<strong>OPPBEVAR RIKTIG:</strong> Har du for vane å ta alt av frukt og grønnsaker ut av handlenettet og slenge det rett i grønnsakskuffen? Det er ikke alltid så lurt.  Foto: Subbotina Anna - Fotolia
OPPBEVAR RIKTIG: Har du for vane å ta alt av frukt og grønnsaker ut av handlenettet og slenge det rett i grønnsakskuffen? Det er ikke alltid så lurt. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

Matoppbevaring

Ikke legg salaten rett i kjøleskapet

Se hvordan du kan få salat og grønnsaker til å holde lenger.

Publisert
Sist oppdatert

Du tror kanskje at det ikke spiller noen rolle hvordan du oppbevarer mat og organiserer kjøleskapet ditt, men det gjør det altså. Også når det gjelder frukt og grønnsaker.

Har du for vane å ta alt av frukt og grønnsaker ut av handlenettet og slenge det rett i grønnsakskuffen?

Da er sjansen stor for at du ofte opplever at grønnsakene dine blir dårlige før du rekker å spise dem.

Noen matvarer, som agurk og tomat, skal faktisk ikke oppbevares i kjøleskapet i det hele tatt, mens andre kan bli dårlige av å være i kontakt med sitroner og epler. Men svært mange grønnsaker holder seg aller best dersom du oppbevarer dem i en plastpose i kjøleskapet.

<strong>RYDDIG:</strong> Det må ikke alltid være plastposer. Bokser som er beregnet for å oppbevare mat kan også egne seg. Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press
RYDDIG: Det må ikke alltid være plastposer. Bokser som er beregnet for å oppbevare mat kan også egne seg. Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press Vis mer

Fuktig luft, men tørr skuff

Selv om høy luftfuktighet er bra for frukt og grønnsaker, er det ikke alltid at fuktighet i seg selv er bra under oppbevaring.

Som du sikkert vet bør salat alltid skylles i vann før den spises, selv om det står på pakken at den er vasket.

Men dersom du skal oppbevare salaten i noen dager er det også viktig at den tørker godt før du pakker den inn i en boks eller plastpose.

– Utgangspunktet for enhver salat er en sprø og frisk salat som er skikkelig tørr. Det beste er å bruke er en salat-spinner, da får du fjernet alt vannet fra salatbladene. Legg så salatbladene i en plastpose og deretter inn i kjøleskapet. Da har du sprø og frisk salat i flere dager, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert til KK.no.

Er salaten våt kan den nemlig råtne litt raskere, og vannet fra salaten kan renne ut og bli liggende i bunnen av grønnsaksskuffen.

Dette kan få resten av grønnsakene til å bli vasne og raskere dårlig. Et tips er derfor å legge tørkepapir i bunnen på grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Tørkepapiret vil trekke til seg fuktigheten i skuffen slik at grønnsakene holder seg friske over lengre tid.

Raskere dårlig i tørr luft

Ifølge Matportalen.no tar de fleste grønnsaker også skade av tørr luft, med unntak av løkvekster. Og det er særlig rotgrønnsaker og bladgrønnsaker med stor fordampningsoverflate som tar størst skade av tørr luft. Disse bør derfor oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.

Men hva regnes egentlig som tørr luft? Laila Jensvoll ved Mattilsynets hovedkontor forklarer.

– Med tørr luft menes det lav luftfuktighet. Luftfuktigheten inne er avhengig av årstiden og har nær sammenheng med uteluftens vanninnhold. Luftfuktighet måles vanligvis i relativ fuktighet (RF%). Et kjøleskap kan holde en luftfuktighet på 70-85 prosent. Uttørking vil derfor skje raskere ved romtemperatur enn i kjøleskap, sier hun til KK.no.

<strong>STABILT:</strong> Kjøleskap er laget for å holde riktig temperatur og luftfuktighet uavhengig av årstid, slik at matvarer holdes friske så lenge som mulig.  Foto: foodfolio / Alamy/All Over Press
STABILT: Kjøleskap er laget for å holde riktig temperatur og luftfuktighet uavhengig av årstid, slik at matvarer holdes friske så lenge som mulig. Foto: foodfolio / Alamy/All Over Press Vis mer

I Norden er luften vanligvis tørrere innendørs på vinterstid, men om sommeren er luften varm og kan holde på mye fuktighet. Kjøleskap er derimot laget for å holde riktig temperatur og luftfuktighet uavhengig av årstid, slik at matvarer holdes friske så lenge som mulig.

