Parfyme

Ikke la parfymen stå på badet

Den bør aller helst lagres et kjølig sted uten sollys - da kan den holde seg fin i mange år.

IKKE HER: Unngå å oppbevare parfymeflaskene på badet. Det varme og fuktige klimaet kan forringe lukten og korte ned holdbarheten dramatisk. Foto: Thinkstock
IKKE HER: Unngå å oppbevare parfymeflaskene på badet. Det varme og fuktige klimaet kan forringe lukten og korte ned holdbarheten dramatisk. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Parfymeflasker er ofte vakkert utformet og gjør seg absolutt som dekor. Dessverre er det ikke så bra for selve parfymen å stå framme, særlig ikke der det er lyst og fuktig – altså på baderomshylla.

Parfymen kan nemlig endre både farge og lukt - eller i verste fall ødelegges av dette.

– Badet er varmt, og hvis du i tillegg dekorerer vinduskarmen med parfymene, er det døden. Duftene varer minst ett år mindre, sier Tone Vid Skipá, skjønnhetsjournalist og makeup-artist i KK.

Så hvor bør du egentlig oppbevare de edle dråpene?

– Et kjølig og mørkt sted, men det er jo ganske kjedelig.

LES OGSÅ: Slik finner du din perfekte parfym

DEKORATIVE: Parfymeflasker er svært dekorative og kan fint bli en del av innredningen din – men ikke på badet. Soverommet egner seg mye bedre.  Foto: Astrid Waller
DEKORATIVE: Parfymeflasker er svært dekorative og kan fint bli en del av innredningen din – men ikke på badet. Soverommet egner seg mye bedre. Foto: Astrid Waller Vis mer

Prøv et parfymefat

Skipá er ikke i tvil om hva som er viktigst for at parfymen skal holde seg lengst mulig.

– Unngå direkte sollys – og rommet bør være ganske kjølig.

Soverommet er dermed et ypperlig sted å oppbevare parfymeflaskene dine. Her er det både mørkt og kjølig store deler av tiden.

– Jeg har alle parfymene mine som jeg bruker i løpet av en sesong på soverommet, på kommoden og i en hylle. Veldig dekorativt, sier Skipá.

(Saken fortsetter under bildet.)


Dersom du ønsker å bruke parfymeflaskene som en del av innredningen, kan du for eksempel sette dem på et fint fat, gjerne med speilbunn og la det pynte opp kommoden din.

Er det noen parfymer du bruker bare om sommeren eller bare om vinteren, kan du gjerne pakke bort disse når det ikke er sesong for dem. Da varer de til neste gang de passer bedre.

– De andre som ikke passer for sesongen oppbevarer jeg i en tett eske inne på gjesterommet, som er kjølig nesten hele tiden. Kjelleren er sikkert også ideelt, sier Skipá.

Mørke flasker er bedre

Det er ikke bare hvor du oppbevarer flaskene som har noe å si for holdbarheten. Selve flakongen spiller også en rolle.

– Tette flakonger holder lengre en blanke fordi lyset ikke slipper inn, forklarer skjønnhetsjournalisten.

Noen flasker slipper ikke inn noe lys, siden de er helt tette. Metallflakonger er helt perfekt for holdbarheten. Andre har farget eller frostet glass, og da er de mørkere fargene og de tettere frostingene bedre enn de lysere. Jo mindre lys, jo bedre.

Men så velger du kanskje ikke parfyme bare basert på hvordan flakongen ser ut?

LES OGSÅ: Slik velger du riktig duft

PYNTER OPP: Ingen tvil om at en parfymeflakong eller tre vil pynte opp kommodetoppen på soverommet – eller på den enda kaldere gjesterommet. Foto: Produsenten
PYNTER OPP: Ingen tvil om at en parfymeflakong eller tre vil pynte opp kommodetoppen på soverommet – eller på den enda kaldere gjesterommet. Foto: Produsenten Vis mer

Parfymer blir dårlige

Skipá forteller at holdbarheten til parfymer varierer veldig – parfymene er også forskjellige og tåler tidens tann på ulike måter.

– Billige kjendisparfymer varer kortest, kanskje to år. Når duftene har høyt innhold av parfymeolje, varer de lenger. Noen virker å vare evig! sier hun.

Hun forklarer at en parfyme eller eau de parfum som oppbevares kjølig sikkert varer 5 til 6 år.

Om du begynner å merke at parfymen skifter farge eller endrer lukt, kan det rett og slett være fordi den har blitt dårlig.

– Du merker godt når den dufter gammelt, litt muggent, nesten litt beskt og skarpt.

LES OGSÅ: Chanel No.5 står i fare for å bli forbudtFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer