I tillegg til å være rike på både proteiner, fiber og sunne fettstoffer, så kan 50 gram (én håndfull) om dagen være med på å senke risikoen for hjerteproblemer, diabetes, samt en rekke andre sykdommer.
Bør begrense inntaket
Å spise litt nøtter hver dag er altså bra for deg, så fremt du klarer å kontrollere inntaket.Nøtter er nemlig meget kaloririkt, og selv om de inneholder sunne fettstoffer, så vil for mye – uavhengig av om de er saltet eller ei, legge seg rett på hoftene dine.
Mange av oss begår ofte tabben med å la nøtteskålen bli stående på kjøkkenbenken, tv-bordet, eller arbeidspulten hele dagen, og da er det fort gjort å få i seg en langt større dose enn den håndfullen som egentlig anbefales.
- De sunne egenskapene til nøttene slutter på en måte når du har fått i deg mer enn den ene håndfullen du trenger per dag, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Snudfør til KK.no:
- Etter det så blir det bare ekstra kalorier kroppen din ikke trenger.
LES OGSÅ: Nøtter er den nye slankematen

Spis med frokosten
Et godt tips til deg som sliter med å begrense nøtteinntaket er derfor å gjøre nøtte til del av et annet måltid – som for eksempel frokost.- Nøtter er supert å ha med frokosten, for da får du også i deg litt sunt fett. Du kan for eksempel ha litt nøtter i frokostblandingen din, sammen med bær eller annen frukt. Ellers kan du gjøre som meg og bake nøttene inn i grove rundstykker, brød eller knekkebrød, forklarer Sundfør:
- Ved å bruke litt nøtter i brødet eller frokostblandingen, så får du i deg omtrent den mengden nøtter du trenger – uten av du havner i fella med å overspise, som er svært fort gjort dersom du har de i en skål.
Lurt hvis du er opptatt av vekt
Er du opptatt av å holde vekten, eller prøver å gå ned i vekt, kan dette være en lur måte å kontrollere nøtteinntaket på – samtidig som du får i deg nok av de viktigste stoffene.- Nøtter er kaloririkt, så det er veldig lurt å få i seg den daglige dosen gjennom frokosten. Da er det mye lettere å begrense mengden, sier ernæringsfysiologen.
Husk også at dersom du spiser nøtter til frokost, så trenger du ikke mer nøtter den dagen.
LES OGSÅ: Disse peanøttene bør du kaste

Oppskrift: Grove rundstykker med frukt og nøtter
(Kilde: Dinmat.no – ekstern lenke)I disse grove rundstykkene kan du variere nøtteslag og tørket frukt etter eget ønske. Rundstykkene er supre å spise med for eksempel mager gulost.
Du trenger:
2 dl vann
5 dl vann
50 g gjær
200 g hel rug
200 g siktet rugmel
700 g hvetemel
2 dl yoghurt
100 g hasselnøtt-kjerner
100 g rosiner
1 ss salt, grovt
egg til pensling Framgangsmåte:
Kok hel rug i 2 dl vann.
Silk gjør du det:
Tips: Får du ikke tak i hel rug, kan havregryn benyttes. Alternativt kan hele hvetekorn bløtlegges natten over. Sil bort vannet og tilsett kornene med melet
LES OGSÅ: Derfor bør du spise mandelsmør
Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til glede for nye lesere!