– For å bevare fuktigheten kan et produkt som skal oppbevares i romtemperatur pakkes inn i plast (pose/folie) eller legges i annen egnet emballasje som er laget for å komme i kontakt med mat. Man kan med fordel benytte perforert emballasje som plastposer med bittesmå luftehull. Dette tillater produktet å «puste» og reduserer dannelse av kondens som kan forringe produktet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet?

Frisk opp vassen frukt og grønt

Frukt og grønt er ferskvarer, og inneholder fra 75 til 95 prosent vann. Utsettes de for tørr luft, eller oppbevares over lang tid vil de etter hvert miste noe av denne fuktigheten. Derfor bør du ikke handle inn for å oppbevare, men kjøp heller bare det du skal spise i løpet av de nærmeste dagene.

Dersom salaten har rukket å bli litt slapp og vassen kan du la den ligge litt i en bolle med kaldt vann før du serverer den. Dette vil nemlig friske opp salaten igjen. Og jo kaldere vannet er, jo mer vil det hjelpe, så du kan godt slenge i noen isbiter.

<strong>VÅTT:</strong> Har du skyllt salaten i vann er det viktig at den er god og tørr før den puttes i plastpose. Er salaten våt kan den nemlig råtne raskere, og vannet fra salaten kan renne ut og bli liggende i bunnen av grønnsaksskuffen. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press
VÅTT: Har du skyllt salaten i vann er det viktig at den er god og tørr før den puttes i plastpose. Er salaten våt kan den nemlig råtne raskere, og vannet fra salaten kan renne ut og bli liggende i bunnen av grønnsaksskuffen. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press Vis mer

Men dette trikset fungerer ikke bare på salat, dette er også en god metode å bruke dersom du skal friske opp andre grønnsaker eller urteplanter som synger på siste verset.

Og dersom du har frukt som nærmer seg overmoden kan et lurt triks være å skjære den i biter og legge den i fryseren. Moden frukt er nemlig ekstra søt, og da har du de beste ingrediensene til en deilig smoothie.

Disse skal ligge i pose

Det danske forbrukerrådet Tænk har laget en fin oversikt over hvordan du best bør oppbevare frukt og grønnsaker. På bakgrunn av deres tips har vi laget en liste over alt av frukt og grønt som bør oppbevares i plastpose:

Appelsin, sitron og lime: De fleste sitrusfrukter kan bli fort dårlige i romtemperatur og bør derfor helst oppbevares i en plastpose i kjøleskapet – med unntak av sitroner som bør oppbevares i en skål på kjøkkenet. Men sørg for å holde sitronene adskilt fra ethylenfølsomme frukter som banan og avokado.

<strong>BRUK POSER:</strong> Har du for vane å stappe alt inn i kjøleskapet etter handleturen? Neste gang bør du sørge for å pakke grønnsakene inn i separate plastposer, så holder de seg friske mye lengre. Foto: Montgomery Martin / Alamy/All Over Press
BRUK POSER: Har du for vane å stappe alt inn i kjøleskapet etter handleturen? Neste gang bør du sørge for å pakke grønnsakene inn i separate plastposer, så holder de seg friske mye lengre. Foto: Montgomery Martin / Alamy/All Over Press Vis mer

Asparges: Dersom de oppbevares i en plastpose i kjøleskapet kan de holde i opptil to uker.

Blomkål: Kan holde i opptil en måned i en plastpose i kjøleskapet.

Brokkoli: Brokkolien kommer ofte ferdigpakket i folie, men bør pakkes om og oppbevares i kjøleskap. Kan da holde i én til to uker.

Gulrøtter: Gulrøtter med grønn stilk kan raskt bli dårlige. Fjern derfor stilken og legg gulrøttene i en plastpose i kjøleskapet. Da kan de holde i to til tre uker. Men du behøver ikke kaste stilken, den kan nemlig spises.

Bladsalat: Skylles og tørkes, og oppbevares så i en plastpose i kjøleskapet.

Persille: Holder i fire til fem dager i plastpose i kjøleskap. Kan også finhakkes og fryses ned til bruk i gryteretter.

Purreløk: Holder seg best i plastpose i kjøleskapet. Men husk at vanlig løk ikke skal oppbevares i plastpose.

Ruccola: Ruccolasalaten kan bli dårlig allerede etter en dag i romtemperatur. Men kan holde seg fin i en hel uke dersom den oppbevares i plastpose i kjøleskapet.

Spinat: Kan holde seg fin i en uke i plastpose i kjøleskapet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer