtte til del av et annet måltid – som for eksempel frokost.

- Nøtter er supert å ha med frokosten, for da får du også i deg litt sunt fett. Du kan for eksempel ha litt nøtter i frokostblandingen din, sammen med bær eller annen frukt. Ellers kan du gjøre som meg og bake nøttene inn i grove rundstykker, brød eller knekkebrød, forklarer Sundfør:

- Ved å bruke litt nøtter i brødet eller frokostblandingen, så får du i deg omtrent den mengden nøtter du trenger – uten av du havner i fella med å overspise, som er svært fort gjort dersom du har de i en skål.


Lurt hvis du er opptatt av vekt

Er du opptatt av å holde vekten, eller prøver å gå ned i vekt, kan dette være en lur måte å kontrollere nøtteinntaket på – samtidig som du får i deg nok av de viktigste stoffene.

- Nøtter er kaloririkt, så det er veldig lurt å få i seg den daglige dosen gjennom frokosten. Da er det mye lettere å begrense mengden, sier ernæringsfysiologen.

Husk også at dersom du spiser nøtter til frokost, så trenger du ikke mer nøtter den dagen.

LES OGSÅ: Disse peanøttene bør du kaste

RUNDSTYKKER MED NØTTER: Det finnes flust av gode brød- og rundstykkeoppskrifter på nett. Hva slags nøtter og frukt du vil ha i, kan du velge selv. Foto: Getty Images/iStockphoto
RUNDSTYKKER MED NØTTER: Det finnes flust av gode brød- og rundstykkeoppskrifter på nett. Hva slags nøtter og frukt du vil ha i, kan du velge selv. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Oppskrift: Grove rundstykker med frukt og nøtter

(Kilde: Dinmat.no – ekstern lenke)

I disse grove rundstykkene kan du variere nøtteslag og tørket frukt etter eget ønske. Rundstykkene er supre å spise med for eksempel mager gulost.

Du trenger:
2 dl vann
5 dl vann
50 g gjær
200 g hel rug
200 g siktet rugmel
700 g hvetemel
2 dl yoghurt
100 g hasselnøtt-kjerner
100 g rosiner
1 ss salt, grovt
egg til pensling Framgangsmåte:
Kok hel rug i 2 dl vann.

Silk gjør du det:
 • Kok hel rug i 2 dl vann.
 • Ta dem av varmen og ha både vann og hel rug i en bakebolle.
 • Tilsett 5 dl fingervarmt vann.
 • Rør ut gjæren i vannet og tilsett salt og yoghurt.
 • Vend mel, rosiner og hasselnøttkjerner sammen og bland i.
 • Elt deigen i minst 10 minutter. Dekk med klede og plast og la bollen heve på lunt sted ca. 1 time.
 • Form deigen i like emner og sett dem på bakepapir på stekeplate.
 • Etterhev under klede ca. 30 minutter.
 • Pensle med vispet egg og stek ved 225 grader cirka 15 minutter, eller til de er gylne på overflaten og gir en hul lyd når du banker under.
 • Avkjøl på rist.

  Tips: Får du ikke tak i hel rug, kan havregryn benyttes. Alternativt kan hele hvetekorn bløtlegges natten over. Sil bort vannet og tilsett kornene med melet


  LES OGSÅ: Derfor bør du spise mandelsmør

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til glede for nye lesere!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer