LEGGER DU KJØTTET PÅ ØVERSTE HYLLE? Dette kan føre matforgiftning ettersom rå saft fra kjøttet kan dryppe ned på andre matvarer som skal spises rå. Foto: Colourbox.com
LEGGER DU KJØTTET PÅ ØVERSTE HYLLE? Dette kan føre matforgiftning ettersom rå saft fra kjøttet kan dryppe ned på andre matvarer som skal spises rå. Foto: Colourbox.com Vis mer

Bakterier

Ikke legg kjøtt på den øverste hylla

En vanlig årsak til matforgiftning.

Publisert
Daglig blir du utsatt for enormt mange bakteriebomber. Mange av dem tilsynelatende uskyldige objekter.

Visste du for eksempel at det er flere bakterier på tastaturet ditt enn det er i do, eller at leppestiften din faktisk kan gjøre deg syk?

Men det er et sted du bør være litt ekstra oppmerksom - kjøleskapet ditt.

Om det er aldri så dekorativt skal det også sørge for at frokosten, matpakkene og middagen er spiselig.

Hvordan du plasserer matvarene i kjøleskapet kan i stor grad påvirke dette, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Kjøttet bør ikke ligge øverst

- En av de største årsakene til matforgiftning er krysskontaminasjon. Et eksempel på dette er når en rå kylling ligger øverst på hyllen i kjøleskapet og drypper ned på salaten, forteller professor Tom Humphrey ved University of Liverpool til nettsiden.

Kylling inneholder bakteriene campylobacte, som er den vanligste bakterielle årsaken til magesyke, selv om bakteriene ikke vil overleve når du steker kyllingen.

Men ettersom de fleste oppholder grønnsakene nederst i kjøleskapet kan saft fra kyllingen renne ned på andre matvarer som skal spises rå, og overleve.

- Selv om salat og andre grønnsaker ligger i en skuff nederst i kjøleskapet, kan fortsatt saft fra kjøttprodukter snike seg gjennom krokene og krikene, forteller Humphrey.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Her bør du legge det kjøttet

Selv om kyllingen (eller annet type kjøtt) er pakket godt inn, er det fortsatt viktig å tenke over hvor du legger matvarene.

En undersøkelse fra 2010 som ble utført i Birmingham viste at 40 prosent at den utvendig pakningen på kylling i butikken også var dekket av campylobacte bakterier.

- Den gylne regelen når det gjelder oppbevaring av rått kjøtt, er at du bør legge det i en egen boks nederst i kjøleskapet, anbefaler Humphrey.

- Du må også oppbevare mat som skal spises rå adskilt fra behandlet mat, hjemmelaget mat og rått kjøtt. Fisk inneholder generelt lite bakterier, men den kan likevel bli gammel raskt, forteller han.

LES OGSÅ: Slik ser ekspertens kjøleskap ut

Har kjøleskapet ditt riktig temperatur?

Temperaturen i kjøleskapet ditt er avgjørende for at bakteriene skal holde seg unna og at maten ikke skal bli ødelagt.

Matportalen anbefaler at kjøleskapet ditt holder en temperatur på 4 grader eller mindre til enhver tid. Hvis gradestokken stiger over 7 grader kan faktisk en pakke kjøttdeig bli fordervet etter bare et døgn.

For å holde temperaturen nede bør du plassere et synlig termometer inne i kjøleskapet. Selv om du har stilt inn på en temperatur, er det ingen garanti at den vil holde seg slik hele tiden.

Orden er også sentralt for at maten skal holde seg best mulig. La det være luft mellom varene og husk at temperaturen varierer inne i skapet. Plasser derfor lett bedrevelige matvarer som kjøtt, fisk og melk nederst i kjøleskapet.

LES OGSÅ: Når kaster du mat utgått på dato?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer